13 ماده غذایی برای مقابله با سرطان

فهرست مطالب
آنچه میخورید، تأثیری عمیق بر بسیاری از ابعاد سلامت میگذارد، از جمله احتمال ابتلا به بیماریهای مزمنی مانند بیماریهای قلبی، دیابت و سرطان. یافتههای علمی نیز نشان داده رژیم غذایی بهشکلی ویژه بر ابتلا به سرطان تأثیر میگذارد. در این مطلب با نگاهی به پژوهشهای انجامشده، 13 ماده غذایی مؤثر در کاهش احتمال ابتلا به این بیماری را بررسی میکنیم.
کلمبروکلی
کلمبروکلی حاوی سولفورافان است، ترکیبی گیاهی موجود در سبزیجات چلیپایی که ممکن است دارای خواص ضدسرطانی قوی باشد.
در یک آزمایش درونکشتگاهی مشخص شد سولفورافان، اندازه و تعداد سلولهای سرطانی پستان را تا 75درصد کاهش میدهد.
نتایج پژوهش بر نمونههای حیوانی نیز نشان داده که درمان موش با سولفورافان، به ازبینبردن سلولهای سرطانی پروستات کمک میکند و حجم تومور را بیش از 50درصد کاهش میدهد.
در برخی پژوهشها نیز مشخص شده مصرف بیشتر سبزیجات چلیپایی مانند کلمبروکلی، میتواند با کاهش احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ مرتبط باشد.
تجزیهوتحلیل 35 پژوهش نشان داد مصرف بیشتر سبزیجات چلیپایی با کاهش احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ و کولون همراه است.
پس افزودن کلمبروکلی به چند وعده غذایی در هفته، میتواند به مقابله با سرطان کمک کند.
اما به یاد داشته باشید که پژوهشهای موجود، تأثیر مصرف کلمبروکلی بر سرطان در انسان را بهطور مستقیم بررسی نکردهاند.
پژوهش در این حوزه محدود به آزمایشهای درونکشتگاهی، با نمونههای حیوانی و روش مشاهدهای بوده که یا تأثیر سبزیجات چلیپایی را بررسی کرده، یا تأثیر یکی از ترکیبهای خاص کلمبروکلی را. در نتیجه، باید پژوهشهای بیشتری در این زمینه انجام شود.
هویج
بر اساس نتایج چندین مطالعه، مصرف بیشتر هویج با کاهش احتمال ابتلا به برخی انواع سرطان ارتباط دارد.
برای مثال، بررسی پنج پژوهش نشان داده که خوردن هویج ممکن است احتمال ابتلا به سرطان معده را تا 26درصد کاهش دهد.
در پژوهش دیگری مشخص شد مصرف بیشتر هویج با کاهش 18درصدی احتمال ابتلا به سرطان پروستات مرتبط است.
رژیم غذایی 1266 شرکتکننده سالم و مبتلا به سرطان ریه در پژوهشی مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت. افراد سیگاری که هویج نمیخوردند، در مقایسه با کسانی که بیش از یک بار در هفته هویج مصرف میکردند، سه برابر بیشتر در معرض ابتلا به سرطان ریه قرار داشتند.
میتوانید هویج را بهعنوان یک میانوعده یا غذای جانبی خوشمزه، چند بار در هفته مصرف کنید و احتمال ابتلا به سرطان را کاهش دهید.
اما به خاطر داشته باشید که این پژوهشها فقط میان مصرف هویج و سرطان، ارتباط گزارش کردهاند اما عوامل دیگری را که میتوانند در این رابطه اثر بگذارند، بررسی نکردهاند.
لوبیا
لوبیا سرشار از فیبر است و بر اساس نتایج برخی پژوهشها، میتواند از ابتلا به سرطان روده بزرگ پیشگیری کند.
در پژوهشی با حضور 1905 نفر که سابقه ابتلا به تومور روده بزرگ داشتند، معلوم شد احتمال بازگشت تومور در کسانی که لوبیای خشک و پختهشده را بیشتر مصرف میکنند، کمتر میشود.
نتایج پژوهشی با نمونه حیوانی نیز نشان داده که تغذیه موشها با لوبیای سیاه یا سفید و سپس، القای سرطان کولون، تا 75درصد از رشد سلولهای سرطانی پیشگیری میکند.
