داروهای گیاهی را جایگزین متفورمین نکنید!

با خوردن متفورمین دچار شکمدرد و ضعف میشوید؟
معمولاً برای کاهش عوارض جانبی رایج متفورمین مانند گرفتگی و دردهای شکمی، اسهال، ضعف، استفراغ، از دست دادن اشتها و طعم ناخوشایند فلز در دهان ، بهترین زمان مصرف به همراه غذاست، مگر آنکه پزشک دستور دیگری داده باشد. این عوارض در هنگام شروع مصرف متفورمین بیشتر رخ میدهند و با گذشت زمان از بین میروند.
دچار افت قند خون میشوید؟
معمولاً مصرف متفورمین بهتنهایی باعث افت قند خون در افراد مبتلا به دیابت نمیشود (هیپوگلیسمی). شرایطی که باعث افت قند خون می شوند عبارتاند از: مصرف همراه با سایر داروهای کاهنده قند خون، خوردن نامنظم وعدههای غذایی یا حذف یکی از وعدهها، گرسنگی، تغذیه نادرست و عدم دریافت ریزمغذیها، فعالیت بدنی شدید بدون توجه به شرایط بیماری و تغذیه، مصرف همزمان داروی گیاهی، اختلالات هورمونی مانند کمکاری غده تیروئید، مشکلات کبدی و کلیوی.
علائم اولیه افت قند خون: احساس گرسنگی، لرزش، تعریق، احساس گیجی و اختلال در تمرکز.
چگونه از افت قند خون پیشگیری کنیم؟
- نظم وعدههای غذایی را رعایت کنید و هرگز بدون صبحانه روزتان را شروع نکنید.
- اگر تصمیم به شروع فعالیت ورزشی دارید، با هماهنگی با پزشک و اطمینان از دریافت کربوهیدرات کافی قبل، حین و پس از ورزش اقدام کنید.
- همیشه قندهای سریعجذب مثل حبه قند، آبنبات، آبمیوه یا شیرینی داشته باشید تا در موقع لزوم بخورید.
- در صورت تکرار زیاد افت قند خون، حتماً پزشکتان را در جریان بگذارید.
احتیاطهای لازم در مصرف همزمان داروها
در صورت مصرف هریک از داروهای نامبرده، حتماً پزشکتان را مطلع کنید:
- داروهای استروئیدی از جمله پردنیزولون
- داروهای ادرارآور مانند فوروزماید
- داروهایی که برای بیماریهای قلبی و پرفشاری خون مصرف میشوند
- داروهای هورمونی زنانه و مردانه از قبیل تستوسترون، استروژن، پروژسترون و قرصهای ضدبارداری
- هرگونه داروهای گیاهی، ویتامینها و سایر مکملهای غذایی.
داروهای گیاهی نباید جایگزین متفورمین شوند!
استفاده از کلیه داروها و دمنوشهای گیاهی باید زیر نظر متخصص باشد. این داروها بهتنهایی به کنترل و درمان قطعی دیابت کمک نمیکند و گاهی با صدمات جبرانناپذیری همراه است. شما به عنوان یک فرد دیابتی به هیچ عنوان مجاز به قطع خودسرانه و یا کاهش دوز دارویتان نیستید. مصرف بعضی از گیاهان دارویی زیر نظر پزشک تنها در کنار داروها، پیروی از رژیم غذایی سالم، حفظ وزن در محدوده سالم و تحرک بدنی به کنترل بهتر قند خون کمک می کند اما جایگزین دارو نیست. تنها مرجع معتبر پزشکتان است نه عطاریها، دوستان و فضای مجازی!
خلاصه اینکه…
در مواقعی که اصلاح شیوه زندگی از طریق پیروی از رژیم غذایی و فعالیت بدنی برای کنترل قند خون در بیماران دیابتی نوع دو کافی نباشد، معمولاً در قدم اول متفورمین و سایر داروهای کاهنده قند خون تجویز میشود. متفورمین با کاهش مقدار قندی که کبد در خون آزاد میکند و بهبود پاسخ بدن به انسولین (هورمون تنظیمکننده قند خون) عمل میکند. اطلاع از نحوه مصرف صحیح آن به کنترل بهتر بیماری و پیشگیری از عوارض جدیتر کمک میکند.
منبع: NHS
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.