آنچه باید درباره تعامل با تیم پزشکی دیابت بدانید

شما مهمترین فرد در تیم مراقبت از دیابت هستید. فقط شمایید که میدانید چه حسی دارید و در تمام لحظات میتوانید علائم خود را ثبت کنید. درمان هر بیماری، به خصوص بیماریهای طولانیمدت، نیاز به اعتماد دوطرفه بیمار و پزشک دارد. پزشکان به صداقت شما تکیه میکنند تا از طریق صحبت با شما و اطلاعات درستی که از بدن و علائم خود میدهید، روند درمان را برای شما برنامهریزی کنند. پس فراموش نکنید شما و پزشکتان در یک تیم هستید و همکاری خوبتان در سلامت شما مؤثر است. در مقاله زیر با روند کنترل دیابت و افرادی که باید با آنها در ارتباط باشید آشنا شوید.
من دیابت دارم، به چه پزشکهایی باید مراجعه کنم؟
دیابت میتواند خیلی از اندامهای فرد مبتلا را درگیر کند. برای جلوگیری از عوارض دیابت لازم است به صورت دورهای توسط برخی تیمهای پزشکی ویزیت شوید. بهتر است با پزشکان زیر منظم در ارتباط باشید:
متخصص غدد: پزشکی است که آموزش و تجربه ویژهای در معالجه مبتلایان به دیابت دارد. این متخصص را باید مرتباً ببینید. بد نیست اگر زمان مراجعه به متخصص غدد، جدول و چارتی از بررسی روزانه قند خونتان را همراه داشته باشید. پایش قند خونتان به پزشکان میگوید که آیا درمان فعلی، دیابت شما را به خوبی کنترل میکند یا خیر. همچنین با چک کردن مداوم میزان قند خون خود میتوانید از حملههای هیپوگلیسمی یا همان افت قند خون جلوگیری کرده یا تعداد آنها را کاهش دهید.
متخصص داخلی: پزشک اصلی شما کسی است از سوابق بیماری شما باخبر باشد. او شما را برای معاینات عمومی و هنگام بیماری ویزیت میکند. این فرد معمولاً یک پزشک متخصص داخلی است که تجربه معالجه افراد مبتلا به دیابت را نیز دارد. از آنجا که مراقبتهای اولیه، منبع اصلی کنترل دیابت شماست، بهتر است با این پزشک ارتباط خوبی بگیرید و از گفتن هیچ جزئیاتی درباره سلامت خود به او دریغ نکنید.
متخصص تغذیه: غذا، بخشی کلیدی از درمان دیابت است. یک رژیم غذایی مناسب برای دیابت رژیمی است که علاوه بر کنترل قند خون شما، با سبک زندگیتان هماهنگ باشد و شما را به سختی و دردسرهای اضافی نیندازد. بنابراین، متخصص تغذیه به شما کمک خواهد کرد که نیازهای غذایی خود را بر اساس وزن، سبک زندگی، دارو و سایر اهداف درمانی مانند کاهش سطح چربی خون یا فشار خون تنظیم کنید.
چشمپزشک: دیابت میتواند رگهای خونی چشم را تحت تأثیر قرار دهد و به مرور منجر به از دست دادن بینایی شود. برای جلوگیری از این عارضه، چشمان شما باید حداقل سالی یک بار توسط چشمپزشک بررسی شود.
پزشک پا: دیابت میتواند باعث آسیب عصبی در اندامهای تحتانی شود. یکی از عوارض شایع دیابت مشکلاتی است که در پا به وجود میآید. برای هر شخص مبتلا به دیابت مراقبت از پا اهمیت دارد. علاوه بر راهکارهای پیشگیری از به وجود آمدن مشکلات در پاهایتان پزشک متخصص میتواند سلامت پاهای شما را مورد بررسی قرار دهد.
دندانپزشک: مبتلایان به دیابت تا حدودی ریسک بیشتری در ابتلا به بیماری لثه دارند و ممکن است زودتر به آن مبتلا شوند. قند خون اضافی موجود در دهان شما، این محل را به پایگاه خوبی برای باکتریها تبدیل میکند که میتواند منجر به عفونت شود. شما باید هر شش ماه یک بار، به دندانپزشک خود مراجعه کنید و هنگام مراجعه حتماً به دندانپزشک خود بگویید که دیابت دارید.
مربی ورزش: دیابت شما از هر نوعی که باشد، ورزش میتواند نقشی اساسی در مدیریت آن داشته باشد. بهترین فرد برای تهیه برنامه تناسب اندام شما، شخصی است که در مبانی علمی ورزش و روشهای ایمن برای تمرین شما آموزش دیده است. فراموش نکنید میزان فعالیت و ورزش خود را حتماً با پزشکتان بررسی کنید.
برای کنترل دیابت، چند وقت یک بار باید به پزشکم مراجعه کنم؟
اگر مبتلا به دیابت هستید و انسولین تزریق میکنید، معمولاً حداقل هر سه تا چهار ماه یک بار، باید به پزشک مراجعه کنید. اما اگر فقط لازم است قرص بخورید یا دیابت خود را تنها از طریق رژیم غذایی کنترل کنید باید حداقل هر چهار تا شش ماه یک بار وقت ویزیت داشته باشید. البته اگر قند خون شما تحت کنترل نیست یا عوارض بیماری رو به وخامت باشد، ممکن است به مراجعات بیشتری نیاز داشته باشید. پزشک شما با توجه به شرایطتان زمانی را که باید به او مراجعه کنید، برای شما تعیین میکند.
چه چیزهایی را باید در مورد دیابتم به پزشک بگویم؟
بهطورکلی، پزشک شما میخواهد بفهمد که دیابت شما تا چه حد تحت کنترل است و آیا عوارض دیابت در بدن شما شروع شده یا رو به وخامت است یا خیر؟ بنابراین، در هر مراجعه، چارت ثبت قند خون خانگی خود را به پزشکتان بدهید و در مورد هر گونه علائم قند خون پایین یا قند خون بالایی که در این چند وقت داشتید با او صحبت کنید.
هر گونه تغییر در رژیم غذایی، ورزش یا داروها و هر بیماری جدیدی را که به آن مبتلا شدهاید، به پزشک خود اطلاع دهید. برخی از علائم میتواند نشانهنده مشکلات چشمی، عصبی، کلیوی یا قلبی عروقی باشد. پس اگر علائم زیر را داشتید به پزشک اطلاع دهید:
- تاری دید
- بیحسی یا مورمور در پاها
- ورم پایدار در دست، پا و صورت
- گرفتگی یا درد در پاها
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس
- بیحسی یا ضعف در یک طرف بدن
- افزایش وزن غیرمعمول
چه آزمایشاتی را باید انجام دهم؟
وقتی دیابت دارید، باید برخی آزمایشها را به طور منظم انجام دهید:
- آزمایش هموگلوبین A1c
- آزمایشات ادرار و خون برای عملکرد کلیه
- آزمایش لیپید شامل کلسترول، تریگلیسرید و HDL
- آزمایشات تیروئید و کبد در صورت نیاز
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.