با توجه به این نتایج، خوردن چند وعده لوبیا در هر هفته میتواند میزان فیبر دریافتی را افزایش دهد و به کاهش احتمال ابتلا به سرطان کمک کند.
البته پژوهشهای کنونی محدود به نمونههای حیوانی و مطالعاتی است که نشاندهنده رابطه همبستگی هستند، نه علت و معلولی. برای بررسی اختصاصی این موضوع در انسانها، باید پژوهشهای بیشتری انجام شود.
توت
توت سرشار از آنتوسیانین است، رنگدانههای گیاهی که خاصیت آنتیاکسیدانی دارند و ممکن است با کاهش احتمال ابتلا به سرطان در ارتباط باشند.
در پژوهشی با نمونه انسانی، 25 فرد مبتلا به سرطان روده بزرگ به مدت هفت روز با عصاره سیاهگیله (بیلبری) تحت درمان قرار گرفتند. نتیجه این بود که رشد سلولهای سرطانی7درصد کاهش یافت.
در پژوهش دیگری با نمونه کوچک، به بیماران مبتلا به سرطان دهان، تمشک سیاهی که با روش خشککردن انجمادی آماده شده بود داده شد. نتایج حاکی از آن بود که سطح شاخصهای ویژه مرتبط با پیشرفت سرطان، کاهش یافته بود.
در پژوهشی با نمونه حیوانی نیز نشان داده شد که خوراندن تمشک سیاه به موشها باعث کاهش بروز تومور مری تا 54درصد و کاهش تعداد تومورها تا 62درصد میشود.
در پژوهش مشابهی نیز مشخص شد دادن عصاره توت به موشها باعث مهار چندین نشانگر زیستی سرطان میشود.
بر اساس این یافتهها، افزودن یک یا دو وعده توت به رژیم غذایی روزانه میتواند به مقابله با سرطان کمک کند.
به یاد داشته باشید که نتایج ارائهشده از پژوهشهایی با نمونه حیوانی و روش مشاهدهای به دست آمده که تأثیر عصاره توت را بررسی کردهاند. در نتیجه باید پژوهشهای بیشتری بر روی نمونههای انسانی انجام شود.
دارچین
دارچین با مزایای متعددی که برای سلامت دارد، برای بسیاری شناختهشده است؛ مزایایی مانند کاهش قند خون و تسکین التهاب.
بهعلاوه، در برخی آزمایشهای درونکشتگاهی و با نمونه حیوانی مشخص شده که دارچین میتواند به پیشگیری از گسترش سلولهای سرطانی کمک کند.
بر اساس نتایج یکی از همین پژوهشها، عصاره دارچین میتواند مانع گسترش سلولهای سرطانی و باعث مرگ آنها شود.
نتایج آزمایش درونکشتگاهی دیگری نشان داده که روغن دارچین میتواند رشد سلولهای سرطانی سر و گردن را سرکوب کند و اندازه تومور را بهطور قابلتوجهی کاهش دهد.
آزمایش دیگری با نمونه حیوانی نیز نشان داد که عصاره دارچین باعث مرگ سلولی در سلولهای تومور میشود و میزان رشد و گسترش تومورها را کاهش میدهد.
مصرف نیم تا یک قاشق چایخوری (2 الی 4 گرم) دارچین در رژیم غذایی روزانه، ممکن است به پیشگیری از سرطان کمک کند و مزایای دیگری نیز داشته باشد، از جمله کاهش قند خون و کاهش التهاب.
با وجود این، برای شناخت دقیقتر نحوه اثرگذاری دارچین در بروز سرطان در انسانها، لازم است پژوهشهای بیشتری انجام شود.
مغزها
یافتههای علمی نشان میدهد مصرف مغزها میتواند با کاهش احتمال ابتلا به برخی از انواع سرطان مرتبط باشد.
برای مثال، در پژوهشی که رژیم غذایی 19386 نفر بررسی شد، مصرف بیشتر مغزها با کاهش خطر مرگ ناشی از سرطان مرتبط بود.
