چرا بدنم انقدر راحت کبود میشود؟

لکههای رنگی روی پوست که گهگاهی روی بدن ظاهر میشوند، کبودیهایی هستند که با پاره شدن رگها و جمع شدن خون زیر پوست به وجود میآیند. بهمرور تغییر رنگ میدهند و کمکم ناپدید میشوند. اگر فکر میکنید بیش از حد معمول، روی بدنتان کبودی میبینید، به خواندن این مقاله ادامه دهید.
کبودی چیست؟
هر چند وقت یک بار، متوجه یک لکه مایل به بنفش روی پوستتان میشوید و با خود فکر میکنید: «این دیگه از کجا اومده؟» اما کبودی یا کوفتگی پدیدهای شایع است. هنگامی که به چیزی مانند تخت یا کاناپه برخورد میکنید، ممکن است بعضی رگهای خونی کوچک صدمه ببینند. در این صورت، خون زیر پوستتان جمع میشود و لکهای برجای میگذارد. اگر بهراحتی دچار کبودی میشوید، دلایل زیادی برای توضیح آن وجود دارد.
سن
با افزایش سن ممکن است تعداد کبودیها بیشتر شود. به مرور زمان، لایه چربی زیر پوست از بین میرود، رگهای خونی شما ضعیف میشوند و بهراحتی آسیب میبینند. در چنین شرایطی، در صورت برخورد با میز یا صندلی، آسیبپذیرتر هستید.
داروها
برخی داروها مانند آسپیرین، ایبوپروفن و رقیقکنندههای خون، ممکن است توانایی بدنتان برای ایجاد لخته را محدود کنند. بعضی آنتیبیوتیکها نیز میتوانند شما را مستعد کبودی کنند. داروهای دیگری مانند استروئیدها میتوانند پوستتان را نازک و شکننده کنند که منجر به کبودیهای بیشتر خواهد شد. اگر تعداد لکههای سیاه و کبود روی پوستتان بیشتر شده، با پزشک خود صحبت کنید.
سابقه خانوادگی
درست مثل چال گونه، ککومک و موهای فر که در خانوادهها ارثی هستند، کبودشدن نیز میتواند ارثی باشد. علاوه بر این، رگهای خونی زنان ظریفتر است، خصوصاً در بازو و ران. رگهای خونی نازک یا ضعیف بهراحتی آسیب میبینند و لکهای بنفش به جا میگذارند.
آفتاب زیاد
میدانید که قرارگرفتن طولانی در معرض آفتاب باعث آفتابسوختگی، پوستهپوسته شدن و حتی ابتلا به سرطان پوست میشود. اما فقط اینها نیست. ممکن است لکههای بنفشی نیز پشت دستها یا بازوهایتان دیده شوند. آفتابگرفتنهای طولانی میتواند دیواره رگها را ضعیف کند. به همین دلیل در برابر آسیبهایی که منجر به کبودی میشود آسیبپذیرتر خواهید بود.
مکملها
سریع کبود شدن میتواند از عوارض جانبی برخی مکملهای بدون نسخه مانند جینکو، جنسینگ و سیر باشد زیرا ممکن است خون شما را رقیق کنند. در نتیجه، پس از برخورد با اجسام، خونتان سختتر لخته میشود.
کمبود ویتامین سی
ویتامین سی به ساخت کلاژن کمک میکند؛ کلاژن پروتئین مهمی است که رگهای خونی را سالم نگه میدارد. اگر ویتامین سی کافی در رژیم غذایی نباشد، شاید متوجه شوید که بهراحتی کبود میشوید. هرچند کمبود ویتامین سی شایع نیست، اما اگر سیگار بکشید احتمال آن بیشتر میشود.
ورزشهای دشوار
میدانید که فعالیت بدنی برای سلامتی مهم است. اما یک جلسه ورزش سخت ممکن است پیامدهایی بیشتر از درد عضلانی داشته باشد. شاید هنگامی که خود را از نظر جسمی تحت فشار قرار میدهید یا ورزشهای تماسی مانند فوتبال یا بوکس انجام میدهید، پارگیهای خفیفی در رگهای خونیتان به وجود آید و منجر به خونریزی در زیر پوستتان شود. فعالیت بدنی خوب است اما در انجام آن زیادهروی نکنید.
دیابت
احتمالاً میدانید زمانی به دیابت مبتلا میشوید که گلوکز خونتان بسیار بالا باشد. به مرور زمان، قند خون کنترلنشده میتواند به رگهای خونی نیز آسیب برساند و شما را مستعد کبودی کند. ممکن است این کبودیها مدت طولانیتری روی پوست باقی بمانند.
کمبود ویتامین کا (K)
ویتامین کا به اندازه بعضی ویتامینهای دیگر مورد توجه قرار نمیگیرد اما نقش مهمی در لختهشدن خون ایفا میکند. اگر ویتامین کای کافی دریافت نکنید، ممکن است بیشتر دچار کبودی شوید. با این حال، بیشتر بزرگسالان سالم مقدار کافی این ویتامین را از غذاهایی مانند سبزیجات برگدار دریافت میکنند.
بیماریهای خونی
در برخی موارد، کبودیهای بدون دلیل ممکن است نشانه این باشد که خون نمیتواند وظایف خود را بهخوبی انجام دهد. برای مثال، اگر به هموفیلی مبتلا باشید، پروتئینهایی را که به لختهشدن خون کمک میکنند، به مقدار کافی تولید نمیکنید. بدون این پروتئینها، ممکن است بهراحتی کبود شوید. اما این بیماریها شایع نیستند و اغلب با علائم دیگری مانند تب، لرز و ضعف همراه است.
سرطان
سرطان دلیل محتملی برای کبودی نیست. اما در موارد نادر، کبودیهای قرمز یا بنفش میتواند نشانه سرطانی مانند سرطان خون باشد. وقتی به سرطان خون مبتلا میشوید، بدنتان تعداد زیادی گلبول سفید میسازد و در نتیجه، جمعیتشان از سایر سلولها بیشتر میشود. به همین دلیل خون نمیتواند وظایفش را درست انجام دهد و میزان کبودیها بیشتر میشود.
منبع: WebMD
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.