راهنمای زندگی با پوکی استخوان: بایدها و نبایدها

پوکی استخوان باعث تحلیل رفتن استخوانها شده و احتمال شکستگی را افزایش میدهد. پوکی استخوان به مرور زمان ایجاد میشود و معمولاً پس از آنکه فردی دچار شکستگی اندامی مانند لگن یا مچ میشود، تشخیص داده میشود.
علائم و نشانههای پوکی استخوان
برخی عوامل، احتمال ابتلا به پوکی استخوان را افزایش میدهند
اگر به تشخیص پزشک، شما هم به پوکی استخوان مبتلا هستید، میتوانید با انجام اقداماتی، از خود در برابر این بیماری مراقبت کنید. در این مقاله، برخی از این راهکارها را به شما معرفی میکنیم.
مراقب باشید زمین نخورید!
با ایجاد تغییراتی در خانه میتوانید احتمال افتادن و در نتیجه، شکستن استخوانها را کاهش دهید.
هر عاملی که ممکن است باعث افتادن شما شود، شناسایی کنید، برای مثال، سیمی که روی زمین رها شده. همچنین میتوانید لبه فرش و موکتها را به زمین بچسبانید و در جاهایی که احتمال سر خوردن وجود دارد، مثل جلوی سینک ظرفشویی یا حمام، کفپوش بیندازید.
شاید پزشک به برخی سالمندان توصیه به استفاده از کمربندهای مخصوص لگن کند تا اگر زمین خوردند، احتمال شکستگی کمتر شود.
با تغذیه سالم و ورزش منظم از خود مراقبت کنید!
یک رژیم غذایی متعادل که شامل همه گروههای غذایی از جمله غلات، میوهها و سبزیجات، لبنیات، گوشت و چربی است، مواد مغذی لازم را برای بدن تأمین میکند.
تمرینهای افزایش انعطاف بدن، تمرینات تعادلی و ورزشهایی که باعث تقویت عضلات بالای کمر میشوند، معمولاً به افراد مبتلا به پوکی استخوان توصیه میشود. البته پیش از انجام هر ورزشی، ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.
از اطرافیان کمک بگیرید!
پزشک یا پرستار میتواند به سؤالهای شما درباره پوکی استخوان پاسخ دهد و نگرانیهایتان را برطرف کند. آنها اطلاعات کاملی در این باره دارند و میتوانند پرسشهایتان را پاسخ دهند.
همچنین میتوانید درباره دغدغهها و ناراحتیهایتان با یک مشاور یا روانشناس به صورت حضوری یا تلفنی صحبت کنید.
اگر دچار شکستگی استخوان شدم چکار کنم؟
دوره بهبود شکستگی استخوان معمولاً 6 تا 8 هفته است. ابتلا به پوکی استخوان تأثیری در مدتزمان بهبود ندارد بلکه نوع شکستگی بر مدتزمان لازم برای بهبود اثر میگذارد. بعضی شکستگیها سریعتر درمان میشوند و برخی به مداخلههای بیشتری نیاز دارند.
اگر مچ یا لگن دچار شکستگی پیچیدهای شده باشد، شاید لازم شود جراحی انجام شود تا استخوان در جایی که باید، جوش بخورد. معمولاً پس از شکستگی لگن، لازم است جراحی تعویض مفصل لگن انجام شود.
پوکی استخوان میتواند به دلیل شکسته شدن استخوانهای ستون فقرات، باعث کوتاهی قد نیز بشود. در این شرایط، ستون فقرات دیگر توانایی تحمل وزن بدن را ندارد و قوز به وجود میآید. ممکن است این وضعیت با درد همراه باشد. حتماً با پزشک خود درباره دردتان صحبت کنید تا راهکاری برای مدیریت درد به شما پیشنهاد کند.
شاید در دوره بهبود نیاز به فیزیوتراپی یا کاردرمانی داشته باشید تا بهبود کامل میسر شود.
برای تسکین درد ناشی از شکستگی چکار کنم؟
پوکی استخوان به خودی خود دردناک نیست اما اگر به نوع شدید آن مبتلا باشید، میتواند باعث شکستگی و مشکلات دردناک دیگر شود.
راهکارهای مختلفی برای تسکین درد ناشی از شکستگی وجود دارد، از جمله مصرف دارو، کاهش تنش عضلانی، درمانهای متمرکز بر ارتباط بدن و ذهن و جراحی. تجربه درد در افراد مختلف، متفاوت است. پس راهکاری را انتخاب کنید که برای شما مؤثرتر است.