در پژوهش دیگری، 30708 شرکتکننده بهمدت سی سال مطالعه شدند. نتایج این پژوهش نشان داد مصرف منظم مغزها با کاهش احتمال ابتلا به سرطانهای روده بزرگ، لوزالمعده و آندومتر در ارتباط است.
در پژوهشهای دیگری، مصرف انواع خاصی از مغزها با کاهش احتمال ابتلا به سرطان همراه بوده است.
برای مثال، بادام برزیلی سرشار از سلنیوم است و میتواند از افرادی که سطح سلنیوم آنها پایین است، در برابر سرطان ریه محافظت کند.
پژوهشی با نمونه حیوانی نیز نشان داده که تغذیه موشها با گردو، رشد سلولهای سرطانی پستان را 80درصد و تعداد تومورها را 60درصد کاهش میدهد.
این نتایج حاکی از آن است که افزودن یک وعده از مغزها به رژیم غذایی روزانه میتواند احتمال ابتلا به سرطان را در آینده کاهش دهد.
هنوز باید پژوهشهای بیشتری با تمرکز بر نمونههای انسانی انجام شود تا بتوان مشخص کرد این تأثیر ناشی از مصرف مغزهاست یا عوامل دیگری دخیل هستند.
روغنزیتون
روغنزیتون فواید متعددی برای سلامت دارد. پس جای تعجب نیست که یکی از اجزای اصلی رژیم مدیترانهای است.
حتی در چندین پژوهش مشخص شده که مصرف بیشتر روغنزیتون میتواند به مقابله با سرطان کمک کند.
بررسی 19 پژوهش نشان داده افرادی که بیشتر از دیگران روغنزیتون مصرف میکنند، کمتر احتمال دارد به سرطان پستان و سیستم گوارش مبتلا شوند.
پژوهش دیگری با بررسی میزان بروز سرطان در 28 کشور جهان به این نتیجه رسید در مناطقی که روغنزیتون، بیشتر مصرف میشود، افراد کمتر به سرطان روده بزرگ مبتلا میشوند.
انتخاب روغنزیتون بهجای روغنهای دیگر، روشی آسان برای بهرهمندی از فواید آن برای سلامت است. میتوانید آن را روی سالادها و سبزیجات پختهشده بپاشید، یا سعی کنید در طعمدارکردن گوشت، ماهی یا مرغ، از آن استفاده کنید.
گرچه این پژوهشها نشان میدهد که ممکن است ارتباطی بین مصرف روغنزیتون و احتمال ابتلا به سرطان وجود داشته باشد، اما به احتمال زیاد، عوامل دیگری نیز در این امر دخیل هستند. برای بررسی تأثیر مستقیم روغنزیتون بر سرطان در انسانها، باید پژوهشهای بیشتری انجام شود.
زردچوبه
زردچوبه از ادویههایی است که به دلیل خواصش برای سلامت، بسیار معروف شده است. کورکومین، ماده مؤثره آن، مادهای شیمیایی با تأثیر ضدالتهابی، آنتیاکسیدانی و حتی ضدسرطانی است.
در پژوهشی، تأثیر مصرف کورکومین بر 44 بیمار با ضایعاتی در روده بزرگ که ممکن بود سرطانی شود، مورد بررسی قرار گرفت. پس از 30 روز، مصرف روزانه 4 گرم کورکومین، تعداد ضایعههای موجود را تا 40درصد کاهش داد.
در یک آزمایش درونکشتگاهی نیز مشخص شد که کورکومین با هدف قراردادن آنزیم خاص مربوط به رشد سرطان، روند گسترش سلولهای سرطانی کولون را کند میکند.
آزمایشی مشابه نیز نشان داد که کورکومین به ازبینبردن سلولهای سرطانی سر و گردن کمک میکند.
در سایر آزمایشهای درونکشتگاهی نیز مشخص شده کورکومین در کاهش رشد سلولهای سرطانی ریه، پستان و پروستات مؤثر است.
توصیه میشود روزانه حداقل نیم تا سه قاشق چایخوری (1 الی 3 گرم) زردچوبه آسیابشده مصرف کنید. بهتر است آن را با فلفل سیاه مصرف کنید تا میزان جذبش بیشتر شود.
