درمان گلودرد: بهترین روشهای درمان خانگی و دارویی

گلودرد مشکلی شایع است اما اغلب نگرانکننده نیست. در بسیاری مواقع با گذشت زمان و بدون مراجعه به پزشک و مصرف دارو بهبود مییابد. در این مقاله، به بعضی درمانهای خانگی اشاره شده است. همچنین میآموزید چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید و با برخی درمانهای دارویی برای گلودرد نیز آشنا میشوید.
درمانهای خانگی گلودرد
بیشتر گلودردها را میتوانید در خانه درمان کنید. با استراحتکردن به سیستم ایمنی خود فرصت میدهید با عفونت مبارزه کند.
راهکارهایی برای تسکین گلودرد
- محلول آب گرم و نیم تا یک قاشق چایخوری نمک را غرغره کنید.
- مایعات گرمی مانند چای گرم و عسل، سوپ یا آب گرم و لیمو بنوشید که گلو را نرم میکنند. چای در تسکین گلو بسیار مؤثر است.
- با خوردن یک وعده غذایی سرد مثل بستنی، گلوی خود را خنک کنید.
- آبنبات یا قرص مخصوص سرفه بمکید.
- برای افزایش رطوبت هوا از دستگاه بخور سرد استفاده کنید.
- تا وقتی گلو بهبود مییابد کمتر صحبت کنید.
خلاصه:
بیشتر گلودردها در خانه قابل درمان است. مایعات گرم یا خوراکیهای منجمد، گلو را تسکین میدهند. دستگاه بخور میتواند گلوی خشک را مرطوب کند.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
گلودردهایی که در اثر عفونت ویروسی ایجاد میشوند معمولاً طی دو تا هفت روز بهبود مییابد. با وجود این، برخی از گلودردها نیاز به درمان دارند.
در صورت داشتن هر یک از این علائم، با پزشک خود تماس بگیرید:
- گلودرد شدید
- مشکل در بلع
- مشکل در تنفس یا درد هنگام نفسکشیدن
- مشکل در باز کردن دهان
- درد مفاصل
- تب بالاتر از 38 درجه
- درد یا گرفتی گردن
- گوشدرد
- مشاهده خون در بزاق یا خلط
- گلودردی که بیش از یک هفته طول بکشد
خلاصه:
بیشتر گلودردها طی چند روز خودبهخود بهبود مییابند. عفونتهای باکتریایی مانند گلودرد استرپتوکوکی باید با آنتیبیوتیک درمان شوند. اگر علائم شدیدی مانند مشکل در بلع یا تنفس، گرفتگی گردن یا تب بالا دارید، به پزشک مراجعه کنید.
گلودرد چگونه تشخیص داده میشود؟
در حین معاینه، پزشک در مورد علائم شما سؤال میکند و با استفاده از چراغقوه، پشت گلو را نگاه میکند تا وجود قرمزی، تورم و لکههای سفید را بررسی کند. همچنین ممکن است دو طرف گردن را لمس کند تا ببینید غدد، متورم شده یا خیر.
اگر پزشک مشکوک به گلودرد استرپتوکوکی باشد، کشت ترشحات گلو انجام میدهد. در این آزمایش، پزشک گوشپاککنی بلند را به پشت گلو میزند و نمونهای را برای آزمایش باکتری استرپتوکوک گلو جمعآوری میکند. در تست سریع استرپتوکوک، نتیجه ظرف چند دقیقه آماده میشود.
برای تأیید تشخیص کیت سریع، نمونه به آزمایشگاه ارسال میشود. نتیجه تست آزمایشگاهی یک یا دو روز بعد مشخص میشود اما بهطور قطع نشان میدهد که شخص گلودرد استرپتوکوکی دارد یا نه.
گاهیاوقات ممکن است برای فهمیدن علت گلودرد به آزمایشهای بیشتری نیاز باشد. میتوانید به متخصصی که بیماریهای گلو را درمان میکند، یعنی پزشک گوش، حلق و بینی مراجعه کنید.
خلاصه:
پزشکان گلودرد استرپتوکوکی را بر اساس علائم، معاینه گلو و تست استرپتوکوک تشخیص میدهند. اگر دلیل گلودرد مشخص نشد، بهتر است به متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید.
داروهای گلودرد
برای تسکین گلودرد یا درمان علت آن، میتوانید دارو مصرف کنید.
