7 نوشیدنی برای کاهش فشار خون

فهرست مطالب
اگر فشار خون کنترل نشود، میتواند عوارضی مانند بیماریهای قلبی و سکته مغزی به دنبال داشته باشد. یکی از بهترین روشها برای مقابله با فشار خون بالا، انتخاب رژیم غذایی سالم است. علاوه بر غذاهایی که میتوانند به نگهداشتن فشار خون در محدوده نرمال کمک کنند، برخی نوشیدنیها نیز باعث کاهش آن میشوند. در این مقاله، 7 نوع نوشیدنی مختلف را که ادعا میشود میتوانند به کاهش فشار خون کمک کنند، بررسی میکنیم.
1. آب گوجهفرنگی
شواهد بیشتر و بیشتری نشان میدهد که نوشیدن یک لیوان آب گوجهفرنگی در روز میتواند از سلامت قلب محافظت کند.
در پژوهشی در سال 2019، پژوهشگران ژاپنی تأثیر نوشیدن روزانه یک فنجان آب گوجه را بر افرادی که احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی در آنها بالا بود، ارزیابی کردند.
آنها نتیجه گرفتند که آب گوجهفرنگی در کنار بهبود فشار خون سیستولیک و دیاستولیک، کلسترول بد را نیز کاهش میدهد. سایر پژوهشهای اخیر نیز نتایج مشابهی را در میان افراد مبتلا به مرحله یک فشار خون و زنان باردار گزارش کردهاند.
برای جلوگیری از دریافت سدیم غیرضروری که باعث افزایش فشار خون میشود، حتماً آب گوجه فاقد نمک بخرید.
2. آب چغندر
این گیاه خوشرنگ و کمکالری علاوهبر اینکه سرشار از ویتامین، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی تقویتکننده سلامت است، میتواند در کاهش فشار خون نیز مؤثر باشد.
پژوهشی در سال 2016 نشان داد که هم آب چغندر خام و هم آب چغندر پخته، وضعیت فشار خون را بهبود میبخشد. البته آب چغندر خام تأثیر بیشتری بر کنترل فشار خون داشت.
چغندر غنی از نیتراتهای غذایی است؛ نیتراتهای غذایی (متفاوت از نیترات افزودنی) موادی هستند که باعث کاهش فشار خون میشوند. در پژوهشی در سال ۲۰۱۷، نتایج به این معنی بود که این مزایای چغندر تنها منحصر به تأثیر نیترات نیست. به عبارت دیگر، احتمالاً مواد دیگری نیز در چغندر وجود دارند که در سلامت قلب مؤثرند.
3. آب آلوبخارا
آب آلوبخارا از مدتها پیش برای رفع یبوست مصرف میشده است. اما یکی از فواید کمتر شناختهشده آب آلو، کاهش فشار خون است.
این تأثیر در پژوهشی که در 2010 انجام شده گزارش شده است. پژوهشگران سه گروه از افراد را با هم مقایسه کردند: گروه اول روزانه سه عدد و گروه دوم روزانه شش عدد آلوبخارا خوردند. گروه سوم از خوردن آن منع شدند.
فشار خون افرادی که روزانه سه عدد آلو بخارا خوردند، کاهش یافته بود. افرادی که روزانه شش عدد آلو میخوردند، کاهش فشار خون سیستولیک را نیز تجربه کردند. علاوهبراین، مصرف هر دو مقدار آلو بخارا باعث کاهش کلسترول بد شده بود.
برای اینکه از مزایای آلو بخارا بهرهمند شوید، روزانه یک لیوان آب آلوبخارای 100درصد طبیعی بنوشید یا با خیساندن آلو و استفاده از مخلوطکن، خودتان آن را تهیه کنید.
4. آبانار
انار علاوه بر اینکه سرشار از مواد مغذی مانند فولات و ویتامین سی است، اثر ضدالتهابی قوی نیز دارد. بنابراین جای تعجب نیست که آبانار میتواند در رژیم غذایی دوستدار سلامت قلب جای بگیرد.
مروری بر نتایج هشت آزمایش تصادفی کنترلشده مشخص کرد که مصرف آبانار ممکن است باعث کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک شود. اثر آن بر فشار خون سیستولیک، ارتباطی به مدت مصرف آبانار و میزان مصرف آن نداشت. پژوهشگران برای کاهش فشار خون دیاستولیک توصیه میکنند حداقل 240 میلیلیتر آبانار بنوشید.
اگر تصمیم دارید آبانار را به رژیم غذایی خود اضافه کنید، حتماً آبمیوه 100درصد طبیعی و بدون شکر افزوده را انتخاب کنید.
5. آب توتها
انواع توت، بهخصوص بلوبری، بهدلیل خواص آنتیاکسیدانی خود معروف هستند. با این حال، فواید آنها برای قلب کمتر شناختهشده است.
نتایج یک بررسی جدید نشان میدهد که نوشیدن آب کرنبری یا گیلاس میتواند فشار خون را بهبود بخشد.
مطالعه مروری دیگری در مجله نیچر نشان داده که مصرف انواع توت، فشار خون سیستولیک و کلسترول بد را کاهش میدهد.
در هر دو پژوهش، نتیجه گرفته شد که توتها احتمالاً برای قلب و عروق مفیدند اما برای روشن شدن نقش آنها در پیشگیری از بیماریهای قلبی و کنترل آنها، باید پژوهشهای بیشتری انجام شود.
اگر آب توت را از فروشگاهها میخرید، مطمئن شوید که حاوی شکر افزوده نیست.
6. شیر بدون چربی
محصولات لبنی کمچرب مانند شیر و ماست بدون چربی، یکی از اجزای اصلی «رژیم غذایی کاهشدهنده فشار خون» است، مجموعهای از توصیههای مبتنی بر یافتههای علمی برای پیشگیری و درمان فشار خون بالا.
