اضطراب پاییز چیست؟ چطور با نگرانیهای پاییزی مقابله کنیم؟

اگر شما هم با آمدن فصل پاییز نوعی نگرانی بیدلیل را تجربه میکنید و این اضطراب و نگرانی فقط با شنیدن بوی پاییز به سراغ شما میآید، شاید در حال تجربه اضطراب پاییزی هستید.
اضطراب پاییزی چیست؟
اضطراب پاییزی، افزایش سالانه اضطراب در افراد است که در طول فصل پاییز احساس میشود. افرادی که تجربه اضطراب پاییز را دارند در طی ماههای فصل پاییز از نگرانی و کمحوصلگی رنج میبرند. کارشناسان میگویند برخی از دلایل این اضطراب ممکن است به دلیل شروع سال تحصیلی جدید، فشار روانی در فصل تعطیلات یا پشیمانی احتمالی از عدم دستیابی به اهداف تابستانی باشد.تغییر در رژیم غذایی، ورزش روزانه و افزایش قرار گرفتن در معرض نور روز همه راههایی است که افراد میتوانند اثرات اضطراب پاییز را به حداقل برسانند. در ادامه با بهتیام همراه باشید تا با علائم اضطراب پاییزی، دلیل تجربه این اضطراب و راههای مقابله با آن آشنا شوید.
علائم اضطراب پاییزی چیست؟
- روحیه پائین و احساس افسردگی
- اضطراب و نگرانی بیشازحد
- زودرنجی
- بیحالی، خوابآلودگی و خستگی
- عدم علاقه به فعالیتهای روزمره
- دلهره بیدلیل
چرا اضطراب پاییزی را تجربه میکنیم؟
کاهش روشنایی نور خورشید
در فصل پاییز شبها طولانیتر و بلندتر میشود و به همین دلیل کمتر در معرض روشنایی نور خورشید قرار داریم کاهش روشنایی خورشید باعث کاهش سطح هورمون سروتونین در بدن میشود. هورمون سروتونین نقش بسیار مهمی بر حوصله، اشتها و کیفیت خواب ما دارد. از طرفی با افزایش هورمون ملاتونین تمایل به خوابیدن در ما افزایش پیدا میکند و احساس خوابآلودگی و افسردگی بیشتر میشود.
کمبود ویتامین دی
کمبود ویتامین دی که یکی از نتایج طولانیتر شدن شبهاست نیز با افسردگی در ارتباط است. همچنین با سردتر شدن هوا، زمان کمتری را به گشتوگذار در محیط بیرون یا ورزش در محیط باز اختصاص میدهیم.
تغییر برنامه زندگی
برای تعداد زیادی از افراد ایجاد تغییرات در برنامه روزانه زندگی دشوار است. افرادی که با آمدن فصل پاییز انتقال یا هر نوع تغییری در شرایط زندگیشان باید به وجود بیاید، مانند مدرسه رفتن ممکن است دچار اضطراب شوند. آنها باید زودتر از خواب بیدار شوند و ممکن است کمتر بخوابند. کمخوابی بهتنهایی اثرات بسیار مخربی بر سلامت روان دارد.
واکنش سالگرد
وقتی شما به ماههای سردتر سال وارد میشوید و نور خورشید کمتری دریافت میکنید، در ناخودآگاه خود ممکن است سردی و فصلهای تاریک را با سختی به یاد بیاورید. گاهی حوادث واقعی در طی این ماهها برای شما اتفاق افتاده است. مثلاً فردی که عزیزی را در طی این فصل ازدستداده حجم ناراحتی بیشتری را تجربه خواهد کرد. شاید افرادی را دیده باشید که با آمدن این فصل گفتند ایبابا دوباره پاییز شد و داستان داریم. از طرفی اگر تابستان را عالی سپری کرده باشید از اینکه روزهای قشنگ تابستانی تمام شدند هم ناراحت میشوید.
آیا اضطراب پاییز همان اختلال عاطفی فصلی است؟
تغییرات فصلی میتواند بر تغییرات خلقوخوی همه ما اثر بگذارد. زمانی که روزها کوتاهتر میشود و شبها بلندتر و از طرفی هوا در حال سردتر شدن است اضطراب پاییزی تجربه میشود و اضطراب پاییزی میتواند مقدمهای از آمادگی فرد برای ابتلا به اختلال عاطفی فصلی باشد. البته برای افراد که به اختلال عاطفی فصلی مبتلا هستند تحرکات بیشتر مثل مدرسه رفتن یا سرکار رفتن خوشایند است. این تغییرات در زندگی باعث میشود تا به موضوعی غیر از نگرانیهای خود فکر کنند و نشخوار فکری آنها کاهش پیدا میکند.
چگونه اضطراب پاییزی را درمان کنیم؟
دریافت نور بیشتر
زمان بیشتری را بیرون از خانه سپری کنید تا از نور خورشید نهایت استفاده را ببرید. زودتر از خواب بیدار شوید و چنانچه لازم است، زودتر به رختخواب بروید تا به شما برای مقابله با خستگی و خوابآلودگی در روز کمک شود. شاید برای تأمین بیشتر نور نیاز باشد تا از لامپهای مخصوصی که برای این کار وجود دارد استفاده کنید و حداقل سی دقیقه چشم خود را در معرض نور اضافی قرار دهید.
ورزش روزانه
هرروز برای حداقل نیم ساعت ورزش کنید. هنگامیکه هوای گرم تابستان از ما دور میشود، فصل پاییز زمان خوبی برای لذت بردن از فضای باز و آزاد بیرون است. با پیادهروی طولانی یا دوچرخهسواری از این هوای مطبوع بیشتر استفاده کنید. بهصورت کلی ورزش کلید غلبه بر اختلالات سلامت روان است و تأثیر مثبتی بر خلقوخوی ما دارد.
تغییر رژیم غذایی
اگر در فصل پاییز با مشکلات خواب یا اضافهوزن روبهرو شدید بهتر است تحت نظر متخصص برنامه و رژیم غذایی پاییزی خود را داشته باشید. این فصل زمان مناسبی است تا انواع سوپهای فصلی و غذاهای گرم را به وعده غذایی خود اضافه کنید.
شروع کار جدید
پاییز فرصت مناسبی است تا شما هم مثل تغییرات زیبای طبیعت به محیط پیرامون خود توجه بیشتر کنید. پاییز میتواند شروعی تازه برای تغییر چیدمان خانه، مرتب کردن باغچه، مرتبسازی کمد لباس و …باشد…
تغییر نگرش به پاییز
بهجای اینکه پاییز را با خاطرات منفی به یاد آورید سعی کنید به این فکر کنید که در داخل خانه چه سرگرمیهایی را برای خود میتوانید ایجاد کنید.یکی از راههایش این است که محیط داخل خانه خود را با پتوی راحت و گرم، یا بالش تزئینی که رنگهای پائیزی دارد تغییر دهید.
راهنمایی از متخصص
درمان شناختی رفتاری (CBT) بهصورت قابلتوجهی در درمان اضطراب و اختلال عاطفی فصلی مؤثر است. اگر حجم نگرانی شما زیاد است و احساس اضطراب زیادی دارید حتماً برای بهبود روحیه خود قبل از اینکه دیر شود به پزشک مراجعه کنید.
منبع: Healthline
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.