چرا سکسکه میکنیم؟

محرکهای سکسکه معمولاً معده یا مری را درگیر میکنند. معمولاً سکسکه طی 48 ساعت خودبهخود متوقف میشود. اگر دچار سکسکه هستید و بیش از 48 ساعت ادامه دارد، علائم خود را توسط پزشک ارزیابی کنید.
علل سکسکه در هنگام غذا خوردن
1) تحریک معده
هر چیزی که باعث بزرگی بیشازحد معده شما شود باعث ایجاد سکسکه میشود. معده در زیر دیافراگم در سمت چپ قرار دارد و ممکن است با فشار آوردن به دیافراگم یا تحریک آن سکسکه ایجاد شود.
مواردی که میتوانند باعث تورم معده شوند، عبارتاند از:
- خوردن حجم زیادی غذا در یک وعده غذایی
- با عجله و تند تند غذا خوردن
- بلع هوا بهویژه هنگام جویدن یا صحبت در حین غذا خوردن
- ورود گاز به معده از طریق خوردن نوشیدنیهای گازدار
2) تغییر دما در مری
مواردی که باعث تحریک یا تغییر ناگهانی دمای مری شما میشوند نیز میتوانند باعث سکسکه شوند. این نوع سکسکه ممکن است مربوط به برانگیختگی یا تحریک اعصابی باشد که باعث انقباض دیافراگم میشود. اعصاب اصلی عصب فرنیک و عصب واگ هستند. این اعصاب نزدیک مری قرار دارند، بنابراین غذا و مایعات میتوانند هنگام بلعیدن آنها را تحریک کنند. مواد تحریککننده شامل موارد زیر باشد:
- غذاهای خیلی گرم
- غذاهای تند
- غذاهای اسیدی
- مایعات خیلی سرد
- الکل
3) محرکهای غیر غذایی
موارد دیگری بهغیراز غذا میتوانند موجب تحریک و برانگیختگی اعصابی شوند که مری شما را کنترل میکنند و زمانی که در حال خوردن غذا هستید باعث سکسکه شوند. برخی از این موارد عبارتاند از:
- هیجان
- استرس عاطفی
- تنفس ناگهانی هوای خیلی سرد
4) خوردن غذای خشک مانند نان
غذای خشک میتواند پشت گلو را قلقلک دهد یا تحریک کند. جویدن و بلعیدن غذای خشک نیز نسبت به غذاهای نرم یا مایع دشوارتر است. هنگام خوردن چیزهایی که جویدن آنها دشوار است، هوای بیشتری میبلعید. این میتواند به تورم معده بیفزاید و همین امر باعث سکسکه شود.
5) نوشیدن الکل
نوشیدن مقدار زیادی الکل، بهخصوص آبجو، در مدتزمان کوتاه میتواند معده را متورم کند. آبجو و سایر نوشیدنیهای گازدار مانند نوشابه نیز میتواند باعث افزایش تورم شود. الکل همچنین میتواند محرکی برای مری شما باشد.
آیا راهی برای توقف سکسکه وجود دارد؟
سکسکه معمولاً خودبهخود برطرف میشود. هیچ راهی برای توقف سکسکه ثابت نشده است. بااینحال، روشهایی وجود دارد که میتوانید امتحان کنید تا سریعتر از شر آنها خلاص شوید. به خاطر داشته باشید که این روشها همیشه جواب نمیدهند. متوقف کنندههای متداول سکسکه شامل موارد زیر هستند:
- درون پاکت کاغذی نفس بکشید.
- نفس خود را به مدت 15 تا 20 ثانیه نگهدارید.
- درحالیکه به جلو خم میشوید، زانوهای خود را بغل کنید.
- آب یا آب یخ بنوشید.
- لیمو بمکید.
- یک قاشق چایخوری شکر سفید بخورید.
- ترکیب آب گرم و عسل را بنوشید.
- از کسی بخواهید شما را بترساند.
جلوگیری از سکسکه بعد از خوردن غذا
اگر میخواهید از بروز سکسکه جلوگیری کنید، بهترین راه این است که از انجام هر کاری که باعث تورم معده یا تحریک مری میشود اجتناب کنید مثلاً از انجام موارد زیر خودداری کنید:
- غذاهای اسیدی
- الکل
- نوشیدنیهای گازدار
- خوردن خیلی سریع غذا
- غذاهای داغ و تند
- پرخوری
- بلعیدن هوا در حین جویدن
- صحبت کردن در حین غذا خوردن
- مایعات خیلی سرد
چه موقع برای سکسکه به پزشک مراجعه کنیم؟
سکسکه معمولاً طی 48 ساعت خودبهخود متوقف میشود. سکسکهای که از 48 ساعت تا دو ماه طول بکشد را سکسکه مداوم مینامند. سکسکهای که بیش از دو ماه طول بکشد، سکسکه رام نشدنی (با ماندگاری طولانی) نامیده میشود. همچنین ممکن است به آن سکسکه مزمن نیز گفته شود. سکسکه مداوم و رام نشدنی میتواند نشانهای از یک بیماری جدی مانند سکته مغزی، یا یک بیماری جزئی، مانند گلودرد باشد؛ اگرچه تقریباً همیشه علائم و نشانههای دیگری وجود دارد
سکسکهای که در کودکان و بزرگسالان بیش از 48 ساعت طول بکشد باید توسط پزشک ارزیابی شود. سکسکهای که کمتر از 48 ساعت طول بکشد معمولاً نیازی به ارزیابی ندارد مگر اینکه آنقدر شدید باشد که در فعالیتهای روزمره مانند خوابیدن یا غذا خوردن تداخل ایجاد کند.
منبع: Healthline
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.