زمان بیماری، چگونه قند خونم را مدیریت کنم؟

سرما خوردهاید، دچار یک آنفلوانزای سخت شدهاید یا بدنتان عفونت دارد؟ وقتی به دیابت مبتلا هستید، چیزهایی بیشتر از علائم این بیماریها را تجربه میکنید و بیماریها میتوانند مدیریت قند خون را برای شما دشوار کنند. با وجود برخی بیماریها مانند سرماخوردگی، آنفلوانزا، عفونت یا هر بیماری دیگری که باعث اسهال یا استفراغ شود ممکن است قند خون شما بالا رود. این موضوع بدین معناست که شما در دوران بیماری بیش از روزهای عادی باید مراقب قند خون خود باشید. در این مقاله با راهکارهایی برای کنترل قند خون در دوران بیماری آشنا شوید.
بیماریها چگونه بر قند خون تأثیر میگذارند؟
عفونت، بیماری و سایر موارد استرس میتواند قند خون شما را بالا ببرد. مکانیسم دفاعی بدن در زمان بیماری، برای مراقبت از بدن گلوکز یا قند خون بیشتری آزاد میکند. این اتفاق حتی زمانی که بیمار هستید و غذا نخوردهاید یا کم غذا خوردهاید نیز میتواند رخ دهد. بدن افرادی که دیابت ندارند در این مواقع انسولین بیشتری آزاد میکند و قند خون به حالت طبیعی بازمیگردد. اما وقتی دیابت دارید، بدنتان به تنهایی قادر نیست این کار را انجام دهد.
تب شدید میتواند بدن شما را کمآب کند. کمآبی بدن و قند خون بالا ممکن است برای شما خطرناک باشد. بهتر است در این زمان به اورژانس مراجعه کنید. از طرفی، بیماریهایی مانند اسهال که جذب مواد غذایی را برای شما سخت میکنند، میتوانند باعث افت قند خون شما شوند.
با وجود دیابت، هنگام ابتلا به بیماریهای دیگر چه کنم؟
شما باید بدانید در زمان بیماری چگونه قند خونتان را مدیریت کنید، چطور داروها را مصرف کنید و چه اقداماتی انجام دهید تا در اولین فرصت بهبود پیدا کنید. اگر شما یا یکی از عزیزانتان مبتلا به دیابت هستید، قوانین روزهای بیماری را جدی بگیرید. این قوانین که رعایت آنها برای بهبود و جلوگیری از قرار گرفتن شما در شرایط بد است شامل موارد زیر است:
- هر چهار ساعت قند خونتان را بررسی کنید. این کار را حتی در طول خواب شب هم انجام دهید.
- با علائم قند خون بالا و افت قند خون آشنا شوید تا بتوانید به محض دیدن این علائم اقدامات لازم را انجام دهید.
- نگذارید بدنتان بیآب و خشک شود. آب زیادی بنوشید و برای مواقع افت قند خون یک نوشیدنی شیرین همراه داشته باشید.
- اگر دیابت نوع یک دارید، بهتر است در دوران بیماری تست کتون بدهید. میتوانید این کار را زمانی که قند خونتان بالای ۲۴۰ میلیگرم بر دسیلیتر (mg/dL) بود انجام دهید. اگر در ادرارتان کتون بود، با پزشکتان تماس بگیرید. پزشک شما بسته به شدت بیماریتان، ممکن است به شما توصیه کند که به اورژانس مراجعه کنید.
- به طور منظم درجه تب خود را چک کنید. اگر تب دارید، حرارت بدن خود را با اقدامات لازم کاهش دهید تا دچار کمآبی نشوید.
- به اندازه غذا بخورید. اگر تهوع داشتید یا غذای جامد را بالا میآوردید، مایعات بنوشید. حالا که نسبت به پیشگیری از کمآب شدن بدنتان آگاهید، هر یک ساعت، یک لیوان مایعات بنوشید. اگر مایعات را نیز بالا می آورید، لازم است به اورژانس یا بیمارستان مراجعه کنید.
- حتی اگر نمی توانید غذای جامد بخورید، مصرف انسولین را فراموش نکنید. لازم است چیزی شیرین بخورید یا بیاشامید تا قند خونتان خیلی پایین نیاید.
- اگر مبتلا به دیابت نوع دو هستید، ممکن است لازم باشد در زمان بیماری، از مصرف داروی خوراکی دست نگه دارید. حتماً با پزشکتان در این باره صحبت کنید. هیچ دارویی را خودسرانه قطع نکنید.
- اگر برای کنترل مواردی از قبیل سرفه و گرفتگی بینی به دارویی نیاز دارید که بدون نسخه پزشک هم قابل خریدن است، به دکتر داروخانه بگویید که دیابت دارید. بعضی از داروها قند زیادی دارند و ممکن است شما نتوانید از آنها استفاده کنید.
- آرام باشید. فراموش نکنید که استرس میتوانید مستقیماً روی قند خون شما تأثیر بگذارد. کافی است به پزشکی که شما را معاینه میکند بگویید دیابت دارید تا درمان لازم را متناسب با شرایط شما تجویز کند. مطمئن باشید با انجام اقدامات بالا و مراجعه بهموقع به پزشک سریع بهبود مییابید.
در زمان بیماری چه چیزی باید بخورم؟
هر سه تا چهار ساعت، ۳۰ تا ۵۰ گرم کربوهیدارت مصرف کنید. این کار انرژی لازم بدن شما را تأمین، از افت قند خون پیشگیری میکند و مانع از ساخت کتون در بدن میشود.
اگر در غذا خوردن مشکل دارید، غذاهایی امتحان کنید که کمتر شما را اذیت میکند. غذاهای سبک زیر میتوانند گزینههای خوبی برای زمانی باشند که شما میل به خوردن ندارید. هر یک از این خوراکیها معادل یک گزینه غذایی حاوی کربوهیدرات است:
- نصف فنجان ژله معمولی
- نصف فنجان نوشیدنی غیرالکلی، مثل نوشابه
- نصف فنجان پوره سیبزمینی
- یک سوم فنجان آب سیب
شما میتوانید از مایعات دیگری از جمله آب، سوپ آبکی یا آب گوشت نیز برای تأمین آب بدنتان استفاده کنید.
چه زمانی باید با پزشک تماس بگیرم؟
اگر موارد زیر را داشتید دوباره به پزشک مراجعه کنید:
- قند خونتان بالاتر از ۱۸۰ میلیگرم در دسیلیتر (mg/dL) یا پایین تر از ۷۰ میلیگرم در دسیلیتر (mg/dL) باقی مانده است.
- مایعات یا غذاها را بالا میآورید.
- تبتان بالای ۳۸ درجه سانتیگراد است.
- دچار اسهال یا استفراغ هستید.
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.