چه عواملی احتمال ابتلا به دیابت را افزایش میدهد؟

از هر دو بیمار مبتلا به دیابت در دنیا، یک نفر نمیداند که به این بیماری مبتلاست. آیا ممکن است ما هم یکی از این افراد باشیم؟ برای ارزیابی این موضوع که احتمال ابتلای شما به دیابت زیاد است یا خیر، میتوانید این مطلب را بخوانید.
علت ابتلا به دیابت
دیابت سه نوع دارد: دیابت نوع یک، دیابت نوع دو و دیابت بارداری. در هر سه نوع از دیابت، بدن فرد مبتلا قادر به ساخت یا استفاده از انسولین نخواهد بود. در حالت طبیعی، پس از تبدیل غذا به گلوکز یا قند خون در سیستم گوارش، این قند وارد جریان خون میشود. هورمون انسولین که توسط پانکراس ترشح میشود، باعث خواهد شد تا این قند از خون وارد سلولهای بدن شود و به انرژی لازم برای سلولها تبدیل شود. دیابت به آن دسته از بیماریهایی گفته میشود که شامل مشکلات هورمون انسولین در بدن است.
عوامل افزایشدهنده احتمال ابتلا به دیابت نوع یک
دیابت نوع یک معمولاً در کودکی شروع میشود و تا پایان عمر باقی میماند. در این عارضه، لوزالمعده ساخت انسولین را متوقف میکند. پزشکان معتقدند که دیابت نوع یک، یک بیماری خودایمنی است. در این بیماری، سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلولهای بتای موجود در پانکراس که انسولین تولید میکنند حمله میکند. علت دقیق ابتلا به این بیماری هنوز نامعلوم است. با این حال، میتوان گفت عوامل اصلی که منجر به دیابت نوع یک میشوند عبارتند از:
سابقه خانوادگی: اگر کسی از اعضای خانواده یا خویشاوندان شما مبتلا به دیابت باشد، احتمال ابتلای شما نیز به این بیماری بالاتر است. اگر مادر، پدر، خواهر یا برادر شما مبتلا به دیابت نوع یک باشد، باید از لحاظ ابتلا به دیابت بررسی شوید. یک آزمایش خون ساده میتواند دیابت را در شما تشخیص دهد.
بیماریهای لوزالمعده: این بیماریها میتوانند توانایی لوزالمعده در ساخت انسولین را کم کنند.
عفونت یا بیماری: برخی عفونتها و بیماریها که بیشترشان نادر هستند، میتوانند به لوزالمعده آسیب برسانند.
عوامل افزایشدهنده احتمال ابتلا به دیابت نوع دو
اگر شما مبتلا به دیابت نوع دو باشید، بدنتان نمیتواند از انسولینی که میسازد استفاده کند. به این حالت مقاومت به انسولین گفته میشود. دیابت نوع دو معمولاً بزرگسالان را مبتلا میکند، اما میتواند در هر سنی شروع شود. فاکتورهای اصلی احتمال ابتلا به دیابت نوع دو عبارتند از:
چاقی مفرط یا اضافهوزن: تحقیقات نشان میدهد که این مورد شایعترین علت دیابت نوع دو است. در سالهای اخیر به علت افزایش چاقی بین جوانان، ابتلا به دیابت نوع دو بین نوجوانان و جوانان بیشتر شده است.
اختلال تحمل گلوکز: پیشدیابت نوع خفیفتری از بیماری دیابت است. اگر مبتلا به آن هستید، احتمال بالایی وجود دارد که به دیابت نوع دو مبتلا شوید. پیشدیابت با یک آزمایش خون ساده قابل تشخیص است.
مقاومت به انسولین: دیابت نوع دو اغلب با سلولهایی که در برابر انسولین مقاومت میکنند شروع میشود. این بدان معناست که لوزالمعده شما باید خیلی بیشتر کار کند تا انسولین کافی برای تأمین نیازهای بدنتان را بسازد.
