ترک پوستی: علت ایجاد ترک های پوستی و درمان آن

اگر پوست شما خیلی سریعتر یا بیشتر از حد معمول کشیده شود، به طور مثال در طول دوران بارداری یا در زمان رشد در دوران کودکی، بافتهای کشسان پوست شما میتوانند پاره شوند. این قسمتهای آسیبدیده شکافهای پوستی بلند و باریکی ایجاد میکنند که ترکهای پوستی نامیده و بهصورت رگههای صورتی، قرمز یا بنفش نمایان میشوند.
در کدام قسمتهای بدن دچار ترکهای پوستی میشویم؟
احتمال بروز ترک در مناطقی که بدن شما چربی ذخیره میکند، مثل شکم، باسن، ران و سینه بیشتر است. به طور معمول ترکها را در قسمت پایین کمر یا پشت بازوهای خود بیشتر مشاهده میکنید. ژنتیک میتواند در بروز ترکهای پوستی نقش فراوانی داشته باشد. بهعنوانمثال، اگر مادر شما در زمان بارداری خود در ناحیهی رانها دچار ترک پوستی شود، احتمال اینکه شما هم در آن ناحیه به ترکهای پوستی دچار شوید، زیاد است.
علت ایجاد ترکهای پوستی چیست؟
ترکهای پوستی مانند لکه زخم، ممکن است دائمی باشند. امّا بهمرورزمان، معمولاً کمرنگ شده و کمی روشنتر از بقیه قسمتهای پوست شما میشوند، یعنی ممکن است سفید یا نقرهای به نظر برسند. اگر ذهنتان درگیر آنها است، به خاطر داشته باشید که افراد زیادی این ترکها را دارند.
ایجاد ترک به دلیل افزایش وزن
احتمال ابتلای شما به ترک پوستی، هنگام جوانی، یعنی زمانی که بدنتان به سرعت در حال تغییر است بیشتر است. هر چه وزن شما بیشتر و در زمان کوتاهتری بالا رود، احتمال ایجاد ترکهای پوستی در شما نیز بیشتر خواهد بود. چاقی یکباره یا افزایش حجم تودهی عضلانی، مثل افزایش ماهیچههای بدنسازان انجام میدهند، میتواند باعث ایجاد آنها شود.
ایجاد ترک به دلیل بارداری
ترکهای پوستی بعد از ششماهگی بارداری و پس از آن شایع است. بهموازات رشد جنین، بدن شما نیز منبسط میشود، پوست شما کش میآید و البته ممکن است این موارد تنها دلیل ایجاد ترکهای پوستی نباشد. تغییرات هورمونی در زمان بارداری هم میتواند بر پوست شما اثر گذاشته و احتمال «پاره شدن» آن را بیشتر نماید.
ایجاد ترک به دلیل داروها
برخی از داروها میتواند سبب افزایش وزن، تورم، نفخ یا دیگر تغییرات جسمی شوند که در نهایت باعث کشش پوست شده و شما ترکهای پوستی را تجربه کنید. هورمونها (مثل قرصهای ضدبارداری) و کورتیکواستروئید (که نواحی ملتهب بدن شما را تسکین میدهند) دو مورد از داروهایی هستند که میتوانند این تغییرات را ایجاد کنند. اگر شما دارویی مصرف میکنید که با ترکهای پوستی مرتبط است، با پزشک خود دربارهی اقداماتی که میتوانید در مورد آنها انجام دهید، مشورت کنید.
ایجاد ترک به دلیل شرایط پزشکی
هر بیماری که منجر به افزایش وزن، رشد ناگهانی یا مشکلات پوستی شود میتواند سبب ترکهای پوستی شود. برخی بیماریهای پزشکی منجر به تغییرات جسمی میشوند که میتواند باعث ترک پوستی شود. برای مثال، مشکل غدد فوق کلیوی مثل سندروم کوشینگ و بیماریهای نادری چون سندروم مارفان (Marfan) و سندروم اهلرز- دانلوس (Ehlers-Danlos) که (به بافتهای متصلکنندهی بدن صدمه میزند) احتمال ابتلای شما به ترک پوستی افزایش میدهند.
آیا میتوانید از بروز ترکهای پوستی جلوگیری کنید؟
متخصصان معتقدند که ژنتیک در بروز ترکهای پوستی نقش دارند، امّا اگر والدین شما به آن دچار شوند به این معنا نیست که شما نیز قطعاً آنها را خواهید داشت. یکی از بهترین راههای پیشگیری از ترک پوستی، ثابت نگهداشتن وزن است. نوشیدن آب زیاد نیز میتواند از آسیب دیدن پوست در هنگام کشش آن جلوگیری کند و غذاهایی که پوست شما را سالم نگه میدارند میتوانند شانس ابتلای شما به آنها را نیز کاهش دهند. برای مثال غذاهای سرشار از زینک مثل آجیل و ماهی و غذاهایی که حاوی ویتامین D,C,A هستند مثل لیموترش، شیر و سیبزمینیهای شیرین بخورید.
