7 حقیقت مهم درباره ویتامین ای (E)

ویتامین ای (E) نقش یک بازیگر قدرتمند را در دنیای سلامت دارد و این نقش مهم خود را از خاصیت آنتیاکسیدانیاش گرفته است. آنتیاکسیدانها ارتباطی مستقیمی با کاهش بیماریهایی همچون انواع سرطان، ورم مفاصل، آبمروارید و بهبود شرایط بدنی مثل افزایش سطح ایمنی بدن و تأخیر در روند پیری دارند. همچنین ویتامین E، بر آلزایمر، پیرچشمی، بیماریهای قلبیعروقی و ایدز تأثیر مثبت دارد. هنرمندی ویتامین ای در این است که بین رادیکالهای آزاد و آنتیاکسیدانها تعادل ایجاد میکند.
رادیکالهای آزاد چه هستند؟
رادیکالهای آزاد اتمهای ناپایداری هستند که سلولهای بدن را تخریب میکنند و باعث بیماری و پیری میشوند. ویتامین E که دارای خاصیت آنتیاکسیدانی است، واکنشپذیری رادیکالهای آزاد را کاهش میدهد و جلوی آسیب رساندن آنها را میگیرد. گاهی اوقات آنتیاکسیدان باعث خنثی کردن کامل اثرات مخرب رادیکالهای آزاد میشود. این رادیکالها به دو علت در بدن ما به وجود میآیند:
- عوامل درونی: افزایش سن، هضم غذا، ورزش
- عوامل خارجی: دود تنباکو، سیگار کشیدن، گاز اوزون، آلایندههای محیطی، پرتوافشانی
ویتامین ای (E) در چه موادی وجود دارد؟
ویتامین E بهطور طبیعی در بسیاری از غذاها یافت میشود. منابع مهم جذب این ویتامین شامل موارد زیر است:
- انواع روغنهای گیاهی بهویژه روغن جوانه گندم و روغن آفتابگردان
- انواع آجیل و تخمهها
- آووکادو
- سایر چربیها
آیا کمبود ویتامین ای (E) شایع است؟
خیر. به ندرت افراد دچار کمبود ویتامین E میشوند. این مسئله معمولاً در افرادی که به دلایل ارثی یا اکتسابی، توانایی جذب برخی از ویتامینها را ندارند اتفاق میافتد. برای مثال میتوان به سندرم روده کوتاه یا افراد با فیبروز سیستیک اشاره کرد. برخی از افراد که قادر به جذب چربی نیستند نیز ممکن است دچار کمبود ویتامین E شوند. کمبود ویتامین E میتواند منجر به کاهش قدرت بینایی، بیماریهای قلبی و آسیبهای فکری شود.
چگونه باید ویتامین ای (E) را در برنامه روزانه کودک جای داد؟
معمولاً کودکان در یک تا هشت سالگی به کمبود شدید ویتامین E دچار نمیشوند. از آنجا که مقدار مناسب این ویتامین برای رشد کودک لازم است، باید در برنامه غذایی کودکتان وجود داشته باشد. ویتامین E قابلیت ذخیرهسازی در بافتهای چربی بدن را دارد. این امر باعث آسانی شما در برنامهریزی برای رژیم غذایی کودکتان میشود. راحتی کار شما در این است که مجبور نیستید که هر روز در برنامه غذایی فرزندتان ویتامین E را بگنجانید. شما میتوانید مقدار توصیهشده و مناسب ویتامین E را بر مبنای سن کودکتان محاسبه و تأمین آن را در یک برنامه هفتگی تنظیم کنید.
مصرف مکمل ویتامین ای (E) در دوران بارداری: مفید یا مضر؟
اگرچه ویتامین E، برای سلامت بدن، بالا بردن سیستم دفاعی و جلوگیری از تولد نوزاد کموزن مفید است؛ اما معمولاً پیشنهاد میشود که افراد در دوران بارداری از مصرف مکمل این ویتامین خودداری کنند. بالا بردن سطح ویتامین E به عنوان یک ویتامین محلول در چربی، ممکن است منجر به پارگی کیسه آب و دردهای شکمی شود. به همین دلیل از مصرف این ویتامین در دوران بارداری به صورت خودسرانه اجتناب کنید. برای تشخیص کمبود ویتامین E و نیاز به دریافت مکمل، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
آیا باید از مکمل ویتامین ای (E) استفاده کنیم؟
عجله و شتاب برای تکمیل رژیمهای غذایی با مکملهای دارای آنتیاکسیدان، ازجمله ویتامین E، ممکن است راهکار خوبی برای بالا بردن سطح سلامت بدن نباشد. برخی از متخصصان معتقدند که مصرف دوزهای بالای آنتیاکسیدانها هیچگونه اثر پیشگیرانه یا درمانی ندارد، مگر اینکه کمبود ویتامین E داشته باشید. در مورد مصرف مکمل ویتامین E خوراکی، اگر دوز توصیهشده را تحت نظر متخصص مصرف کنید، نسبتاً بیخطر تلقی میشود. در هر صورت باید برای مصرف مکملهای ویتامین E حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.