چرا پوست من خشک است؟ 10 متهم اصلی را بشناسید

پوست، اولین سپر دفاعی بدن برای مقابله با میکروارگانیسمهای مضری مانند ویروسها و باکتریهاست. بهعلاوه، پوست از ما در برابر آسیبهای محیطی نیز دفاع میکند.
پوست ما برای سالم ماندن و انجام وظایف خود، به آب و چربیهای طبیعی نیاز دارد تا نرم و انعطافپذیر بماند. بدون آب و چربی، پوست ما خشک میشود. خشکی پوست باعث قرمزی، خارش، پوسته شدن یا ترک خوردن آن میشود و ممکن است در هر بخشی از بدن از جمله صورت، کف دستها و پاها، یا زانوها دیده شود.
خشکی پوست مشکلی شایع است و جز در موارد شدید که به درمان دارویی نیاز دارد، فرد میتواند با مراقبتهای خانگی، آن را برطرف کند.
اگر میخواهید خشکی پوست خود را از بین ببرید، نگاهی به فهرست زیر بیندازید تا با عواملی که میتواند باعث خشکی پوست شود، بیشتر آشنا شوید. اینگونه میتوانید متوجه شوید که دلیل خشکی پوست شما چیست و برای مقابله با آن، باید چه کاری انجام دهید.
اسانسهای عطری میتوانند باعث التهاب پوست شوند
اسانسها و عطرها میتوانند باعث بروز التهاب در پوست یا تشدید آن شوند. پس موقع خرید محصولات مراقبت از پوست و دئودورانتها، از انتخاب محصولاتی که اسانس زیادی دارند خودداری کنید. در بسیاری موارد، اسانسهای عطری باعث بروز درماتیت تماسی آلرژیک (واکنش التهابی پوست در اثر تماس مستقیم با مواد شیمیایی) میشوند. شاید این واکنش پس از چند بار استفاده از محصول یا در اولین تماس آن با پوست ایجاد شود.
همیشه پیش از خرید محصول، در فهرست ترکیبات آن به دنبال واژه «اسانس» بگردید و به یاد داشته باشید محصولات فاقد اسانس، بهترین گزینه برای شما هستند. ضرر لوسیونها و کرمهای بدن اگر حاوی عطر باشند، بیشتر از فایدهشان خواهد بود. پس برچسب روی محصولات را بهدقت بررسی کنید.
ژنتیک میتواند در خشکی پوست مؤثر باشد
یک دلیل دیگر برای سرزنش کردن پدر و مادر: خشکی پوست میتواند ارثی باشد. جهش در ژنهایی که میزان تولید پروتئین فیلاگرین (filaggrin) را که در تشکیل لایه خارجی پوست و مرطوب نگه داشتن آن نقش دارد کنترل میکنند، میتواند باعث برخی مشکلات پوستی شود. پوست افرادی که دچار چنین جهش ژنتیکی شدهاند (حدود 10 درصد جمعیت) خشکتر از دیگران است و احتمال اگزما نیز در آنان بیشتر است.
اگر همیشه پوستتان خشک بوده یا سایر اعضای خانواده نیز دچار خشکی پوست هستند، باید همیشه از مرطوبکننده استفاده کنید. مرطوبکنندههایی را که حاوی سِرامید و لیپید هستند انتخاب کنید که به تقویت خارجیترین لایه پوست کمک میکند.
صابون میتواند رطوبت پوست سر و صورت را از بین ببرد
بسیاری از انواع صابون، شامپو و شویندهها رطوبت پوست را از بین میبرند زیرا چربی را از روی پوست برمیدارند. پس موقع انتخاب شویندههای صورت، بدن و حتی لباس، دقت کنید. اگر از شوینده بدنی که فقط حاوی مرطوبکننده است استفاده کنید، بهتر از صابونهای قالبی است.
اگر پوستتان خشک است، بهتر است برای شستشوی لباسهایتان نیز شویندههای قوی را انتخاب نکنید و در عوض، از شویندههای ملایم استفاده کنید.
سختی آب از جذب مرطوبکننده جلوگیری میکند
وقتی آب شیر حاوی مقادیر زیادی مواد معدنی مانند منیزیم و کلسیم است، به آن «آب سخت» گفته میشود. این مواد معدنی لایهای نازک روی پوست باقی میگذارند که باعث خشکی آن میشود زیرا چربی پوست را به مادهای تبدیل میکند که از جذب مرطوبکنندهها در پوست جلوگیری میکند.