در بررسی پژوهشهایی که مجموعاً با شرکت 45000 بزرگسال انجام شده بود، پژوهشگران میزان مصرف لبنیات کمچرب و پرچرب و چگونگی تأثیر هر یک بر فشار خون را بررسی کردند. آنها نتیجه گرفتند که مصرف شیر کمچرب با کاهش فشار خون بالا همراه است.
سعی کنید روزانه دو تا سه وعده محصولات لبنی کمچرب مصرف کنید. میتوانید با وعدههای غذایی خود یک لیوان شیر بنوشید یا آن را به غلات صبحانه یا اسموتی عصرانه اضافه کنید. همچنین میتوانید آن را همراه قهوه نوش جان کنید.
7. چای
وقتی درباره فشار خون صحبت میکنیم، همه انواع چای تأثیر یکسان و برابری ندارند. در بررسی نتایج آزمایشهای کنترلشده و تصادفی، تأثیر مصرف چای سیاه و سبز بر فشار خون مقایسه شد. پژوهشگران دریافتند که مصرف طولانیمدت هر دو نوع چای، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را کاهش میدهد. با این حال، چای سبز تأثیر بیشتری بر کاهش فشار خون دارد.
قهوه و الکل چطور؟
هم قهوه و هم الکل میتوانند تأثیرهای مختلفی بر فشار خون بگذارند.
قهوه
از مدتها پیش، تأثیر قهوه بر فشار خون یکی از موضوعهای بحثبرانگیز در جامعه علمی بوده است.
به نظر میرسد کافئین باعث افزایش موقتی فشار خون میشود. اما ممکن است این تأثیر در میان کسانی که بهطور منظم قهوه مینوشند، کمتر باشد.
برخی پژوهشهای قدیمی حاکی از آن است که مصرف طولانیمدت قهوه با افزایش احتمال ابتلا به فشار خون بالا مرتبط است.
اما بنابر نتیجه بررسی 34 پژوهش، مصرف متعادل قهوه بیخطر است و حتی شاید برای افراد سالم و کسانی که فشار خون بالا دارند، مفید باشد.
اگر مبتلا به فشار خون بالا هستید، احتمالاً نیازی نیست از نوشیدن قهوه دست بکشید. با این اوصاف، اگر پیش از این قهوه نمینوشیدید، شاید حالا که فشار خون بالا دارید، زمان خوبی برای شروع نوشیدن آن نباشد.
الکل
مانند قهوه، تأثیر الکل بر فشار خون موضوعی پیچیده است.
در گذشته تصور بر این بود که مصرف متعادل الکل، یعنی مصرف روزانه یک نوشیدنی الکلی برای زنان و دو نوشیدنی الکلی برای مردان، فشار خون را کاهش میدهد. اما پژوهشهای جدید نشان میدهد که مصرف آن ممکن است سلامت قلب را تهدید کند.
علاوه بر این، داروهای فشار خون و الکل با هم سازگار نیستند.
چه اقدامهای دیگری میتوان برای کاهش فشار خون انجام داد؟
علاوهبر افزودن نوشیدنیهای کاهشدهنده فشار خون به رژیم غذایی، میتوانید راهکارهای زیر را برای کاهش فشار خون به کار بگیرید:
- ورزش کنید: گنجاندن فعالیت بدنی در برنامه روزانه ممکن است به اندازه مصرف برخی از داروها در کاهش فشار خون مؤثر باشد. انجمن قلب آمریکا توصیه میکند هر هفته 150 دقیقه فعالیت متوسط یا 75 دقیقه فعالیت شدید انجام دهید تا از سلامت قلبتان مراقبت کنید.
- فکری برای اضافهوزن کنید: اگر اضافهوزن دارید یا چاق هستید، قلب شما باید بیشتر کار کند تا خون را به سراسر بدنتان پمپاژ کند. حتی کمکردن چند کیلو نیز میتواند به کاهش فشار خون کمک کند.
- رژیم غذایی کاهشدهنده فشار خون را بهتر بشناسید: در این رژیم که بهطور خاص برای جلوگیری از فشار خون بالا و درمان آن طراحی شده، بر مصرف غذاهای فراورینشده مانند میوهها و سبزیجات، غلات کامل و پروتئینهای بدون چربی تأکید میشود.
- سیگار را ترک کنید: هر سیگاری که میکشید باعث افزایش کوتاهمدت فشار خون میشود. در بلندمدت، مصرف دخانیات میتواند سرخرگهای شما را سفت کند که پیامد آن، فشار خون بالاست.
- استرس را کنترل کنید: استرس مزمن میتواند بر بالابردن فشار خون اثر بگذارد. در صورت امکان از عوامل استرسزا اجتناب کنید و سعی کنید راهکارهای سالمی برای مدیریت استرس خود پیدا کنید. گرچه تمام منابع استرس را نمیتوان حذف کرد، اما با تعیین زمانی برای استراحت و آرامسازی میتوانید ذهنتان را آرام کنید و فشار خونتان را پایین بیاورید.
خلاصه اینکه…
علاوه بر رژیم غذایی دوستدار سلامت قلب، برخی از نوشیدنیها نیز ممکن است بر کاهش فشار خون مؤثر باشند.
بر اساس یافتههای علمی، چندین نوع آب میوه و سبزیجات، شیر بدون چربی و چای سبز میتوانند به کنترل فشار خون کمک کنند، بدون اینکه عوارض جانبی داشته باشند.
اگر نگران فشار خون خود هستید، حتماً با پزشکتان در مورد بهترین راه کنترل فشار خون و مراقبت از سلامت قلب صحبت کنید.
منبع: Healthline
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.