مرکبات
در برخی پژوهشها، مصرف مرکباتی مانند لیموترش زرد و سبز، گریپفروت و پرتقال با کاهش احتمال ابتلا به سرطان مرتبط بوده است.
در مطالعهای گسترده نیز مشخص شد شرکتکنندگانی که بیشتر مرکبات میخورند، کمتر در معرض ابتلا به سرطانهای دستگاه گوارش و دستگاه تنفسی فوقانی قرار میگیرند.
همچنین بررسی 9 پژوهش نشان داده که مصرف بیشتر مرکبات با کاهش احتمال ابتلا به سرطان لوزالمعده مرتبط است.
تحلیل 14 پژوهش دیگر نیز نشان داده که مصرف زیاد مرکبات، یا حداقل سه وعده در هفته، احتمال ابتلا به سرطان معده را تا 28درصد کاهش میدهد.
این پژوهشها حاکی از آن است که گنجاندن چند وعده مرکبات در رژیم غذایی هفتگی میتواند احتمال ابتلا به برخی انواع سرطان را کاهش دهد.
به خاطر داشته باشید که این پژوهشها، به عوامل دیگری که ممکن است در ابتلا به سرطان دخیل باشند توجه نکردهاند. باید پژوهشهای بیشتری درباره چگونگی تأثیر مرکبات بر بروز سرطان انجام شود.
بذر کتان
بذر کتان که سرشار از فیبر و چربیهای مفید برای قلب است، میتواند به یکی از اجزای سالم رژیم غذایی شما تبدیل شود.
بر اساس نتایج برخی پژوهشها، حتی ممکن است به کاهش بروز سرطان و ازبینبردن سلولهای سرطانی کمک کند.
در پژوهشی به 32 زن مبتلا به سرطان پستان، به مدت یک ماه، روزانه یک کلوچه بذر کتان یا دارونما داده شد. در پایان پژوهش، در گروهی که یک ماه کلوچه بذر کتان خورده بودند، سطح شاخصهای ویژهای که رشد تومور را اندازهگیری میکنند کاهش یافته بود و سلولهای سرطانی بیشتری از بین رفته بودند.
در پژوهش دیگری، 161 مرد مبتلا به سرطان پروستات، تحت درمان با بذر کتان قرار گرفتند و مشخص شد رشد و گسترش سلولهای سرطانی کمتر شده است.
بذر کتان سرشار از فیبر است و برخی پژوهشها نشان دادهاند که فیبر با سرطان روده بزرگ مقابله میکند.
سعی کنید هر روز یک قاشق غذاخوری (10 گرم) بذر کتان آسیابشده را با اسموتی یا ماست ترکیب کنید یا هنگام نان یا شیرینیپزی از آن استفاده کنید.
گوجهفرنگی
لیکوپن یکی از مواد موجود در گوجهفرنگی است و رنگ قرمز و خاصیت ضدسرطانی آن، به دلیل وجود همین ماده است.
نتایج چندین پژوهش نشان داده که افزایش مصرف لیکوپن و گوجهفرنگی میتواند منجر به کاهش احتمال ابتلا به سرطان پروستات شود.
همچنین تحلیل 17 پژوهش مشخص کرد که مصرف بیشتر گوجهفرنگی خام، گوجهفرنگی پختهشده و لیکوپن، همگی با کاهش احتمال ابتلا به سرطان پروستات مرتبط است.
پژوهش دیگری با حضور 47365 نفر نشان داد که مصرف بیشتر سس گوجهفرنگی با کاهش احتمال ابتلا به سرطان پروستات در ارتباط است.
برای اینکه بیشتر از گوجهفرنگی استفاده کنید، روزانه یک یا دو بار آن را به ساندویچ، سالاد، سس یا ماکارونی خود اضافه کنید.
در عین حال، به یاد داشته باشید با وجود اینکه پژوهشها نشاندهنده ارتباط بین مصرف گوجهفرنگی و کاهش احتمال ابتلا به سرطان پروستات هستند، عوامل دیگری را که میتوانند در این زمینه دخیل باشند، بررسی نکردهاند.
سیر
ماده مؤثره سیر، آلیسین، ترکیبی است که در چندین آزمایش درونکشتگاهی، باعث ازبینبردن سلولهای سرطانی شده است.