استفاده از آب تصفیهشده میتواند راهحلی برای این مشکل باشد. بهعلاوه، میتوانید محصولات بهداشتی که حاوی ویتامین آ (A) و سی (C) هستند را به روتین پوستی خود اضافه کنید تا لایهای را که بر اثر سختی آب روی پوست مینشیند، از بین ببرید.
داروها و پمادهایی که برای درمان آکنه به کار میرود، باعث خشکی پوست میشود
سالیسیلیکاسید برای درمان آکنه بسیار مؤثر است اما میتواند باعث خشکی پوست نیز بشود. از عوارض شایع رتینول نیز میتوان به خشکی پوست اشاره کرد. البته خبر خوب این است که لازم نیست مصرف این محصولات را بهکلی کنار بگذارید. کافی است پس از مشورت با پزشکتان تعداد دفعات آن را مثلاً از هر روز به یک روز در میان کاهش دهید و در کنار این مواد، با شویندهای ملایم از پوستتان مراقبت کنید. حتماً پزشکتان را از عوارض درمانهای آکنه مطلع سازید.
هوای خشک میتواند علائم خشکی پوست را تشدید کند
گاهی هوای فضاهای بسته نیز میتواند به اندازه هوای محیط بیرونی برای پوست مضر باشد. وسایل گرمایشی باعث کاهش رطوبت هوا و خشکی و خارش پوست میشوند. برای مقابله با خشکی هوا میتوانید از دستگاه بخور استفاده کنید. همچنین میتوانید پماد هیدروکورتیزون یک درصد را برای دستهایتان استفاده کنید. پماد هیدروکورتیزون باعث کاهش قرمزی و خارش پوست میشود و خشکی پوست را ترمیم میکند.
شستوشوی مکرر دستها باعث قرمزی و التهاب آنها میشود
شستوشوی مکرر دستها باعث تشدید خشکی پوست میشود. این مسئله در مورد افرادی که حرفهشان نیاز به شستوشوی مکرر دست دارد، برای مثال، کادر درمان، صدق میکند. برای اینکه با این پیامد منفی شغل خود مقابله کنید، از آب ولرم و صابونهای فاقد الکل استفاده کنید و به جای اینکه دستهایتان را با دستمال کاغذی کاملاً خشک کنید، فقط رطوبت آنها را با حوله بگیرید. همچنین به جای مرطوبکننده از کرمهای چرب برای دستهایتان استفاده کنید.
حمام طولانی با آب داغ میتواند باعث خشکی پوست شود
شاید شما هم دوست داشته باشید مدتی طولانی زیر دوش آب داغ بایستید، بهویژه در ماههای سرد سال. مشکل این است که این عادت لذتبخش میتواند به پوستتان آسیب بزند. دوش طولانی با آب داغ باعث میشود رطوبت پوست از بین برود. پس سعی کنید به جای آب داغ، با آب گرم حمام کنید و بیشتر از 5 دقیقه نیز زیر دوش نایستید. فراموش نکنید بلافاصله بعد از خروج از حمام، به پوستتان مرطوبکننده بزنید زیرا مرطوبکنندهها روی پوست نمدار، بهتر عمل میکنند.
افزایش سن میتواند باعث خشکی پوست شود
هرچه سن افراد بالاتر میرود، بیشتر دچار خشکی پوست میشوند. تقریباً نیمی از افراد 40 سال به بالا دچار خشکی پوست هستند. هرچه سن ما بیشتر میشود، پوستمان چربی کمتری تولید میکند و خشکتر میشود. این مشکل در زنان با تغییرات هورمونی و یائسگی نیز ارتباط دارد.
راهحل چیست؟ در طول روز از مرطوبکننده استفاده کنید؛ نوعی که حاوی سِرامید، هومِکتانت (موادی مانند هیالورونیکاسید یا گلیسیرین) و وازلین باشد. این مواد باعث میشود که رطوبت در پوست حفظ شود و لایه بیرونی پوست، بهسرعت ترمیم شود.
برخی بیماریها باعث خشکی پوست میشوند
برخی مشکلات پوستی مانند پسوریازیس یا اگزما میتواند احتمال خشکی پوست را افزایش دهد.
البته گاهیاوقات، خشکی پوست میتواند نشانهای از ابتلای فرد به دیابت، کمکاری تیروئید، سوءتغذیه، نارسایی کلیوی یا سندرم شوگرِن باشد. بهتر است اگر پوست نقطهای از بدنتان دچار التهاب، پوسته شدن یا خارش شدید شده یا رنگ آن تغییر کرده، حتماً به پزشک مراجعه کنید. با تشخیص دلیل اصلی بروز خشکی پوست، پزشک شما میتواند درمان مناسب را برایتان تجویز کند.
منبع: EverydayHealth , MedicalNewsToday
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.