آیا درمانی برای دیابت وجود دارد؟

فهرست مطالب
با در نظر گرفتن تمامی مطالعات درباره دیابت و پیشرفتهای حاصل در زمینه درمان آن، همواره این سؤال پیش میآید که آیا دیابت به طور قطعی درمانی دارد؟ واقعیت این است که هیچ درمان قطعیای برای دیابت، نه دیابت نوع یک و نه دیابت نوع دو وجود ندارد. اما، درمانهایی وجود دارد که لازم است برای کنترل و مدیریت دیابت با آنها آشنا شوید. در واقع دیابت یک بیماری است که با بهبود سبک زندگی و انجام توصیههای پزشک تا حد زیادی قابل کنترل خواهد بود. برای آشنایی با راههای درمان دیابت مطلب زیر را بخوانید.
آیا برای بهبود دیابت، درمانی طبیعی وجود دارد؟
درمانهای طبیعی از جمله تنفس شکمی عمیق، آرامسازی یا ریلکسیشن عضلات، و بیوفیدبک درمانی میتوانند به تسکین و از بین بردن استرسها کمک کنند. از آنجا که استرس هیجانی روی سطح قند خون شما تأثیر میگذارد، یادگیری ریلکسیشن برای مدیریت دیابت شما بسیار مفید خواهد بود. با این همه، این موارد به طور قطعی نمیتوانند دیابت را درمان کنند.
مکملها هم دیابت را درمان نمیکنند. برخی مکملهای طبیعی ممکن است با داروهای دیابت شما تداخل داشته باشند. البته مطالعات نشان داده است سایر مکملها به بهبود دیابت کمک میکنند، اما همیشه پیش از مصرف هر گونه مکملی، با پزشک خود مشورت کنید.
ادعای افراد و تبلیغات موجود در فضای مجازی را مبنی بر درمان قطعی دیابت چندان باور نکنید. یک درمان واقعی باید بارها در آزمایشهای بالینی تحت آزمایش قرار گرفته شده باشد و تأثیر آن به وضوح قابل مشاهده باشد.
چه تغییری در سبک زندگی میتواند به من در مدیریت دیابتم کمک کند؟
حتی اگر هیچ درمانی برای دیابت وجود نداشته باشد، میتوان آن را تحت کنترل و مدیریت قرار داد. خوشبختانه از این طریق برخی افراد بهبود قابل توجهی خواهند داشت. برای کنترل مؤثر دیابت لازم است موارد زیر را انجام دهید:
سطح قند خون خود را مدیریت کنید: برای اینکه قند خونتان را نزدیک به حد نرمال نگه دارید، باید بدانید انجام چه کارهایی در این امر به شما کمک میکند. سطح گلوکزتان را به طور مرتب چک کنید. داروهای دیابت خود را منظم مصرف کنید. مقدار غذایی را که روزانه مصرف میکنید با دارو، ورزش، روشهای کنترل استرس و عادتهای صحیح خواب به تعادل برسانید؛ در این راه میتوانید از پزشکتان مشورت بگیرید.
برای غذا خوردن برنامه داشته باشید: بهتر است برای چیزی که در هر وعده غذایی میخورید، برنامهریزی کنید. تا جایی که امکان دارد برنامه غذایی دیابت خود را دنبال کنید.
میانوعدههای سالم همراه داشته باشید: از مصرف غذاهای پرکالری که فاقد هر نوع ارزش غذایی هستند پرهیز کنید.
به طور مرتب ورزش کنید: ورزش کمک میکند تا بدن متناسبی داشته باشید، کالری بسوزانید و سطح قند خون خود را نزدیک به حد نرمال نگه دارید.
ملاقاتهای منظمی با پزشکها داشته باشید: این ملاقاتها شامل وقتهای شما با متخصص غدد کنترلکننده دیابت، چشمپزشک، دندانپزشک، متخصص پا و دیگر متخصصان حوزه سلامت میشود. به یاد داشته باشید با پیگیری منظم از آسیبهایی که دیابت ممکن است به شما برساند، تا حد زیادی در امان میمانید.