در چند پژوهش دیگر نیز میان مصرف سیر و کاهش احتمال ابتلا به برخی از انواع سرطان، ارتباطی دیده شده است.
نتایج پژوهشی با حضور 543220 شرکتکننده نشان داد کسانی که مقدار زیادی سبزیجات آلیوم مانند سیر، پیاز، ترهفرنگی و موسیر میخورند، در مقایسه با افرادی که بهندرت آنها را مصرف میکنند، کمتر احتمال دارد به سرطان معده مبتلا شوند.
پژوهشی با شرکت 471 مرد نیز نشان داد که مصرف بیشتر سیر با کاهش احتمال ابتلا به سرطان پروستات مرتبط است.
در پژوهش دیگری نیز مشخص شد شرکتکنندگانی که مقدار زیادی سیر، میوه، سبزیجات زردرنگ و سبز تیره، و پیاز مصرف میکنند، کمتر احتمال دارد دچار تومورهای روده بزرگ شوند. با این حال، این مطالعه تأثیر سیر را مجزا بررسی نکرده است.
بر اساس این یافتهها، مصرف 2 الی 5 گرم (تقریبا یک حبه) سیر تازه در رژیم غذایی روزانه میتواند شما را از فواید آن بهرهمند کند.
علیرغم نتایج امیدوارکنندهای که حاکی از ارتباط بین سیر و کاهش احتمال ابتلا به سرطان است، باید پژوهشهای بیشتری برای بررسی تأثیر سایر عوامل در این زمینه انجام شود.
ماهیهای چرب
بر اساس برخی از یافتههای علمی، مصرف چند وعده ماهی در رژیم غذایی هفتگی میتواند احتمال ابتلا به سرطان را کاهش دهد.
در پژوهشی گسترده مشخص شد مصرف بیشتر ماهی با کاهش احتمال ابتلا به سرطان دستگاه گوارش در ارتباط است.
مطالعه دیگری که با حضور 478040 فرد بزرگسال انجام شد نشان داد هرچه مصرف ماهی بیشتر باشد، احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ کاهش مییابد. از طرفی، مصرف گوشت قرمز و فراوریشده، احتمال ابتلا را افزایش میدهد.
ماهیهای چربی مانند سالمون، خالخالی و آنچوی، حاوی مواد مغذی مهمی مانند ویتامین دی و اسیدهای چرب امگا 3 هستند که با کاهش احتمال ابتلا به سرطان ارتباط دارند.
برای مثال، به نظر میرسد مصرف میزانی کافی از ویتامین دی از ما در برابر سرطان محافظت میکند و احتمال ابتلا به آن را کاهش میدهد.
بهعلاوه، گفته میشود اسیدهای چرب امگا 3 از بروز سرطان جلوگیری میکنند.
سعی کنید هفتهای دو وعده ماهی چرب مصرف کنید تا به میزان لازم، اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامین دی به بدن خود برسانید و از فواید این مواد مغذی، حداکثر بهره را ببرید.
لازم است پژوهشهای بیشتری درباره تشخیص چگونگی تأثیر مستقیم مصرف ماهی چرب بر احتمال ابتلا به سرطان در انسانها انجام شود.
خلاصه اینکه…
هرچه پژوهشهای بیشتری انجام میشود، واضحتر میشود که رژیم غذایی میتواند چه تأثیر عمدهای بر احتمال ابتلا به سرطان داشته باشد.
گرچه احتمال دارد مواد غذایی متعددی در کاهش احتمال بروز سرطان و گسترش آن مؤثر باشند، پژوهشهای فعلی به آزمایشهای درونکشتگاهی، حیوانی و مطالعههای مشاهدهای محدود بودهاند.
برای شناخت چگونگی تأثیر مستقیم این مواد غذایی بر بروز سرطان در انسان، باید پژوهشهای بیشتری انجام شود.
تا زمانی که چنین یافتههای علمی دقیقی در دسترسمان نیست، میتوانیم با رعایت رژیم غذایی سرشار از مواد غذایی سالم و مقوی و پیروی از سبک زندگی سالم، از بسیاری از ابعاد سلامت خود مراقبت کنیم.
منبع: Healthline
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.