چگونه از بروز مشکلات قلبی و سکته مغزی در دیابت جلوگیری کنیم؟

فهرست مطالب
دیابت میتواند احتمال ابتلا به مشکلات قلبی و سکته مغزی را افزایش دهد. با گذشت زمان، قند خون بالا در توانایی رگهای خونی شما و اعصاب کنترلکننده قلب تأثیر میگذارد. از طرفی شرایط مرتبط مانند کلسترول و فشار خون بالا میتواند خطر بروز بیماریهای قلبی و سکته مغزی را افزایش دهد. اما کنترل دیابت، تأثیر شگفتآوری در جلوگیری از این مشکلات دارد. با مطالعه این مقاله بیاموزید که چگونه میتوان خطر بروز مشکلات قلبی و سکته مغزی را تا حد ممکن کاهش داد.
با وجود دیابت، چگونه میتوانم خطر حمله قلبی و سکته مغزی را کاهش دهم؟
مثل همیشه باید بگوییم مهمترین کار برای پیشگیری از بروز مشکلات ثانویه دیابت، کنترل دیابت است. اما اینکه بدانید به طور مشخص چه کارهایی باید انجام دهید میتواند به شما کمک کند تا آسانتر از خود در برابر عوارض و مشکلات مرتبط با دیابت محافظت کنید. به خاطر داشته باشید اولین کار برای مراقبت از خود در برابر مشکلات قلبی و سکته مغزی این است که اگر سیگار میکشید آن را ترک کنید. حال میتوانید در زیر با راهکارهای کاهش خطر ابتلا به دیابت آشنا شوید:
HbA1c خود را در محدوده هدف نگه دارید
آزمایش A1c، میانگین قند خون شما را طی سه ماه گذشته نشان میدهد. این آزمایش با آزمایش قند خون خانگی که روزانه انجام میدهید فرق دارد. مقدار بالای A1c میتواند به این معنا باشد که شما در طول سه ماه گذشته معمولاً قند خون بالایی داشتهاید. مقادیر بالای گلوکز یا همان قند خون در بلندمدت میتواند به قلب، رگهای خونی، کلیهها، چشم و پای شما آسیب برساند. بهتر است با کمک پزشک A1c خود را در محدوده هدف نگه دارید. محدوده هدف A1c برای بیشتر افراد معمولاً عددی زیر ۷ است. اما بسته به شرایط شما ممکن است پزشک عدد بالاتری را برای A1c شما به عنوان هدف قرار دهد. با پزشک خود درباره اینکه چه عددی مناسب است صحبت کنید.
فشار خون خود را کنترل کنید
فشار خون بالا باعث میشود قلب به سختی کار کند. فشار خون بالا میتواند باعث مشکلات قلبی، سکته مغزی، مشکلات چشم و آسیب به کلیهها شود. معمولاً مقدار هدفی که برای فشار خون در نظر گرفته میشود کمتر از ۱۴۰ بر ۹۰ میلیمتر جیوه است. پزشک به شما در کنترل فشار خونتان و اینکه باید در چه محدودهای باشد کمک خواهد کرد.
کلسترول خونتان را کنترل کنید
بالا بودن کلسترول بد خون یا همان LDL و پایین بودن بودن کلسترول خوب خون یا همان HDL میتواند خطر بروز مشکلات قلبی را افزایش دهد. اگر بالای ۴۰ سال دارید، ممکن است پزشک برای کنترل میزان کلسترول شما داروهایی مانند استاتین تجویز کند. اما اگر LDL بالایی داشته باشید، در سن پایینتر هم ممکن است از دارو برای کنترل کلسترول شما استفاده شود.
دخانیات و سیگار را ترک کنید
این موضوع آنقدر مهم است که باز هم لازم است روی آن تأکید کنیم. مصرف محصولات دخانی و سیگار کشیدن، به خصوص در افراد مبتلا به دیابت باعث تنگ شدن رگهای خونی و سخت شدن عملکرد قلب میشود. با ترک دخانیات شما میتوانید:
- خطر بروز مشکلات قلبی، سکته مغزی، بیماری اعصاب، کلیه، چشم و قطع عضو را کاهش دهید.
- میزان مناسب قند خون، فشار خون و کلسترول خود را بهبود بخشید.
- به بهبود جریان خون در بدنتان کمک کنید.
- راحتتر به فعالیتهای جسمی بپردازید.
اگر سیگار میکشید یا از سایر محصولات دخانی استفاده میکنید، بهتر است این کار را متوقف کنید. لازم هم نیست به تنهایی این کار را انجام دهید. میتوانید از عزیزان خود و افراد متخصص در این راه کمک بگیرید. میدانیم تصمیم به ترک این شرایط برای شما تصمیم آسانی نیست. اما یکی از مهمترین کارهایی است که میتوانید در جهت بهبود سلامت و دوست داشتن هرچه بیشتر خود انجام دهید.
برای داشتن عادات یک زندگی سالم تلاش کنید
ایجاد و حفظ یک سری عادات در زندگی میتواند به شما در کنترل دیابت و کاهش خطر عوارض کمک کند. بهتر است به مرور، موارد زیر را در زندگی خود جای دهید:
- رژیم غذایی سالمی داشته باشید.
