درباره فلوراید بیشتر بدانید

فلوراید مادهای طبیعی است که از پوسیدگی دندان پیشگیری میکند و نقشی مهم در سلامت دندانها دارد. اگر علاقه دارید بیشتر با فواید آن آشنا شوید و متوجه شوید که روزانه به چه میزان فلوراید نیاز دارید، این مطلب را مطالعه کنید.
فلوراید چیست و چه فایدهای دارد؟
فلوراید مادهای معدنی است که به جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک میکند و باعث استحکام استخوانها میشود.
به چه مقدار فلوراید نیاز دارم؟
میزان فلوراید مورد نیاز روزانه به سن و جنسیت شما بستگی دارد. در اینجا میانگین مقادیر توصیه شده روزانه به میلیگرم آورده شده است.
سن مقدار توصیهشده
تولد تا 6 ماهگی 01/0 میلیگرم
نوزادان 7 تا 12 ماه 5/0 میلیگرم
کودکان 1 تا 3 سال 7/0 میلیگرم
کودکان 4 تا 8 سال 1 میلیگرم
کودکان 9 تا 13 سال 2 میلیگرم
نوجوانان 14 تا 18 سال 3 میلیگرم
مردان بالای 19 سال 4 میلیگرم
زنان بالای 19 سال 3 میلیگرم
نوجوانان و زنان باردار 3 میلی گرم
نوجوانان و زنان شیرده 3 میلیگرم
فلوراید از چه منابعی تأمین میشود؟
مواد غذایی و آب، بهطور طبیعی حاوی فلوراید زیادی نیستند. گاهیاوقات، فلوراید به مخازن عمومی آب یا برخی از بطریهای آب اضافه میشود.
بخش عمده فلورایدی که هر روز دریافت میکنید، از نوشیدن آب حاوی فلوراید تأمین میشود. همچنین میتوانید با مصرف غذاها و نوشیدنیهای تهیهشده با آب حاوی فلوراید مانند چای و قهوه، فلوراید دریافت کنید.
اکثر خمیردندانها و برخی از دهانشویهها نیز حاوی فلوراید هستند. گرچه که نباید آنها را قورت دهید، با این حال مقدار کمی به میزان فلوراید دریافتی شما در روز میافزایند.
چند نوع مکمل غذایی حاوی فلوراید وجود دارد؟
برخی مکملهای غذایی مانند مولتیویتامینها یا مولتیمینرالها، حاوی فلوراید هستند. قطره فلوراید نیز برای کودکان موجود است. فلوراید موجود در مکملهای غذایی معمولاً بهصورت سدیمفلوراید است.
فلوراید چه تأثیری بر سلامت دارد؟
دانشمندان برای شناخت تأثیر فلوراید بر سلامت، همچنان مشغول انجام پژوهش هستند. در ادامه به برخی از یافتههای آنها اشاره میکنیم:
پیشگیری از پوسیدگی دندان
فلوراید با تقویت مینای دندان، از دندانهایتان محافظت میکند. اگر دچار کمبود شدید فلوراید شوید، ممکن است دندانهایتان بپوسد. پوسیدگی دندان منجر به درد، افتادن دندان، عفونت و مشکلات دیگر میشود.
بررسیها نشان میدهد کودکان و نوجوانانی که آب حاوی فلوراید میخورند، کمتر دچار پوسیدگی دندان میشوند. بزرگسالانی که آب حاوی فلوراید میخورند نیز دندانهای پوسیده و پرشده کمتری دارند و کمتر دندان از دست میدهند.
کودکانی که از مکملهای غذایی حاوی فلوراید استفاده میکنند، کمتر در معرض خطر پوسیدگی و از دست دادن دندان قرار دارند. بسیاری از دندانپزشکان توصیه میکنند کودکانی که در مناطقی زندگی میکنند که منابع آبی حاوی فلوراید نیست یا حاوی مقدار کمی فلوراید طبیعی است، از مکملهای حاوی فلوراید استفاده کنند. هنوز نمیدانیم مکملهای حاوی فلوراید، چه تأثیری بر بزرگسالان میگذارند.
پژوهشها نشان میدهد که مصرف مکملهای غذایی حاوی فلوراید توسط زنان باردار، بر پیشگیری از پوسیدگی دندانهای کودکشان تأثیری ندارد.
پیشگیری از شکستگی استخوان
فلوراید به رشد و استحکام استخوانها کمک میکند. برخی پژوهشها نشان داده که مصرف مکملهای غذایی حاوی فلوراید یا نوشیدن آب حاوی فلوراید، ممکن است احتمال شکستگی استخوانها را کاهش دهد. اما در برخی پژوهشهای دیگر، مصرف مکمل حاوی فلوراید هیچ تأثیری بر استحکام استخوان یا کاهش احتمال شکستگی نداشته است.
برای شناخت دقیقتر تأثیر مکملهای غذایی حاوی فلوراید و آب حاوی فلوراید بر بهبود سلامت استخوان و پیشگیری از شکستگی، لازم است پژوهشهای بیشتری انجام شود.
ممکن است فلوراید مضر باشد؟
نوزادان و کودکانی که در حین رشد دندانهایشان، مقدار زیادی فلوراید دریافت میکنند، ممکن است به بیماری «فلوروز دندان» مبتلا شوند. این بیماری باعث ایجاد خطوط یا نقطههای سفید، لکه یا فرورفتگیهای کوچک روی دندان میشود.
قورتدادن مقادیر زیادی از فلوراید موجود در محصولات دندانپزشکی یا مکملهای غذایی میتواند در موارد نادر باعث حالتتهوع، استفراغ، شکمدرد، اسهال، استخواندرد و حتی مرگ شود.
دریافت بیش از حد فلوراید در بلندمدت میتواند منجر به بیماری «فلوروز اسکلتی» شود. این بیماری بسیار نادر باعث درد مفصل و گرفتگی، ضعف استخوانها، از دست دادن عضله و مشکلات عصبی میشود.
حداکثر حد مجاز مصرف روزانه فلوراید در زیر ذکر شده است:
سن حداکثر حد مجاز مصرف روزانه
تولد تا 6 ماهگی 7/0 میلیگرم
نوزادان 7 تا 12 ماه 9/0 میلیگرم
کودکان 1 تا 3 سال 3/1 میلیگرم
کودکان 4 تا 8 سال 2/2 میلیگرم
کودکان 9 تا 13 سال 10 میلیگرم
نوجوانان 14 تا 18 سال 10 میلیگرم
بزرگسالان بالای 19 سال 10 میلیگرم
نوجوانان و زنان باردار و شیرده 10 میلیگرم
آیا فلوراید با داروها یا سایر مکملهای غذایی تداخل دارد؟
تابهحال گزارشی مبنی بر واکنش یا تداخل فلوراید با داروها یا مکملهای غذایی گزارش نشده است.
اگر مکملهای غذایی و داروهای تجویزشده یا بدون نسخه مصرف میکنید، حتماً به پزشک، داروساز و سایر متخصصان سلامت اطلاع دهید. آنها به شما خواهند گفت که این مکملها ممکن است با داروهایتان تداخل داشته باشند یا خیر. همچنین میتوانند توضیح دهند که داروهای شما چگونه ممکن است در جذب فلوراید یا سایر مواد مغذی، مشکل ایجاد کنند.
منبع: NIH
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.