6 درمان خانگی برای تپش قلب

فهرست مطالب
احتمالاً برای شما هم پیش آمده که قلبتان خیلی سریعتر از حالت عادی بتپد. ممکن است فقط چند ثانیه یا بیشتر طول بکشد و در هر موقعیتی اتفاق بیفتد. محرکهای مختلفی مانند استرس، ورزش، مصرف دارو و در مواقع نادر، بیماری، باعث افزایش ضربان قلب میشوند. در این مطلب با راهکارهایی برای درمان تپش قلب آشنا میشوید.
خبر خوب این است که تپش قلب همیشه به این معنی نیست که بیماری قلبی دارید. بعضیاوقات، تپش قلب به این دلیل روی میدهد که عواملی مانند استرس، بیماری، کمآبی بدن یا ورزش، باعث شده قلبتان بیشتر از قبل کار کند.
سایر عوامل ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- بارداری
- کافئین
- بیماریهای غیرقلبی
- داروهای خاص
- مواد غیرقانونی
- دخانیات.
در ادامه، با 6 راهکار برای مهار تپش قلب در خانه آشنا میشوید. همچنین میآموزید چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید و چگونه از قلبتان مراقبت کنید.
1. از فنون آرامسازی کمک بگیرید
استرس میتواند باعث تپش قلب یا تشدید آن شود، به این دلیل که استرس و هیجان میتواند ترشح آدرنالین را افزایش دهد. مدیریت استرس با کمک فنون آرامسازی میتواند مؤثر باشد. مراقبه، تایچی و یوگا از گزینههای خوب برای آرامسازی هستند.
چهارزانو بنشینید. با بینی خود بهآرامی نفس بکشید و سپس هوا را از دهان خارج کنید. این کار را تکرار کنید تا آرام شوید.
به خاطر داشته باشید که در تمام طول روز باید به آرامش خود توجه کنید، نه فقط زمانی که دچار تپش قلب میشوید. هر یک یا دوساعت یکبار، مکث کنید و پنج نفس عمیق بکشید تا ذهنتان آرام شود. با پایین نگهداشتن سطح استرس عمومی، کمتر دچار تپش قلب میشوید و با گذشت زمان، ضربان قلبتان در حال استراحت نیز کاهش مییابد. بازخورد زیستی و تصاویر هدایتشده نیز از گزینههای مؤثر برای کاهش ضربان قلب هستند.
2. مانور واگ را انجام دهید
عصب واگ عملکردهای متعددی دارد، از جمله اتصال مغز به قلب. در این مانور، عصب واگ تحریک میشود و احتمالاً ضربان قلب بالا نیز تنظیم خواهد شد. میتوانید عصب واگ را در خانه تحریک کنید اما ابتدا باید از پزشکتان برای انجام آن تأیید بگیرید.
در ادامه با چند روش برای تحریک عصب واگ آشنا میشوید:
- دوش آب سرد بگیرید، صورتتان را با آب سرد بشویید یا حوله سرد یا کیسه یخ را به مدت 20 الی 30 ثانیه روی صورت خود قرار دهید. شوک ناشی از آب سرد باعث تحریک عصب واگ میشود.
- کلمه «اوم» را با آهنگی یکنواخت تکرار کنید، سرفه کنید یا عق بزنید.
- نفستان را در سینه نگه دارید یا شکمتان را منقبض کنید.
برای اینکه این روشها اثربخشی بیشتری داشته باشند، آنها را در حالتی که به پشت خوابیدهاید انجام دهید. پزشک میتواند نحوه انجام صحیح آنها را به شما نشان دهد.
3. آب بنوشید
کمبود آب بدن میتواند باعث تپش قلب شود، به این دلیل که خون شما حاوی آب است. وقتی بدن شما کمآب میشود، خونتان غلیظ میشود. هر چه خون شما غلیظتر باشد، قلبتان برای انتقال آن از طریق رگها باید سختتر کار کند. در نتیجه ضربان قلبتان افزایش مییابد و منجر به تپش قلب میشود.
اگر احساس میکنید نبضتان بالا رفته، یک لیوان آب بنوشید. اگر متوجه شدید ادرارتان زرد پررنگ است، برای پیشگیری از تپش قلب، مایعات بیشتری بنوشید.
