متفورمین آهستهرهش: کاهش عوارض گوارشی

فهرست مطالب
اگر شما یا یکی از اعضای خانوادهتان به دیابت یا پیشدیابت مبتلا باشید، قطعاً نام متفورمین را شنیدهاید. اما آیا تابهحال به برچسب داروی متفورمین توجه کردهاید؟ واژه آهستهرَهِش به چشمتان خورده است؟ چقدر با متفورمین آهستهرهش آشنایی دارید؟ اگر مصرفکننده متفورمین هستید، حتماً به مطالعه این مطلب ادامه دهید.
متفورمین آهستهرهش چیست و چه تفاوتی با نوع معمولی دارد؟
متفورمین نام ژنریک یا عمومی دارویی است که با نامهای مختلف تجاری از جمله گلوکوفاژ، متفورمکس و… تولید میشود. در صورتی که قرص آهستهرهش متفورمین برای شما تجویز شده باشد، معمولاً روی بستهبندی و در کنار نام دارو علامت SR، ER یا XR دیده میشود. بین دو نوع متفورمین موجود که یکی معمولی و دیگری آهستهرهش (که گاهی به آن پیوستهرهش هم میگویند) است، در واقع یک تفاوت اصلی وجود دارد و آن هم این است که متفورمین آهستهرهش، همانطور که از نامش پیداست، بهآهستگی وارد جریان خون میشود و بهآرامی و تدریجی هم جذب میشود. در نتیجه، سطح دارو در خون در طول شبانهروز ثابت میماند و مصرف آن یکبار در روز کافی است. البته لازم به ذکر است که تشخیص نهایی در مورد استفاده از این نوع و تکرار مصرف آن در شبانهروز تنها با پزشک متخصص است و بیمار بههیچوجه مجاز به تغییر نوع و دوز دارو نیست.
متفورمین آهستهرهش هم عوارض گوارشی دارد؟
تفاوت دیگر متفورمین آهستهرهش این است: عوارض گوارشی که با مصرف متفورمینهای معمولی ایجاد میشود، از جمله شکمدرد، تهوع، اسهال و… در فرمولاسیون جدید متفورمین خیلی کم است یا اصلاً رخ نمیدهد. این نکته باعث پذیرش بهتر دارو در افرادی میشود که از عوارض گوارشی متفورمین رنج میبرند. پس حتماً پزشکتان را از عوارض گوارشی دارو مطلع کنید تا در صورت امکان، نوع دارو را بر اساس مدل آزادسازی دارو در خون تغییر دهد.
متفورمین معمولی برای مبتلایان به دیابت مناسبتر است یا آهستهرهش؟
هر دو نوع معمولی وآهستهرهش متفورمین در کنار رژیم غذایی سالم و ورزش، برای درمان دیابت نوع دو تأیید شدهاند. انجمن دیابت آمریکا (ADA) نیز هر دو نوع را به این دلیل که ارزان و بیخطر هستند و به کاهش عوارض دیابت در بلندمدت کمک میکنند، توصیه میکند. متفورمین معمولاً باعث افزایش وزن نمیشود. حتی شاید باعث کاهش وزن سالم در مبتلایان شود و خطر مشکلات قلبیعروقی را کاهش دهد.
خلاصه اینکه…
متفورمین در بسیاری از افراد باعث عوارض گوارشی ناخوشایند از جمله درد و ناراحتی شکم، اسهال و.. میشود. متأسفانه بیمار در چنین مواقعی بدون مطلع کردن پزشک، از ادامه مصرف خودداری میکند و رو به محصولات گیاهی میآورد که اصلاً بیخطر نیست!
اخیراً فرمولاسیون جدید این دارو تحت عنوان «متفورمین آهستهرهش» تولید میشود که با عوارض گوارشی بسیار کمتری همراه است. اگر با مصرف متفورمین دچار عوارض گوارشی میشوید، از پزشکتان بخواهید که در صورت امکان، متفورمین معمولی را با نوع آهستهرهش آن جایگزین کند. فراموش نکنید که این تغییر دارو فقط و فقط باید به صلاحدید پزشک انجام شود.
منبع: WebMD , GoodRx Health
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.