- فعالیت بدنی را در زندگی روزمره خود جای دهید.
- به یک وزن مناسب برسید یا وزن خود را در یک محدوده طبیعی حفظ کنید.
- به اندازه کافی بخوابید.
استرس خود را کنترل کنید
گاهی کنترل دیابت میتواند برای شما استرس، نگرانی، ناراحتی یا حتی عصبانیت به دنبال داشته باشد. به عنوان مثال، شما ممکن است گاهی همه کارهایی که برای سالم ماندن و کنترل قند خون وجود دارد انجام داده باشید، اما به نتیجه مطلوب نرسید. استرس در طولانیمدت میتواند فشار خون و قند خون شما را بالا ببرد. برای جلوگیری از این مسئله بهتر است یک راهکار دلخواه برای مدیریت و کاهش استرستان پیدا کنید. پیادهروی، گوش دادن به موسیقی دلخواه، تنفس عمیق، مراقبه، انجام یوگا یا یک سرگرمی مورد علاقه میتواند به شما در مدیریت استرس کمک کند. گرفتن مشاوره از یک روانشناس نیز گاهش میتواند بیشتر از آنچه فکر میکنید به کمک شما بیاید.
داروهای تجویزی را منظم مصرف کنید
ممکن است پزشک تشخیص دهد که برای محافظت از قلب شما باید دارویی تجویز کند. در این صورت، داروها بخش مهمی از روال درمانی شما خواهند بود. پزشک بر اساس نیازهای هر شخص داروهای متفاوتی تجویز میکند. داروها به شما در موارد زیر کمک میکنند:
- کنترل کلسترول، فشار و قند خون
- کاهش خطر لخته شدن خون، حمله قلبی و سکته مغزی
- درمان آنژین قلبی که نوعی درد در قفسه سینه است. آنژین معمولاً نشانه یک بیماری قلبی است و میتواند از اولین نشانههای حمله قلبی باشد.
آسپرین از جمله داروهایی است که پزشکتان ممکن است برای شما تجویز کند. البته آسپرین برای همه افراد مناسب و بیخطر نیست. پزشکتان تشخیص میدهد که شما باید آسپرین را به چه مقدار مصرف کنید.
استاتین میتواند خطر حمله قلبی و سکته مغزی را در افراد مبتلا به دیابت کاهش دهد. استاتین دارویی است که بیشتر برای کاهش کلسترول بد خون تجویز میشود. مانند هر داروی دیگری قبل از شروع مصرف داروها درباره عوارض جانبی آنها با پزشکتان صحبت کنید. اگر دچار یکی از عوارض دارو شدید خیلی سریع درباره آن با پزشک صحبت کنید. بدون اجازه پزشک نیز مصرف هیچ دارویی را متوقف نکنید.
علائم هشداردهنده حمله قلبی چیست؟
زمانی که بتوانید بهموقع حمله قلبی را مدیریت کنید، جلوی آسیب را تا حد ممکن میگیرید. با شناخت نشانهها میتوانید خیلی سریع متوجه بروز حملات قلبی شوید. علائم هشداردهنده میتواند در افراد مختلف متفاوت بروز کند. ممکن است شما یک یا همه علائم زیر را داشته باشید. اگر این علائم را داشتید حتماً با اورژانس تماس بگیرید:
- فشار یا درد رفت و برگشتی یا چنددقیقهای در قفسه سینه
- نفستنگی و درد یا ناراحتی در یک یا هر دو بازو، شانه، پشت، گردن یا فک
- عرق و سرگیجه
- اختلال گوارش، تهوع و درد در معده
- خستگی مفرط
اگر درد در قفسه سینه یعنی آنژین دارید باید بدانید چگونه و چطور میتوانید آن را درمان کنید.
گاهی اوقات خانمها ممکن است، حالت تهوع و استفراغ داشته باشند، در بعضی ساعات روز احساس خستگی کنند و در ناحیه کمر، شانه و فک درد داشته باشند، بدون اینکه در قفسه سینه احساس درد کنند.
بعضی افراد مبتلا به دیابت هم که مشکلات عصبی مربوط به دیابت یا همان نوروپاتی دیابتی دارند، ممکن است هنگام یک حمله قلبی، هیچ دردی در قفسه سینه خود احساس نکنند.
علائم هشداردهنده سکته مغزی چیست؟
با مراجعه به بیمارستان طی یک ساعت اولی که دچار سکته مغزی میشوید، میتوانید جلوی خطرات و آسیبهای این عارضه را تا حد ممکن بگیرید. پس اگر علائم زیر را داشتید هرچه سریعتر با اورژانس تماس بگیرید:
- ضعف یا احساس بیحسی در صورت، بازو یا پا در یک طرف بدن
- سردرگمی، مشکل در صحبت کردن یا درک کردن مسائل
- سرگیجه، از دست دادن تعادل یا مشکل در راه رفتن
- مشکل بینایی در یک یا دو چشم
- سردرد شدید ناگهانی
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.