4. اهمیت تعادل الکترولیت را دستکم نگیرید
الکترولیتها کمک میکنند که پیامهای الکتریکی در سراسر بدن به حرکت درآیند. پیامهای الکتریکی نقش مهمی در عملکرد مناسب قلب دارند. برخی از الکترولیتهایی که برای سلامت قلب شما مفید هستند عبارتاند از:
اکثر این الکترولیتها با مصرف مواد غذایی به دست میآیند. آووکادو، موز، سیبزمینی شیرین و اسفناج، منبع بسیار خوب پتاسیم هستند. برای افزایش مصرف کلسیم، بیشتر از سبزیجات با برگهای تیره و محصولات لبنی استفاده کنید. سبزیجات با برگهای تیره منبع عالی منیزیم نیز هستند، درست مثل مغزها و ماهی. اکثر افراد با مصرف غذاهای آمادهای مانند کالباس و سوپهای کنسروی، به اندازه کافی سدیم دریافت میکنند.
مکملها نیز میتوانند به حفظ تعادل الکترولیت کمک کنند، اما پیش از مصرف هر مکمل جدیدی با پزشک خود مشورت کنید. زیادهروی در مصرف الکترولیتها نیز میتواند مشکلاتی ایجاد کند. اگر مشکوک به عدمتعادل هستید، پزشک میتواند با آزمایش ادرار و خون، مشخص کند که آیا چنین است یا خیر.
5. از مصرف محرکها خودداری کنید
مواد غذایی متعددی وجود دارند که احتمال تپش قلب را بیشتر میکنند. حذف این موارد از رژیم غذایی روزانه میتواند باعث کاهش یا حتی حذف علائم شما شود. این مواد غذایی شامل موارد زیر است:
- نوشیدنیها و غذاهای کافئیندار
- دخانیات یا ماریجوانا
- مصرف بیشازحد الکل
- برخی داروهای سرماخوردگی و سرفه
- مهارکنندههای اشتها
- داروهایی که برای درمان بیماریهای روانی استفاده میشوند
- داروهای فشار خون بالا
- مواد مخدر مانند کوکائین یا متامفتامینها.
محرکهای مختلف، تأثیر متفاوتی بر افراد مختلف دارند. سعی کنید فهرستی از موادی که باعث تپش قلبتان میشود تهیه کنید. در صورت امکان، از مصرف موادی که فکر میکنید باعث ایجاد علائم شما شدهاند خودداری کنید و ببینید علائمتان متوقف میشوند یا خیر. اگر احتمال میدهید که مصرف داروهای تجویزی باعث ایجاد این علائم شده، با پزشک خود صحبت کنید.
6. سایر درمانهای خانگی
در بسیاری از موارد، اصلاً نیازی نیست تپش قلب را درمان کنید. در عوض، باید توجه داشته باشید که چه زمانی دچار تپش قلب میشوید و از فعالیتها، مواد غذایی یا هر چیز دیگری که باعث ایجاد آن میشوند، دوری کنید.
خوب است هنگام تپش قلب، تجربه خود را یادداشت کنید تا ببینید میتوانید عامل محرک را شناسایی کنید یا خیر. با یادداشتکردن، متوجه خواهید شد که تعداد دفعات تپش قلب در طول زمان دچار افزایش یا کاهش شده یا نه. میتوانید این اطلاعات را در اختیار پزشک خود نیز قرار دهید.
اگر پزشک علت تپش قلب شما را تشخیص دهد، ممکن است برخی گزینههای درمانی را به شما پیشنهاد کند. برای مثال، اگر آزمایشهای تشخیصی نشان دهد که شما به بیماری قلبی مبتلا هستید، پزشکتان راهکارهایی برای درمان این بیماری معرفی خواهد کرد. گزینههای درمانی برای بیماریهای قلبی ممکن است شامل مصرف دارو، جراحی یا کاشت دستگاهی مانند ضربان ساز قلب باشد.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کنم
اگر متوجه شدید ضربان قلبتان سریعتر از معمول است، با پزشک خود صحبت کنید. پزشک همیشه نمیتواند علت تپش قلب را دقیقاً مشخص کنند. ابتدا باید مطمئن شود به اختلالهای ریتم قلب مانند تندتپشی (تاکیکاردی) یا بیماریهای دیگری مانند پرکاری تیروئید مبتلا نیستید.
بهطور معمول، تپش قلب خطرناک نیست مگر اینکه دلیل آن، بیماری قلبی باشد. اگر چنین باشد:
- دچار ضعف یا غش میشوید، زیرا قلبتان خیلی سریع میتپد و فشار خونتان پایین میآید
- ایست قلبی میکنید، اگر تپش قلب شما ناشی از آریتمی باشد و قلبتان آنطور که باید، نتپد
- سکته میکنید، اگر تپش قلب شما به دلیل فیبریلاسیون دهلیزی ایجاد شود
- دچار نارسایی قلبی میشوید، اگر قلب شما برای مدت طولانی بهخوبی پمپاژ نکند.
