ویتامین ب 1 (B1) یا تیامین: فواید، نیاز روزانه، منابع و علائم کمبود

تیامین یا ویتامین ب1، نقش مهمی در رشد سلولها و عملکرد آنها دارد. فقط میزان کمی از تیامین در کبد ذخیره میشود، به همین دلیل باید رژیم غذایی روزانه حاوی این ماده مغذی باشد. اگر علاقه دارید با تیامین، نحوه صحیح مصرف آن، تأثیر آن بر سلامت و عوارض کمبود آن بیشتر آشنا شوید، این مقاله را مطالعه کنید.
تیامین چیست و چه کاری انجام میدهد؟
تیامین که ویتامین ب1 نیز نامیده میشود، کمک میکند غذایی که میخورید به انرژی تبدیل شود. تیامین برای رشد، تکامل و عملکرد درست سلولهای بدن مهم است.
چقدر تیامین نیاز دارم؟
میزان تیامین مورد نیاز به سن و جنسیت بستگی دارد. میانگین مقادیر روزانه توصیهشده در زیر به میلیگرم آورده شده است.
مرحله زندگی مقدار توصیهشده
تولد تا 6 ماهگی 2/0 میلیگرم
نوزادان 7 تا 12 ماه 3/0 میلیگرم
کودکان 1 تا 3 سال 5/0 میلیگرم
کودکان 4 تا 8 سال 6/0 میلیگرم
کودکان 9 تا 13 سال 9/0 میلیگرم
نوجوانان پسر 14 تا 18 سال 2/1 میلیگرم
نوجوانان دختر 14 تا 18 سال 0/1 میلیگرم
مردان 2/1 میلیگرم
زنان 1/1 میلیگرم
نوجوانان و زنان حامله 4/1 میلیگرم
نوجوانان و زنان شیرده 4/1 میلیگرم
کدام مواد غذایی حاوی تیامین هستند؟
تیامین بهطور طبیعی در بسیاری از مواد غذایی یافت میشود و به برخی از آنها نیز اضافه میشود. میتوانید با مصرف مواد غذایی متنوعی، از جمله موارد زیر، مقدار توصیهشده تیامین را دریافت کنید:
- غلات کامل و نان، غلات صبحانه، ماکارونی و برنج غنیشده
- گوشت و ماهی
- حبوبات (مانند لوبیای سیاه و سویا)، دانهها و مغزها
در کدام مکملهای غذایی تیامین وجود دارد؟
تیامین در مکملهای مولتیویتامین یا مولتیمینرال، مکملهای ب کمپلکس یا مکملهایی که فقط حاوی تیامین هستند، یافت میشود. در بعضی از مکملها از فرم مصنوعی تیامین که بنفوتیامین نامیده میشود استفاده میکنند.
آیا به میزان کافی تیامین دریافت میکنم؟
گروههای خاصی بیشتر از دیگران در معرض کمبود تیامین هستند:
- افراد وابسته به الکل
- افراد مسن
- افراد مبتلا به اچآیوی/ایدز
- افراد مبتلا به دیابت
- افرادی که جراحی چاقی انجام دادهاند
با پزشک خود در مورد ضرورت مصرف تیامین و سایر مکملهای غذایی صحبت کنید تا شما را راهنمایی کند.
اگر تیامین کافی دریافت نکنم، چه اتفاقی میافتد؟
اگر رژیم غذایی فاقد تیامین کافی باشد، بدن مقدار زیادی تیامین را دفع کند یا مقدار خیلی کمی جذب کند، احتمال دارد دچار کمبود تیامین شوید.
کمبود تیامین میتواند باعث کاهش وزن و اشتها، گیجی، ازدستدادن حافظه، ضعف عضلانی و مشکلات قلبی شود. کمبود شدید آن نیز منجر به بیماری بریبری میشود که علائم مضاعفی مانند گزگز و بیحسی در دستها و پاها، ازدستدادن عضله و واکنشهای کند به همراه دارد. بیماری بریبری در کشورهای توسعهیافته رایج نیست.
بیماری متداولتری که ناشی از کمبود تیامین است، سندرم ورنیکه-کورساکوف نام دارد که بیشتر در افراد مبتلا به اعتیاد به الکل دیده میشود. باعث سوزنسوزن شدن و بیحسی در دستها و پاها، ازدستدادن شدید حافظه، گمگشتگی و گیجی میشود.
تیامین چه تأثیری بر سلامت میگذارد؟
دانشمندان مشغول پژوهش بر تیامین هستند تا چگونگی تأثیر آن بر سلامت را بهتر درک کنند. در ادامه، چند نمونه از یافتههای پژوهشی ارائه شده است:
دیابت
تیامین خون افراد مبتلا به دیابت، اغلب پایین است. دانشمندان در تلاشاند مشخص کنند که مکمل تیامین میتواند سطح قند خون و تحمل گلوکز را در افراد مبتلا به دیابت نوع دو افزایش دهد یا خیر. تأثیر مکمل بنفوتیامین (نوع مصنوعی تیامین) بر آسیبهای عصبی ناشی از دیابت نیز در حال بررسی است.
نارسایی قلبی
در بسیاری از افراد مبتلا به نارسایی قلبی، سطح تیامین پایین است. پژوهشهایی با هدف بررسی تأثیر مکمل تیامین بر بهبود وضعیت افراد مبتلا به نارسایی قلبی در حال انجام است.
آلزایمر
پژوهشگران در تلاشاند که تأثیر کمبود تیامین را بر زوال عقل بیماری آلزایمر مشخص کنند. پژوهشهای بیشتری باید انجام شود تا اثربخشی مکمل تیامین بر بهبود عملکرد ذهنی افراد مبتلا به آلزایمر، بهتر شناخته شود.
آیا تیامین میتواند مضر باشد؟
تاکنون شواهدی مبنی بر مضر بودن تیامین ارائه نشده است.
ممکن است تیامین با بعضی داروها تداخل داشته باشد؟
بله. برخی داروها میتوانند سطح تیامین را در بدن کاهش دهند. در اینجا چند نمونه آورده شده است:
- فوروزماید که برای درمان فشار خون بالا و تورم ناشی از تجمع مایعات اضافی در بدن مصرف میشود
- فلوروراسیل که در شیمیدرمانی برای برخی از انواع سرطان استفاده میشود.
اگر نام مکملهای غذایی و داروهایی را که مصرف میکنید به پزشک خود، دکتر داروخانه یا سایر ارائهدهندگان خدمات درمانی اعلام کنید، به شما خواهند گفت که مکملهای غذایی با داروهایتان تداخل دارند یا داروها در نحوه جذب، استفاده یا تجزیه مواد مغذی مانند تیامین در بدن تأثیر میگذارند یا خیر.
منبع: NIH
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.