عوارض مصرف بیش از حد ویتامین ای (E)

وجود ویتامین E در بدن برای حفظ سلامت شما ضروری است و کمبود آن میتواند باعث مشکلات زیادی شود. اما مانند بسیاری از ویتامینها، مصرف زیاد آن میتواند منجر به عارضههای خطرناکی برای سلامت شود. این وضعیت به عنوان اوردوز یا مسمومیت ویتامین E شناخته میشود. در این مقاله ، از علائم، عوارض جانبی، نحوه درمان و پیشگیری از مسمومیت ویتامین E آگاه شود.
چه کسانی به مکمل ویتامین ای (E) نیاز دارند؟
ویتامین E یک ویتامین محلول در چربی است که به عنوان آنتیاکسیدان عمل میکند. این ویتامین ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، برخی سرطانها، مشکلات بینایی و اختلالات مغزی را کاهش دهد. یکی از کارهای مهم ویتامین E باز نگه داشتن عروق خونی و جلوگیری از تشکیل لخته در رگهای خونی شماست.
بسیاری از افراد به امید بهبود سیستم ایمنی بدن، کاهش خطر ابتلا به سرطان یا تقویت مو، پوست و ناخنهای خود از طریق اثرات آنتیاکسیدانی و اثرات بالقوه ضدپیری این ویتامین، مکملهای ویتامین E را مصرف میکنند.
با این حال، اگر کمبود این ویتامین را نداشته باشید، مصرف مکملهای ویتامین E غیرضروری هستند، فواید کمی را به همراه دارند و حتی اگر بیش از حد مصرف شوند میتوانند خطرناک باشند.
افرادی که رژیمهای غذایی کمچربی دارند یا مبتلا به اختلالاتی مانند بیماری کرون یا فیبروز سیستیک هستند که بر توانایی بدن در هضم و جذب چربی اثر میگذارند، ممکن است ریسک بالاتری برای کمبود ویتامین E داشته باشند.
مصرف بیش از حد ویتامین ای (E) چه عوارضی دارد؟
مصرف زیاد مکمل ویتامین E میتواند خون را رقیق کند و به خونریزی مرگبار منجر شود. علاوه بر این، دریافت مقدار زیاد آن میتواند در لخته شدن خون، که یک واکنش دفاعی طبیعی بدن در برابر خونریزی شدید پس از جراحت است، اختلال ایجاد کند.
به علاوه مصرف زیاد مکمل ویتامین E با افزایش خطر سکته هموراژیک یعنی سکته ناشی از خونریزی در مغز ارتباط دارد. یک پژوهش نشان میدهد که مصرف بیش از حد ویتامین E به دلایلی که هنوز مشخص نیست با خطر بیشتری برای مرگ مرتبط است، اما برای بررسی این احتمال به تحقیقات بیشتری نیاز است.
تحقیقات نشان میدهد که مصرف مکمل خوراکی ویتامین E ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد. تحقیقات دیگر نشان میدهد که مصرف ویتامین E ممکن است خطر مرگ را در افرادی که سابقه سکته مغزی یا بیماری قلبی شدید مانند حمله قلبی دارند، افزایش دهد.
مصرف ویتامین E در بارداری ممکن است خطرناک باشد. در یک مطالعه مشخص شد زنانی که در ۸ هفته اول بارداری خود، از مکملهای ویتامین E مصرف کردهاند، نقایص مادرزادی قلب جنین آنها بین ۱.۷ تا ۹ برابر افزایش یافته است. میزان دقیق مصرف این مکملها در مادران باردار در این آزمایش مورد مطالعه قرار نگرفته است.
از طرفی از آنجا که ویتامینهای محلول در چربی، در چربی ذخیره میشوند، ویتامین E میتواند در چربی بدن شما تجمع کند، مخصوصاً اگر مقدار زیادی از این ویتامین را از طریق رژیم غذایی یا مکملها مصرف کنید.
با توجه به همه خطرهای بالقوه شدیدی که درباره مصرف بیش از حد ویتامین E وجود دارد، نباید دوزهای بالایی از مکمل ویتامین E را مصرف کنید. برای تشخیص اینکه به چه مقدار ویتامین E نیاز دارید حتماً با یک پزشک مشورت کنید.
چگونه میتوان مسمومیت ویتامین ای (E) را درمان کرد؟
مسمومیت ویتامین E حالتی است که در آن مقدار بسیار زیادی از این ویتامین در بدن شما انباشته میشود و باعث عوارضی در سلامت شما میشود. احتمال مسمومیت به ویتامین E تنها با خوردن مقدار زیادی از مواد غذایی حاوی این ویتامین بسیار کم و بعید است. شما با خوردن مقدار بیش از حد مناسب مکملهای ویتامین E ممکن است مسموم شوید. در موارد جزئی برای درمان مسمومیت ویتامین E لازم است مصرف مکملهای این ویتامین را قطع کنید. اما عارضههای بعدی جدیتر احتمالاً نیاز به مداخله پزشکی دارد.
بهترین راه برای جلوگیری از مسمومیت با ویتامین E، محدود کردن مصرف روزانه این ویتامین در مواد غذایی و مکملها به زیر بیشترین مقدار قابل مصرف یعنی ۱۰۰ میلیگرم در روز است.
علاوه بر این، مصرف بیش از ۳۰۰ میلیگرم در روز از مکملهای ویتامین E ممکن است با داروهای دیگر تداخل داشته باشد. یک مطالعه، خطر افزایش سکته مغزی را در افرادی که ۱۸۰ میلیگرم در روز از این ویتامین مصرف میکنند، نشان داده است. البته بیشتر مردم اصلاً به این میزان ویتامین E احتیاج ندارند، زیرا مقدار نیاز روزانه افراد بزرگسال به این ویتامین، فقط ۱۵ میلیگرم است.
مطمئن شوید که این مکملها را در جایی امن، دور از دسترس کودکان نگهداری میکنید. از آنجا که ویتامین E یک ویتامین محلول در چربی است، ریسک مسمومیت و عوارض در کودکان را بیشتر میکند.
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.