آیا دیابت با جراحی کاهش وزن درمان میشود؟
بسیاری از افراد مبتلا به دیابت نوع دو پس از جراحی کاهش وزن، متوجه میشوند که سطح قند خونشان به نزدیکی حد نرمال برمیگردد. برخی متخصصان این را به نوعی بهبود بیماری میدانند. اینکه افراد پس از جراحی کاهش وزن، کمتر به داروهای تجویزشده برای دیابت نیاز داشته باشند، مسئله عجیبی نیست. هرچه شخص وزن بیشتری از دست داده باشد و به محدوده وزن نرمال نزدیکتر شود، احتمالاً بهبود بیشتری در زمینه کنترل قند خون خواهد داشت. البته اگر بعد از جراحی، دوباره به اضافه وزن دچار شوید، ممکن است دیابت شما هم عود کند. در صورت نیاز پزشک شما درباره این روش درمان با شما صحبت خواهد کرد.
بهطورکلی، رسیدن به یک وزن مناسب برای سلامت و حفظ آن، برای مدیریت دیابت بسیار مهم است. در کنار این روش درمان لازم است رژیم توصیهشده برای دیابت خود را دنبال، استرستان را مدیریت و پزشکتان را برای معاینههای لازم به طور منظم ملاقات کنید.
پیوند پانکراس چقدر به درمان دیابت کمک میکند؟
پیوند پانکراس یکی از موارد احتمالی درمان برای افراد مبتلا به دیابت نوع یک است. این پیوند معمولاً در افرادی انجام میگیرد که دچار مرحله نهایی بیماری کلیوی هم هستند.
پیوند پانکراس کمک میکند تا فرد دوباره کنترل قند خون را به دست بگیرد. مثل هر کسی که عمل پیوند انجام داده، لازم است بیمار برای کمک به بدنش در پذیرش پانکراس جدید، تا آخر عمر دارو مصرف کند.
آیا سلولهای بنیادی یکی از درمانهای دیابت هستند؟
سلولهای بنیادی، سلولهایی هستند که قابلیت تکثیر و تبدیل به انواع دیگری از سلولها را دارند. بد نیست این را هم بدانید که دانشمندان در مورد استفاده از سلولهای بنیادی در دیابت نوع یک به موفقیتهایی دست یافتهاند و همچنان به تحقیقات خود ادامه میدهند. با اینکه امیدهایی در این زمینه وجود دارد، اما در حال حاضر سلولهای بنیادی درمانی برای دیابت به حساب نمیآید.
پیوند سلولهای جزیرهای به درمان دیابت کمک میکند؟
پانکراس عضوی در بدن است که هورمورنهایی برای کمک به تجزیه و استفاده از مواد غذایی تولید میکند. جزایر پانکراس که جزایر لانگرهاوس هم نامیده میشود، یک گروه از سلولهای پانکراس را تشکیل میدهد که به آنها سلولهای ایسلت میگویند. این گروه از سلولها حاوی چندین نوع سلول از جمله سلول بتا هستند که هورمون انسولین را تولید میکند. انسولین به بدن کمک میکند تا از گلوکز برای تأمین انرژی استفاده کند و اینگونه سطح قند خون بدن به تعادل میرسد.
پیوند موفق سلولهای ایسلت یا همان سلولهای جزیرهای، میتواند کیفیت زندگی فرد مبتلا به دیابت را بهبود بخشد. سلولهای ایسلت که از یک اهداکننده دریافت میشود، سطح قند خون را ردیابی و انسولین تولید میکند. زمانی که سلولهای اهداکننده با موفقیت پیوند میخورند، در جواب به سطح قند خون، شروع به ساختن و آزادسازی انسولین میکند. این فرایند ممکن است انعطافپذیری برنامه غذایی فرد را بالا ببرد و از عوارض جدی و بلندمدت دیابت مثل بیماری قلبی، سکته، بیماری کلیه و آسیب عصب و چشم جلوگیری کند. البته این پیوند بیشتر در افرادی که مبتلا به دیابت نوع یک هستند انجام میشود.
این تکنولوژی رو به رشد است و هنوز هم مورد مطالعه و پژوهش قرار میگیرد و اکنون در همه کشورها انجام نمیشود. تاکنون در ایران از این روش درمانی برای دیابت استفاده نشده است. شخصی که تحت عمل پیوند قرار میگیرد، بهتر است تحت نظر پزشک خود باشد. پس از پیوند فرد باید تا آخر عمر برای پیشگیری از پس زدن سلول اهدایی، دارو مصرف کند.
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.