مصرف دارو
بسیاری از افراد برای مدیریت درد ناشی از پوکی استخوان، از داروهای مسکن استفاده میکنند. داروهایی که پزشکان معمولاً تجویز میکنند یا میتوانید بدون نسخه خریداری کنید عبارتاند از:
- مسکنهایی مانند استامینوفن، آسپیرین، ایبوپروفن و ناپروکسن: مصرف این داروها برای اغلب افراد بیخطر است اما مصرف بلندمدت آنها میتواند باعث تحریک و خونریزی معده یا بیماریهای کلیوی شود. پس حتماً پیش از مصرف آنها با پزشک خود مشورت کنید.
- داروهای مسکن تجویزی: این داروها درد شما را در کوتاهمدت کم میکند اما بعضی از آنها را نباید برای مدت طولانی مصرف کرد. پس اگر دچار درد مزمن ناشی از پوکی استخوان هستید، این مسکنها گزینه مناسبی نیستند.
- داروهای ضدافسردگی: مصرف این داروها میتواند به افرادی که دچار درد مزمن هستند، کمک کند. اگر با مصرف داروهای مسکن، درد شما آرام نشده، احتمال دارد پزشکتان داروی ضدافسردگی برایتان تجویز کند.
کاهش تنش عضلانی
- گرما و سرمادرمانی: حمام آب داغ یا کیسه آب گرم میتواند گرفتگی عضله را برطرف کند. سرما نیز درد را خنثی میکند و تورم را کاهش میدهد.
- فیزیوتراپی: شاید درد ناشی از پوکی استخوان، فعالیت بدنی را برایتان دشوار کرده باشد. اما بیتحرکی میتواند درد را تشدید کند. فیزیوتراپیست با طراحی یک برنامه ورزشی ایمن و آموزش انجام درست حرکات، به شما کمک میکند احساس بهتر و درد کمتری را تجربه کنید.
- ابزارهای کمکدرمانی: کمربند میتواند درد ناشی از شکستگی ستون فقرات را کاهش دهد. بهعلاوه، کمربند به فرد کمک میکند در دوره نقاهت، به شکل عادی حرکت کند. البته از آنجا که مصرف بلندمدت ابزارهای کمکدرمانی میتواند باعث ضعیف شدن ماهیچهها شود، حتماً بلافاصله پس از اینکه پزشک به شما اجازه داد، ورزش را از سر بگیرید تا عضلههایتان قوی شود.
- طب سوزنی، طب فشاری و ماساژ: همه این درمانها ممکن است باعث کاهش درد شوند اما پیش از انجام آنها حتماً با پزشک خود مشورت کنید. او به شما خواهد گفت کدام یک از این روشها برای شما مناسبتر است و چگونه فردی ماهر را انتخاب کنید.
درمانهای متمرکز بر ارتباط ذهن و بدن
یافتههای علمی نشان داده که برخی روشهای روانشناختی میتوانند به مقابله مؤثرتر افراد با درد مزمن کمک کنند. شاید یکی از این روشها برایتان مؤثر باشد:
- تصویرسازی ذهنی: این روش به شما کمک میکند بر کلمهها یا عبارتهای مثبت و تصاویر خوشایند تمرکز کنید. این تکنیک، توجه شما را از درد به سمت تجربههای ذهنی خوشایند جلب میکند.
- آموزش آرامسازی: این روش به شما میآموزد تمرکز کنید، نفس عمیق بکشید و ماهیچههایتان را شل کنید تا درد و گرفتگی برطرف شود.
- بیوفیدبک: در این روش با کمک یک دستگاه مخصوص، یاد میگیرید واکنشهای اولیه بدن مانند ضربان قلب و گرفتگی عضلانی را کنترل کنید. با کمک این روش، بر مهارتهای آرامسازی عضلانی و تسکین درد بهخوبی مسلط میشوید.
- رواندرمانی: در شرایطی که تجربه درد باعث استرس و افسردگی شود، این روش مفید است. رواندرمانگر به شما کمک میکند راهکارهایی مؤثر برای مقابله با استرس بیاموزید و در نتیجه، بهتر از قبل با درد خود مواجه شوید.
جراحی
در شرایطی که هیچ یک از روشهای بالا مؤثر نباشد و دردتان را تسکین ندهد، شاید پزشک به شما پیشنهاد جراحی بدهد. نوع جراحی به محل شکستگی و شرایط عمومی شما بستگی خواهد داشت.
6 توصیه برای داشتن استخوانهای قوی
خلاصه اینکه…
پوکی استخوان به این معنا نیست که قطعاً استخوانهایتان دچار شکستگی خواهد شد. با انجام اقدامهای پیشگیرانه میتوانید احتمال زمین خوردن را کاهش دهید و با تغذیه سالم و متعادل، از بدن خود مراقبت کنید.
اگر به هر دلیل دچار شکستگی شدید، ناامید نشوید. با رعایت توصیههای پزشک، دوره نقاهت را طی کنید و از راهکارهایی که برای تسکین درد ارائه شده، کمک بگیرید.
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.