درمان سرطان پستان، شروع یک زندگی جدید

ابتلا به سرطان پستان، زندگی زنان را به اشکال مختلفی تغییر میدهد و میزان پیشرفت بیماری و نوع درمان آن تا حدود زیادی مشخص میکند که زندگی فرد تا چه اندازه دستخوش تغییر خواهد شد. هر فردی با روشی مخصوصبهخود، با سرطان پستان کنار میآید و به زندگی ادامه میدهد. منابع حمایتی مختلف به افراد کمک میکنند چالشها و دشواریهای زندگی پس از آگاهی از ابتلا به سرطان پستان را پشت سر بگذارند. گرچه هر فردی به شکل خاصی از حمایت نیازمند است اما در نهایت، هیچکس نباید در مسیر پذیرش بیماری و درمان آن، تنها قدم بگذارد.
منابع حمایتی
برای اینکه سختیهای این دوره را آسانتر تحمل کنید، هر حمایتی را که برایتان مناسب است، از خود دریغ نکنید:
- با دوستان و اعضای خانواده خود صحبت کنید؛ آنها یکی از مؤثرترین منابع حمایتی به حساب میآیند.
- با زنانی که مانند شما دچار سرطان پستان هستند، ارتباط برقرار کنید و تجارب خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارید.
- تا جای ممکن درباره بیماری خود مطالعه کنید و اطلاعات به دست آورید.
- سعی کنید از انجام کارهای سنگین و فعالیتهای شدید پرهیز کنید.
- هر روز زمانی را فقط به خودتان اختصاص دهید.
دوره بهبود و پیگیری درمان
دوره نقاهت پس از جراحی
اکثر زنانی که مبتلا به سرطان پستان تشخیص داده میشوند، تحت عمل جراحی قرار میگیرند. واضح است که پس از انجام جراحی، به استراحت نیاز دارید و نباید برای از سرگیری فعالیتهای روزمره عجله کنید.
در طول دوره نقاهت، از بلند کردن فرزندان یا کیسههای خرید سنگین خودداری کنید و کارهای سنگین در خانه را به سایر اعضا محول کنید. شاید به شما توصیه شود رانندگی نیز نکنید.
برخی روشهای درمانی دیگر، بهویژه پرتودرمانی و شیمیدرمانی، ممکن است شما را بهشدت خسته کند.
شاید لازم باشد مدتی انجام فعالیتهای روزانه خود را متوقف کنید. هیچ ایرادی ندارد که هر زمان لازم بود، از اعضای خانواده یا دوستان خود کمک بگیرید.
پیگیری درمان
تیم پزشکی پس از اتمام فرایند درمان، یک برنامه مراقبتی برایتان تنظیم خواهد کرد. در این برنامه، زمان ملاقاتهای آینده شما با پزشک مشخص خواهد شد. همچنین تعیین میشود مواردی مانند ماموگرافی که باید بهطور منظم انجام شود، در چه زمانهایی تکرار شود.
عوارض بلندمدت
در موارد معدودی، ممکن است درمان سرطان پستان باعث بروز مشکلاتی شود، از جمله:
- درد و گرفتگی بازوها و شانهها پس از جراحی و احساس کشیدگی پوست در این نواحی
- تجمع مایع لنف که باعث تورم (لنف ادم) میشود (این عارضه در صورتی ظاهر میشود که حین جراحی یا پرتودرمانی، سیستم پمپ تخلیه لنف در زیر بغل دچار آسیب شود).
در صورتی که پس از جراحی، دچار عارضهای شدهاید، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید تا بهدقت بررسی شود.
وضعیت بدن و پستانها پس از درمان
پذیرش تغییر بدن پس از درمان
با تشخیص سرطان پستان، ممکن است ذهنیت فرد درباره بدنش تغییر کند. این تجربه در همه زنانی که جسمشان در نتیجه ابتلا به این بیماری دچار تغییر میشود، مشترک است.
برخی به تغییرهای بدن خود واکنش مثبتی نشان میدهند اما معمولاً مقابله با این وضعیت جدید، کاری دشوار است.
