اهمیت ویتامین ای (E) برای بدن

شما برای بینایی، تولید مثل، سلامت خون، مغز و پوست به ویتامین E نیاز دارید. این ویتامین به طور طبیعی در بعضی مواد غذایی موجود است اما گاهی ممکن است نیاز به مصرف مکملهای ویتامین E داشته باشید. در این مطلب از اهمیت مصرف ویتامین E در مواد غذایی و نحوه مصرف آن آگاه شوید.
چرا ویتامین ای (E) برای بدن لازم است؟
ویتامین E خاصیت آنتیاکسیدانی دارد. آنتیاکسیدانها موادی هستند که از سلولهای بدن در برابر آسیب محافظت میکنند. در واقع ممکن است آنتیاکسیدانها سلولهای شما را در برابر اثر رادیکالهای آزاد حفظ کنند. رادیکالهای آزاد مولکولهایی هستند که وقتی بدن شما غذا را تجزیه میکند یا در معرض دود تنباکو، آلایندههای هوا، اشعه ایکس یا مواد شیمیایی صنعتی قرار میگیرد، تولید میشوند. برای اینکه بدانید رادیکالهای آزاد با سلولهای شما چه میکنند یک آهن زنگزده را در نظر بگیرید. رادیکالهای آزاد مانند زنگ، سلولهای شما را فرسوده میکنند. هنگامی که سلولها در معرض رادیکالهای آزاد قرار میگیرند، روند مشابهی از اکسیداسیون و پیر شدن سریعتر سلولها در بدن صورت میگیرد. این مولکولها سلولهای سالم بدن را ضعیف و تجزیه میکنند. رادیکالهای آزاد میتوانند در بیماریهای قلبی، سرطان و سایر بیماریها نیز نقش داشته باشند.
علاوه بر این ویتامین E به باز ماندن رگهای خونی و جلوگیری از گرفتگی عروق کمک میکند. کمبود ویتامین E میتواند باعث نوروپاتی یا درد ایجادشده در اثر آسیب به اعصاب شود. همچنین کمبود این ویتامین میتواند باعث آسیب رسیدن به شبکیه چشم یا رتینوپاتی شود. پس همانطور که گفته شد شما برای حفظ سلامت بسیاری از اندام و عملکردهای بدنتان به ویتامین E نیاز دارید. ویتامین E در بینایی، تولید مثل، سلامت خون، مغز و پوست شما نیز نقش دارد.
آیا به اندازه کافی ویتامین ای (E) مصرف میکنید؟
بیشتر افراد ویتامین E مورد نیاز خود را از رژیم غذایی روزانه دریافت میکنند. اما گاهی ممکن است افراد دچار کمبود ویتامین E باشند. این کمبود میتواند به دلیل مشکلات گوارشی یا بیماریهایی مانند فیبروز سیستیک ایجاد شود. افرادی که دارای رژیمهای غذایی کمچربی هستند نیز ممکن است کمبود ویتامین E را تجربه کنند. بنابراین به یاد داشته باشید هیچگاه نباید مصرف مکملهای ویتامین E را بدون دادن آزمایش، تشخیص کمبود و تجویز پزشک شروع کنید. اگر یک رژیم غذایی کمچربی را شروع کردهاید یا به هر دلیلی شک دارید که به مقدار کافی ویتامین E مصرف میکنید این موضوع را حتماً با پزشک درمیان بگذارید.
ویتامین ای (E) در چه موادی وجود دارد؟
منابع غذایی دارای ویتامین E شامل موارد زیر است:
- روغنهای سویا، آفتابگردان، گلرنگ، جوانه گندم و ذرت
- آجیل و تخمههایی مانند تخمه آفتابگردان، بادام، فندق، بادامزمینی و کره بادامزمینی
- میوههایی مانند کیوی و انبه
- سبزیجات برگدار مانند اسفناج، کلم بروکلی
- گوجهفرنگی
- تخممرغ
چه کسانی به مکمل ویتامین ای (E) نیاز دارند؟
مکملهای ویتامین E تنها زمانی برای شما دارای مزیت هستند که دچار کمبود مشخص ویتامین E باشید و برای جبران آن نیاز به دریافت این مکملها داشته باشید. بسیاری از افراد به این امید که مصرف مکملهای ویتامین E میتواند از آنها در برابر رادیکالهای آزاد محافظت کند این مکملها را خودسرانه مصرف میکنند. اگر مکمل ویتامین E را به دلیل خاصیت آنتیاکسیدانی آن مصرف میکنید، به خاطر داشته باشید که این مکمل ممکن است دقیقاً همان مزایایی را که آنتیاکسیدانهای طبیعی مواد غذایی دارند، به همراه نداشته باشد. علاوه بر این تحقیقات در مورد استفاده از مکمل ویتامین E برای عارضههای خاص نشان میدهد:
بیماری آلزایمر: برخی تحقیقات نشان دادهاند که مصرف مکمل ویتامین E با دوز بالا ممکن است پیشرفت بیماری آلزایمر را در افرادی که مبتلا به آلزایمر خفیف تا متوسط هستند به تأخیر اندازد. مطالعات دیگر این مزیت را نشان ندادهاند. به نظر میرسد مکملهای ویتامین E تأثیر چندانی در پیشرفت بیماری افراد مبتلا به اختلال شناختی خفیف و تبدیل آن به بیماری آلزایمر، نداشته است.
بیماری کبد: مطالعات نشان میدهد که ویتامین E ممکن است علائم بیماری کبد چرب غیرالکلی را بهبود بخشد. با این حال، برخی شواهد نشان میدهد که مصرف مکمل خوراکی ویتامین E برای این منظور و به مدت دو سال با مقاومت به انسولین مرتبط است.
