اثرات احساس تنهایی ناشی از کرونا بر بدن چیست؟

فهرست مطالب
باکمی دقت به زندگی خود یا اطرافیانمان متوجه میشویم که بیشتر افراد در دورهای از زندگی خود احساس تنهایی را تجربه کردهاند، مثلاً وقتی فردی کسی را که عاشقانه دوست دارد از دست بدهد ممکن است تا مدتزمانی احساس تنهایی کند و حتی در دل جمع و میان افراد هم احساس کند بهاندازه کافی فهمیده و درک نمیشود. اگر این تجربه کوتاهمدت باشد معمولاً خطرناک نیست اما در شرایط حاضر که به دلیل همهگیری ویروس کرونا محدودیتهای زیادی برای ارتباطات اجتماعی ما به وجود آمده است و با طولانیتر شدن بحران کرونا، اگر به مدت زیادی درگیر احساس تنهایی باشیم ممکن است این احساس تبدیل به مسئلهای خطرناک و مشکلآفرین شود.
احساس تنهایی چیست؟
احساس تنهایی به این معناست که شما فکر میکنید از دیگران جدایید، آنها شما را خوب درک نمیکنند و بابت این موضوع ناراحت هستید. در احساس تنهایی خبری از ارتباطات قوی و معنادار نیست. البته احساس تنهایی به معنای تنها زندگی کردن نیست. شاید شما هم افرادی را دیدهاید که تنها زندگی میکنند و از این تنها بودن احساس خوبی دارند پس بهتر است بگوییم دو نوع تنهایی وجود دارد: تنهایی فیزیکی و تنهایی ذهنی. گاهی زندگی طولانیمدت با تنهایی فیزیکی ممکن است باعث احساس تنهایی ذهنی هم بشود.
احساس تنهایی چه ضررهایی برای سلامت بدنمان دارد؟
تجربه احساس تنهایی و گاهی تنهایی معمولاً بهصورت روحی و جسمی سلامت فرد را تهدید میکنند
تأثیرات جسمانی احساس تنهایی بر بدن
اختلالات خواب
گاهی احساس تنهایی یا تنها بودن باعث میشود که شما در خوابیدن مشکل پیدا کنید: مثلاً شبها دیر بخوابید و در طی روز انرژی لازم برای انجام کاری را نداشته باشید. خواب ناکافی یا چرخه خواب معیوب معمولاً مشکلات زیادی مثل چاقی، مشکلات قلبی و افسردگی را به دنبال خواهد داشت.
اختلالات خوردن
زمانی که افراد تنها زندگی میکنند و احساس تنهایی دارند احتمال اینکه دچار اختلالات خوردن شوند زیادتر میشود. این اختلالات خوردن گاهی منجر بهاضافه وزن و گاهی باعث کاهش وزن میشود و فرد ممکن است دچار بیاشتهایی عصبی شود. البته در تنهایی امکان اضافهوزن بیشتر است زیرا ممکن است غذاهای ناسالم بیشتری بخورید و بیشتر از حد تحرک بدنی کالری دریافت کنید. از آنجاییکه با حضور ویروس کرونا ممکن است از تعداد دفعات بیرون رفتن و خرید کردن شما کم شده باشد یا در حال دورکاری باشید پس باید حتماً حواستان به حجم غذایی که میخورید باشد و بدانید که تنهایی ممکن است تأثیرش را بر وزن شما بگذارد.
سلامت قلب
احساس تنهایی در طولانیمدت معمولاً باعث میشود افراد بیشتر در معرض بیماریهای قلبی باشند. یکی از دلایل این است که امکان اضافهوزن در افراد تنها بیشتر است و همین باعث میشود که فشارخون فرد بالا رود و سلامت قلبش تهدید شود. از طرفی در حالت احساس تنهایی بدن هورمونهایی را ترشح میکند که در مواقع استرسزا ترشح میکند و این استرس نیز برای سلامت ما خطرناک است.
بالاتر بودن التهابات بدنی
پروفسور استو کوله (Steve Cole) در پژوهشی که در سال 2007 انجام داد به نتایج جالبی دستیافت. او در طی پژوهش خود متوجه شد ژنها در افرادی که احساس تنهایی دارند بهطور متفاوتی ظاهر میشوند و عمل میکنند. همچنین گروهی از ژنها که نقش دفاع از سیستم دفاعی بدن را دارند در بدن افرادی که احساس تنهایی میکنند فعالترند. معنی این فعالیت بیشتر ژنها این است که از نگاه نظریههای تکاملی بدن ما احساس تنهایی و دورافتادگی از جامعه را بهعنوان یک تهدید میبیند زیرا در میان انسانهای اولیه آنها زمانی که تنها بودند احتمال اینکه حیوانی یا گروهی از افراد به آنها حمله کنند بیشتر بوده است. معمولاً زمانی که بدن ما زخم میشود یا عفونتی در بدن به وجود میآید سیستم دفاعی بدن فعال میشود و از بدن دفاع میکند اما زمانی که افراد احساس تنهایی دارند فعالیت سیستم دفاعی زیاد میشود و در طولانیمدت این عامل ممکن است باعث بیماری و یا حتی سرطان شود زیرا بدن مدام در حالت آمادهباش است.
تأثیرات روحی احساس تنهایی بر بدن
افسردگی
معمولاً افرادی که افسرده هستند بیشتر خود را تنها میبینند. در پژوهشی که در سال 2006 انجام شد تحقیقات نشان داد وقتی فردی احساس تنهایی بالایی دارد همراه این احساس نشانههایی از افسردگی نیز دارد. در زمان تنهایی ممکن است شما احساس بدی داشته باشید و اگر احساساتی مثل ناامیدی، بیانگیزه بودن، مشکلات خواب، انرژی کم و عدم علاقه به کارهایی که قبلاً از انجام آنها لذت میبردید داشتید حتماً با مشاور صحبت کنید.
استرس
معمولاً با احساس تنهایی شما استرس بیشتری را تجربه می کنید. زمانی که در زندگی همه ما موقعیت بحرانی به وجود میآید با کمک دیگران و صحبت در مورد آن مشکل سعی میکنیم آن موقعیت استرسزا را کنترل کنیم اما وقتی فردی احساس تنهایی دارد تمام حجم این استرس را بهتنهایی باید مدیریت کند و همین باعث میشود تا تحتفشار بیشتری قرار بگیرد.
کاهش توانایی ارتباط با دیگران
زمانی که برای مدتی طولانی احساس تنهایی همراه با شما باشد در ایجاد ارتباطات اجتماعی مؤثر مثل پیدا کردن دوست با مشکل روبهرو میشوید. با احساس تنهایی و تنها زندگی کردنِ طولانی، روحیه فرد حساستر شده و ممکن است به هر رفتار خوب و بد در جامعه واکنش سریع نشان دهد و نسبت به دیگران شک داشته باشد که همین باعث کاهش ارتباطات و افزایش احساس تنهایی میشود.
آنچه مهم است این است که بدانیم برای مدیریت احساس تنهایی راهکارهای زیادی وجود دارد که با استفاده از آنها میتوانید اولازهمه ارتباط خوبی با خود و سپس با دیگران حتی با حضور ویروس کرونا داشته باشید.
منبعع: VeryWellMind
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.