داروهای بدون نسخهای که گلودرد را تسکین میدهند شامل موارد زیر است:
- استامینوفن
- ایبوپروفن
- آسپرین
به کودکان و نوجوانان آسپیرین ندهید زیرا این دارو با بیماری نادر اما جدی «سندرم رای» مرتبط دانسته شده است.
همچنین میتوانید از یکی از روشهای زیر یا ترکیبی از آنها کمک بگیرید. هدف این راهکارها تسکین درد گلوی شماست:
- اسپری گلودرد که حاوی بیحسکنندهای مانند فنل است، یا مادهای خنککننده مانند منتول یا اکالیپتوس
- آبنبات گلودرد
- شربت سرفه
برخی گیاهان دارویی از جمله نارون قرمز، ریشه گل ختمی و ریشه شیرینبیان بهعنوان داروهای گلودرد به فروش میرسند. شواهد زیادی در مورد تأثیرگذاری این گیاهان وجود ندارد اما در پژوهشی، نوعی چای گیاهی که حاوی هر سه این گیاهان بود، گلودرد را تسکین داد.
داروهایی که اسید معده را کاهش میدهند میتوانند به بهبود گلودرد ناشی از بیماری رفلاکس معده کمک کنند. این داروها شامل موارد زیر است:
- ضداسیدهایی برای خنثیسازی اسید معده
- مسدودکنندههای H2 مانند سایمتیدین و فاموتیدین برای کاهش تولید اسید معده
- مهارکنندههای پمپ پروتون مانند لانزوپرازول و امپرازول برای جلوگیری از تولید اسید.
دوز پایین کورتیکواستروئیدها نیز میتواند بدون ایجاد عوارض جدی، به تسکین گلودرد کمک کند.
خلاصه:
مسکنها، اسپریها و آبنباتهای مخصوصی که میتوانید آنها را بدون نسخه خریداری کنید، میتوانند گلودرد را تسکین دهند. داروهایی که اسید معده را کاهش میدهند نیز میتوانند به گلودرد ناشی از بیماری رفلاکس معده کمک کنند.
چه موقع به آنتیبیوتیکها نیاز داریم؟
آنتیبیوتیکها عفونتهای ناشی از باکتریها، از جمله گلودرد استرپتوکوکی را درمان میکنند اما تأثیری در درمان عفونتهای ویروسی ندارند.
برای جلوگیری از عوارض جدیتر مانند ذاتالریه، برونشیت و تب روماتیسمی، گلودرد استرپتوکوکی باید با آنتیبیوتیک درمان شود. آنتیبیوتیکها میتوانند در عرض حدوداً یک روز، گلودرد را کم کنند و احتمال تب روماتیسمی را بیش از دوسوم کاهش دهند.
پزشکان معمولاً یک دوره آنتیبیوتیک 10روزه تجویز میکنند. حتی اگر حالتان بهتر شد، حتماً دوره درمان را تمام کنید. با قطع زودهنگام آنتیبیوتیک، ممکن است برخی باکتریها زنده بمانند و شما را دوباره بیمار کنند.
خلاصه:
آنتیبیوتیکها گلودرد ناشی از باکتریهایی مانند استرپتوکوک را درمان میکنند. برای پیشگیری از عوارض جدیتر، باید گلودرد استرپتوکوکی را درمان کنید. همه آنتیبیوتیکهای تجویزشده را مصرف کنید، حتی اگر حالتان بهتر شده بود.
خلاصه اینکه…
اکثر موارد گلودرد ناشی از عفونتهای ویروسی و باکتریایی، عوامل تحریککننده و آسیبهای فیزیکی است. بیشتر گلودردها پس از چند روز بدون درمان بهبود مییابند.
استراحت، مایعات گرم، غرغره آبنمک و مسکنهایی که بدون نسخه فروخته میشوند، میتوانند به تسکین گلودرد شما کمک کنند.
گلودرد استرپتوکوکی و دیگر عفونتهای باکتریایی با آنتیبیوتیک درمان میشوند. پزشک شما میتواند با انجام یک تست سریع متوجه شود که استرپتوکوک دارید یا نه.
اگر علائم شدیدتری مانند مشکل در تنفس یا بلع، تب بالا یا گرفتگی گردن دارید، به پزشک مراجعه کنید.
منبع: Healthline
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.