به خاطر داشته باشید که باید به خود زمان بدهید و اصلاً عجله نکنید. پذیرش این تغییر به زمان نیاز دارد.
یائسگی زودرس
گرچه اکثر موارد ابتلا به سرطان پستان، در زنانی که بالای پنجاه سال سن دارد و دچار یائسگی شدهاند مشاهده میشود، اما برخی از زنان جوانتر ممکن است پس از درمان سرطان پستان دچار یائسگی زودرس شوند.
علائم یائسگی زودرس:
- گرگرفتگی
- خشکی واژن
- کاهش میل جنسی
اگر چنین علائمی را تجربه میکنید، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.
پروتز
بلافاصله پس از جراحی برداشتن پستان یک فوم سبک به بیمار داده میشود تا روی ناحیه جراحیشده یا منطقهای که پرتودرمانی شده، گذاشته شود. پس از ترمیم زخمها، میتوانید از پروتز سیلیکونی استفاده کنید. این پروتزها اشکال و سایزهای مختلفی دارند و باید با کمک پزشک، پروتزی انتخاب کنید که برایتان مناسب باشد.
ترمیم و بازسازی
اگر بلافاصله پس از برداشتن پستان، جراحی بازسازی پستان انجام نشود، میتوان پس از گذشت مدتی، آن را انجام داد.
دو روش اصلی برای ترمیم پستان وجود دارد:
- ترمیم پستان با استفاده از بافتهای بدن بیمار
- ترمیم پستان با استفاده از ایمپلنت
انتخاب مناسبترین روش برای بیمار به عوامل متعددی وابسته است، از جمله درمانهای قبلی، درمانهایی که در حال حاضر ادامه دارد و همچنین، اندازه پستان. پزشک با توجه به وضعیت شما، بهترین گزینه را به شما معرفی خواهد کرد.
روابط اجتماعی
رابطه با اعضای خانواده و دوستان
صحبت درباره سرطان، نه برای شما آسان است و نه اطرافیان شما. شاید احساس کنید که بعضی افراد وقتی کنارتان هستند عجیبوغریب رفتار میکنند یا حتی از مواجهه با شما اجتناب میکنند.
با گفتوگوی صادقانه درباره احساسات خود و توقعاتی که از خانواده و دوستان خود دارید، میتوانید این حس غریب را کمی آشناتر و پذیرش بیماری را آسانتر کنید. البته طبیعی است که گاهی ترجیح دهید تنها باشید و این هم یکی از نیازهایی است که باید بدون تعارف به اطرافیان خود توضیح دهید.
روابط زناشویی
سرطان پستان و درمان آن میتواند بر زندگی جنسی فرد اثر بگذارد. بسیاری از زنان پس از درمان سرطان پستان، تمایلی به برقراری رابطه جنسی ندارند.
شاید پس از آگاهی از ابتلا به سرطان پستان، دچار ناباوری، سردرگمی یا افسردگی شوید یا پس از درمان، بهشدت خسته شوید.
شاید از تغییراتی که در بدنتان ایجاد شده ناراحت شوید یا سوگوار از دست دادن پستانها یا حتی باروری خود باشید.
کاملاً قابل درک است که حین مواجهه با این تغییرها، تمایلی به برقراری رابطه جنسی نداشته باشید. سعی کنید احساسها و تجربههای خود را با همسرتان به اشتراک بگذارید.
اگر با گذشت زمان، میل جنسی شما همچنان کم بود، حتماً با یک مشاور یا متخصص روابط جنسی صحبت کنید.
خلاصه اینکه…
زندگی پس از ابتلا به سرطان پستان، دچار تغییراتی خواهد شد که از آنها گریزی نیست. با حمایت خانواده و دوستان، مراقبت از خود و پیگیری درمان، مراجعه به متخصصان در زمان لازم و پرسیدن سؤالهایی که ذهنتان را مشغول کرده، میتوانید با اطمینان بیشتری در این مسیر قدم بردارید.
منبع: NHS
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.