به یک متخصص پوست مراجعه کنید
یک متخصص پوست دارای بورد تخصصی، بهترین کسی است که میتواند دربارهی مسائل پوستی مانند ترکهای پوستی با او مشورت کرد. متخصصان میتوانند در مورد بهترین درمانهای متناسب با نوع پوست شما و راههای کاهش احتمال ابتلای شما به ترکهای پوستی تصمیم بگیرند. حتماً تمام داروهایی را که مصرف میکنید (حتی ویتامینها و داروهای بدون نسخه) و هر بیماری دیگری که دارید را با پزشک خود مطرح کنید.
چه موادی میتواند کمک کند: محصولات رتینول
رتینول که از ویتامین آ (A) استخراج میشود، میتواند کمک کند که ترکهای پوستی کمتر دیده شوند. این امر سبب میشود که سلولهای پوستی شما بریزد یا سریعتر «بازسازی» شوند و ممکن است که پوست جدید نیز سریعتر رشد کند. نکته مهم این است که شما باید استفاده از این محصولات را بلافاصله پس از بروز ترکهای پوستی شروع کنید و سپس آن را بهطور منظم برای رفع ترکها مصرف کنید تا اثر کند. نوعی از داروی رتینول، (ترتینوئین) است که اثر آن ثابتشده و فقط با نسخهی پزشک قابلدسترسی است. با متخصص پوست خود در مورد اینکه آیا امکان استفاده از رتینولها را دارید یا خیر، مشورت کنید.
چه اقداماتی میتواند کمک کند: لیزردرمانی
جامعهی جراحان پوست آمریکا میگویند که لیزر یا پرتو درمانی میتواند ظاهر ترکهای پوستی را کمتر کند؛ چرا که نور، باعث تغییراتی در پوست میشود که ترکهای پوستی میتوانند در آن محو گردند. تحقیقات نشان میدهد که این روش بر روی پوستهایی با میزان تیرگی متوسط، بیشترین تأثیر را دارند. لیزر درمانی بهطورمعمول، پرهزینه و طولانی است، گاهی ممکن است ۲۰ جلسه طول بکشد تا نتیجه و اثر آن را ببینید. اگر قصد ادامهی درمان از طریق لیزر را دارید، به یک متخصص پوست دارای بورد تخصصی یا یک جراح پلاستیک که با طیف رنگ پوست شما کار کرده است، مراجعه کنید.
چه اقداماتی میتواند کمککننده باشد: محصولات اتوبرنز
نرمکنندهها و اسپریها میتوانند ترکهای پوستی شما را تیره کرده و پوست شما را یکدستتر نشان دهند. این روش میتواند کمتر آنها را مشخص کند؛ بهخصوص اگر رنگ آنها سفید یا خیلی روشن باشد. ممکن است قبل از پیدا کردن مناسبترین نوع محصولات اتو برنز، مجبور شوید محصولات و رنگهای مختلف آن را برای هماهنگتر شدن با پوستتان امتحان کنید.
لایهبرداری: شیوهای که چندان تأثیرگذار نیست
تبلیغات درمان از طریق لایهبرداری ممکن است، ادعا کنند که ترکهای پوستی شما را کمرنگتر میکنند. اسکرابها، جلا دهندهها و روش میکرودرم ابریژن میتوانند پوست شما را صافتر کند. امّا در حقیقت هیچ تضمینی وجود ندارد که این روشهای درمانی مؤثر باشند؛ حتی برخی از متخصصان پوست معتقدند که میکرودرم ابریژن، ترکهای پوستی را بدتر میکند.
نرمکنندهها و کرمها: چندان اثرگذار نیستند
بسیاری از محصولات مراقبت از پوست، ادعا میکنند که ترکهای پوستی را از بین میبرند. امّا شواهد نشان میدهد، محصولات بدون نسخه میتوانند بافتهای ارتجاعی پاره شده پوست را که سبب ترک پوستی میشوند، ترمیم کنند. همچنین، برای کارشناسان اثبات نشده است که آیا روغنهای ماساژی یا کرهی کاکائو میتواند از بروز ترکهای پوستی زمان بارداری جلوگیری کند یا خیر. آنها فقط ممکن است، خارش پوست ترکخوردهی شما را کمتر و البته التهاب پوست شما را آرامتر کند.
منبع: WebMD
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.