در صورتی که تپش قلب با چنین علائمی همراه است یا در مورد سلامتی خود نگران هستید، با پزشکتان صحبت کنید.
تشخیص
پزشک در زمان مراجعه به او، سوابق پزشکی، علائم شما و داروهایی را که مصرف میکنید بررسی میکند و سپس معاینه بالینی انجام میدهد. یافتن علت تپش قلب ممکن است دشوار باشد. پزشک شما ممکن است آزمایشهای بیشتری برایتان تجویز کند یا شما را به متخصص قلب و عروق ارجاع دهد.
آزمایشهای تپش قلب ممکن است شامل نوار قلب باشد که فعالیت الکتریکی قلب شما را نشان میدهد. همچنین ممکن است اکوکاردیوگرام انجام شود که نوعی سونوگرافی است که به پزشک کمک میکند تا قسمتهای مختلف قلب را بررسی کند.
سایر گزینهها شامل آزمایش استرس، عکسبرداری با اشعه ایکس از قفسه سینه و استفاده از هولتر ریتم است. در برخی موارد، ممکن است پزشک شما بخواهد آزمایشهای تهاجمیتری مانند مطالعه الکتروفیزیولوژی یا کاتتریزاسیون قلبی انجام دهد.
میزان اثربخشی درمان تپش قلب
اکثر موارد تپش قلب جدی تلقی نمیشود مگر اینکه دلیل آن، بیماری قلبی باشد. به هر حال پزشک باید بداند که دچار تپش قلب میشوید اما ممکن است به درمان خاصی نیاز نداشته باشید و با تغییر سبک زندگی، بتوانید آن را مهار کنید. اجتناب از محرکها ممکن است به کاهش یا حذف علائم شما کمک کند.
7 توصیه برای داشتن قلبی سالم
انجمن قلب آمریکا برای مراقبت از قلب و پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی، 7 توصیه ساده دارد:
1. حداقل هفتهای دو ساعت و نیم ورزش کنید.
اگر ترجیح میدهید ورزش سنگین انجام دهید، با 75 دقیقه فعالیت شدید، از قلب خود مراقبت کردهاید. شدت تمرینهای ورزشی را متناسب با نیاز و توانتان انتخاب کنید. ورزشی که برای شما شدتی متوسط دارد، ممکن است برای شخص دیگری شدید باشد. ورزش با شدت متوسط باید تا حدودی دشوار باشد، اما باید بتوانید حین ورزش، صحبت کنید. ورزش با شدت زیاد باید بسیار دشوار باشد و فقط قادر خواهید بود چند کلمهای را بین نفسنفسزدنهایتان بیان کنید.
2. کلسترول بد خود را پایین نگه دارید.
ورزش میتواند به پایین نگهداشتن کلسترول بد کمک کند. محدودکردن مصرف چربیهای اشباعشده، یکی دیگر از اقدامهای مفید برای دستیابی به این هدف است. گرچه، گاهی کلسترول بالا ژنتیکی است. پس در صورت لزوم، آزمایش بدهید و مصرف دارو را شروع کنید.
3.در رژیم غذایی خود، مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه، غلات کامل و پروتئینهای بدون چربی بگنجانید.
4. حواستان به فشار خونتان باشد.
فشار خون بالا اغلب علامتی ندارد. با رژیم غذایی سالم، ورزش و مصرف داروهای تجویزشده، آن را در محدوده نرمال نگه دارید.
5. وزنتان را در محدوده مناسب برای سن و جثهتان نگهدارید.
اضافهوزن یا چاقی میتواند احتمال ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهد. کاهش وزن فواید بسیاری دارد، از کاهش کلسترول بد تا کاهش فشار خون.
6. قند خونتان را اندازه بگیرید.
احتمال مرگ ناشی از بیماریهای قلبی در بزرگسالان مبتلا به دیابت بیشتر است. قند خون را در محدوده توصیهشده نگهدارید. رژیم غذایی سالم، ورزش و تنظیم سطح قند خون با دارو، از افزایش آن جلوگیری خواهند کرد.
7. سیگار را ترک کنید.
ترک سیگار فواید زیادی دارد، از جمله کاهش احتمال ابتلا به بیماری قلبی و سکته، بیماریهای ریوی و برخی از انواع سرطان.
منبع: Healthline
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.