پرهاکلامپسی: تحقیقات نشان نداده است که افزایش مصرف مکمل ویتامین E از عارضه پرهاکلامپسی در بارداری که بر فشار خون تأثیر میگذارد، جلوگیری میکند.
سرطان پروستات: تحقیقات نشان میدهد که مکملهای ویتامین E و سلنیوم از ابتلا به سرطان پروستات جلوگیری نمیکنند. همچنین این نگرانی وجود دارد که استفاده از مکملهای ویتامین E ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد.
در واقع مکملهای ویتامین E تنها زمانی برای شما دارای مزیت هستند که دچار کمبود مشخص ویتامین E باشید و برای جبران آن نیاز به دریافت این مکملها داشته باشید.
آیا مصرف بیش از حد ویتامین ای (E) خطرناک است؟
هنگامی که مکمل خوراکی ویتامین E در مقدار مناسب مصرف شود، به طور کلی بیخطر محسوب میشود. در موارد نادر، مصرف مکمل خوراکی ویتامین E میتواند باعث علائم زیر شود:
- حالت تهوع
- اسهال
- دلپیچه
- خستگی
- ضعف
- سردرد
- تاری دید
- راش پوستی
- اختلال عملکرد غدد جنسی
- افزایش غلظت کراتین در ادرار یا کراتینوری
مصرف دوزهای بالای مکمل ویتامین E ممکن است خطر عوارض جانبی را افزایش دهد. استفاده از مکمل ویتامین E میتواند با بسیاری از عارضهها تعامل داشته باشد. به عنوان مثال، تحقیقات نشان میدهد که مصرف مکمل خوراکی ویتامین E ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد. تحقیقات دیگر نشان میدهد که مصرف ویتامین E ممکن است خطر مرگ را در افرادی که سابقه سکته مغزی یا بیماری قلبی شدید مانند حمله قلبی دارند، افزایش دهد.
مصرف ویتامین E در بارداری ممکن است خطرناک باشد. در یک مطالعه مشخص شد زنانی که در ۸ هفته اول بارداری خود، از مکملهای ویتامین E مصرف کردهاند، نقایص مادرزادی قلب جنین آنها بین ۱.۷ تا ۹ برابر افزایش یافته است. میزان دقیق مصرف این مکملها در مادران باردار در این آزمایش مورد مطالعه قرار نگرفته است.
هشدار: در صورت داشتن شرایط زیر حتماً با پزشک خود مشورت کنید
مکمل ویتامین E ممکن است ریسک خونریزی را افزایش دهد. اگر قصد جراحی دارید، از دو هفته قبل مصرف ویتامین E را متوقف کنید. اگر قصد انجام آنژیوپلاستی یعنی جراحی باز کردن شریانهای مسدودشده و بازگرداندن جریان خون طبیعی به عضله قلب خود را دارید یا به تازگی این جراحی را انجام دادهاید، در مورد مصرف مکمل ویتامین E، با پزشک خود صحبت کنید. به علاوه اگر شرایط زیر را دارید قبل از مصرف مکمل ویتامین E حتماً با پزشک خود مشورت کنید:
- کمبود ویتامین K
- یک بیماری چشمی به نام ورم رنگیزهای شبکیه که در آن شبکیه چشم آسیب دیده است
- اختلالات خونریزی
- دیابت
- سابقه حمله قلبی یا سکته مغزی
- سرطان سر و گردن
- بیماری کبد
مکمل ویتامین ای (E) با چه داروهایی تداخل دارد؟
تحقیقات نشان میدهد مکمل ویتامین E در صورت مصرف در سطوح نرمال، خطر کمی برای تداخل با داروهای دیگر دارد. با این حال، مصرف مکملهای ویتامین E در مقدار زیاد یعنی آن مکملهایی که بیش از ۳۰۰ میلیگرم در روز را تأمین میکنند ممکن است با آسپرین و وارفارین که داروهای رقیقکننده خون هستند تداخل داشته باشند.
این مکملها میتوانند با تاموکسیفن، دارویی که برای درمان سرطان پستان استفاده میشود، و سیکلوسپورین، یک داروی سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن که مورد استفاده افرادی است که پیوند عضو داشتهاند، تداخل داشته باشد. اگر درباره تداخل احتمالی، بین مکملهای ویتامین E و داروهای خود نگرانید، حتماً با پزشک خود مشورت کنید. اما به طور کلی اثراتی که ممکن است مصرف ویتامین E همراه با برخی داروها و مکملها به جا بگذارد شامل موارد زیر است:
عوامل آلکیلهکننده و آنتیبیوتیکهای ضدتومور سرطانی: این نگرانی وجود دارد که دوزهای بالای مکمل ویتامین E روی این داروهای شیمیدرمانی تأثیر بگذارد.
داروها و مکملهای ضدانعقاد و ضدپلاکت: مصرف مکمل ویتامین E همراه با این داروها و مکملهای با هدف کاهش لخته شدن خون ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد.
سوبسترهای سیتوکرومP450 3A4 (CYP3A4): در مصرف ویتامین E همراه با سایر داروهای برگرفته از این آنزیمها مانند امپرازول احتیاط کنید.
استاتینها و نیاسین: مصرف ویتامین E همراه با استاتینها یا نیاسین، که ممکن است به افراد مبتلا به کلسترول بالا کمک کند، میتواند اثر نیاسین را کاهش دهد.
ویتامین K: مصرف مکمل ویتامین E با مکمل ویتامین K میتواند اثر ویتامین K را کاهش دهد.
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.