پیشینه قومی: میزان ابتلا به دیابت در گروههای نژادی مختلف متفاوت است. دیابت در آمریکاییهایی از تبار هیسپانیک/لاتین، آسیاییها، آفریقاییها، سرخپوستان، جزایر اقیانوس آرام و بومیان آلاسکا بیشتر بروز میکند.
دیابت بارداری: اگر در حین بارداری مبتلا به دیابت بارداری بودهاید، این سابقه احتمال ابتلای شما به دیابت نوع دو را در آینده افزایش میدهد.
سبک زندگی بیتحرک: اگر کمتر از سه بار در هفته ورزش میکنید یا فعالیت بدنی خیلی کمی دارید احتمال ابتلای شما به دیابت نوع دو بالا خواهد رفت.
سابقه خانوادگی: اگر پدر، مادر، خواهر یا برادری دارید که مبتلا به دیابت است، احتمال اینکه به دیابت نوع دو مبتلا شوید بالاتر خواهد بود.
سندرم تخمدان پلیکیستیک: زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک یا اصطلاحاً PCOS با احتمال بیشتری به دیابت نوع دو مبتلا میشوند.
سن: افراد بالای ۴۵ سال ریسک بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع دو دارند.
سابقه ابتلا به دیگر بیماریها: داشتن سابقه یکسری از بیماریها میتواند خطر ابتلا به دیابت را بالا ببرد. اگر فشار خون بالایی دارید، سابقه بیماریهای قلبی، سکته یا افسردگی دارید، کلسترول خونتان بالا و سطح چربیهای مفید خونتان، یعنی HDL پایین باشد، لازم است با پزشکتان مشورت کنید تا برای تشخیص ابتلا به دیابت بررسی شوید.
دیابت بارداری
هورمونهایی که جفت در بارداری تولید میکند باعث میشود بدن تا حدی به انسولین مقاومت پیدا کند. این موضوع باعث بالا رفتن قند خون در بعضی از مادران باردار خواهد شد. قند خون بالای مادر در بالا رفتن قند خون در جنین تأثیر میگذارد. در صورت درمان نشدن، دیابت بارداری میتواند به مشکلات رشدی و تکاملی در کودک منجر شود. مواردی که ممکن است منجر به دیابت بارداری شود عبارتند از:
چاقی مفرط یا اضافهوزن: وزن اضافی میتواند منجر به دیابت بارداری شود.
عدم تحمل گلوکز: داشتن عدم تحمل گلوکز یا دیابت بارداری در بارداریهای گذشته، احتمال ابتلای مجدد به آن را بیشتر میکند.
سابقه خانوادگی: اگر مادر یا خواهری دارید که به دیابت بارداری مبتلا بودهاند، احتمال شما برای ابتلا به آن بیشتر است.
سن: هر چه سن شما در زمان بارداری بیشتر باشد، احتمال ابتلای شما به دیابت بارداری بیشتر است.
پیشینه قومی: زنان غیرسفیدپوست احتمال بیشتری برای ابتلا به این بیماری دارند.
راهکارهای پیشگیری از ابتلا به دیابت
یک خبر خوب: نگران نباشید. ریسک ابتلای شما به دیابت نوع دو هر قدر که باشد، اقدامات زیادی هست که میتوانید برای تأخیر یا پیشگیری از ابتلا به دیابت انجام دهید. فقط به یاد داشته باشید این اقدامات را به طور منظم انجام دهید و آن را تبدیل به قسمتی از زندگی روزمره خود کنید.
برای پیشگیری از ابتلا به دیابت بهتر است موارد زیر را در برنامه زندگی خود جای دهید:
- فشار خون خود را مدیریت کنید.
- وزن خود را در محدوده سالم یا در نزدیکی محدوده سالم نگه دارید.
- در بیشتر روزها ۳۰ دقیقه ورزش کنید.
- یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید.
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.