تمرین «بخشش»: در آستانه سال جدید، کینهها را دور بریزیم

کیست که تا بحال از اعمال یا گفتار دیگری آسیب ندیده باشد؟! همه ما در طول زندگی، تجربههای مخرب جسمی، روحی و عاطفی را پشت سر گذاشتهایم. برای مثال، بارها مورد انتقاد والدین، کارفرما، شریک زندگی و افراد آشنا و غریبه قرار گرفتهایم.
همه اینها زخمهایی در ما پدید آورده و به مرور، خشم و کینه را در وجودمان پایدار کرده است.
در آستانه سال جدید، بیایید به خاطر خودمان هم که شده، با بخشیدن و دوری از کینهتوزی به استقبال سال جدید برویم و یکدیگر را در چالش سخت اما ممکن «بخشش» یاری کنیم.
چرا باید ببخشیم؟
بخشش برای افراد مختلف معنای متفاوتی دارد. با این حال، عموماً شامل تصمیمی برای رها کردن رنجش و افکار انتقامجویی است. بخشش در فراموش کردن یا پذیرفتن معذرتخواهی و آسیبی که از طرف فردی به ما وارد شده خلاصه نمیشود. بخشش نوعی آرامش میآورد که به ما کمک میکند به زندگی آسودهتر ادامه دهیم.
پیامد گفتار یا رفتاری که باعث آزارمان شده ممکن است همیشه همراهمان باشد اما بخشش میتواند تسلط آن بر وجودمان را کاهش دهد و به ما کمک کند از کنترل فرد آسیبزننده و آسیبی که بر ما وارد شده رها شویم.
بخشش حتی میتواند منجر به احساس درک، همدلی و شفقت برای کسی شود که به ما صدمه زده است.
پیامدهای بخشش
اگر ما بخشش را تمرین نکنیم، «خودمان» متحمل گرانترین هزینهها برای سلامت جسمی و روحی خواهیم شد. با بخشش، میتوانیم آرامش، امید، قدردانی و شادی را نیز در آغوش بگیریم. این را نیز در نظر داشته باشیم که بخشش میتواند ما را به سوی سلامت جسمی، عاطفی و معنوی سوق دهد.
رها کردن کینهها و تلخیها میتواند راه را برای بهبود سلامت و آرامش ذهنی باز کند. بخشش چنین پیامدهایی به دنبال دارد:
- روابط سالمتر
- بهبود سلامت روان
- اضطراب، استرس و خصومت کمتر
- پایین آمدن فشار خون
- کاهش علائم افسردگی
- سیستم ایمنی قویتر
- بهبود سلامت قلب
- بهبود عزت نفس
پیامدهای کینهتوزی
اگر نبخشیم، ممکن است خشم و تلخی را در هر رابطه و تجربه جدیدی همراه خود ببریم. نمیتوانیم از زمان حال لذت ببریم. افسرده یا مضطرب میشویم. احساس میکنیم که زندگیمان فاقد معنا یا هدف است. حتی شاید دچار تضاد با باورهای معنوی خود شویم و ارتباط ارزشمند و غنی با دیگران را از دست بدهیم. و در نهایت، سلامت جسم و روح خود را به خاطر نبخشیدن دیگری به خطر بیندازیم. پس بیایید به خودمان کمک کنیم تا فقط و فقط بخاطر خودمان ببخشیم.
چگونه ببخشیم؟
بخشش خود و دیگران، مزایای بسیاری برای سلامت جسمانی و روانی ما دارد. با وجود این، اصلاً کار راحتی نیست. شاید بسیاری از ما تمایل داشته باشیم خود یا دیگری را ببخشیم اما بلد نیستیم چطور باید این کار را انجام دهیم. مهمترین نکته این است که بدانیم بخشش، یک انتخاب است؛ تلاش برای جایگزین کردن خشم و تنفر با همدلی و شفقت. این راهکارها در مسیر بخشش به ما کمک می کنند:
احساساتمان را ابراز کنیم
اگر رابطه برایمان مهم است و میخواهیم آن را ادامه دهیم، یهتر است با طرف مقابل صحبت کنیم و به او بگوییم رفتارش چگونه بر ما اثر گذاشته است. اگر رابطه به اتمام رسیده یا فکر میکنیم گفتوگو با طرف مقابل بیفایده است، احساساتمان را در نامهای خطاب به او بنویسیم و سپس، نامه را پاره کنیم و به زندگی ادامه دهیم
همدلی را در خودمان تقویت کنیم و از ایفای نقش قربانی دور شویم
همدلی به این معنا نیست که با رفتار اشتباه طرف مقابل موافقیم اما درک موقعیت فرد و به اصطلاح، «خود را جای او گذاشتن»، بخشش را آسانتر میکند. بهجای اینکه او را دشمن خود در نظر بگیریم، به این فکر کنیم که چه عواملی باعث شده چنین رفتاری از او سر بزند. همچنین تلاش کنیم ویژگیهای مثبت او را نیز به خاطر بیاوریم.
بخشش را بدون انتظار خاصی از طرف مقابل انجام دهیم
شاید بخشش، رفتار اشتباه طرف مقابل را تغییر ندهد یا باعث نشود که او از کرده خود ابراز پشیمانی کند. گاهی برای فرد مقابل هیچ اهمیتی ندارد که توسط ما بخشیده شود. پس برخی مواقع، بخشش را فقط و فقط برای آرامش خودمان انجام میدهیم. اگر با در نظر گرفتن این احتمالها، بخشش را انتخاب کنیم، هیچوقت پشیمان نمیشویم.
ابعاد مثبت رویداد را کشف کنیم
نوشتن درباره تجربههای ناخوشایند، بهویژه وجوه مثبت یک رویداد منفی، به ما کمک میکند راحتتر طرف مقابل را ببخشیم و بدون تنفر و کینه به زندگی ادامه دهیم. پس سعی کنیم به جای تمرکز مطلق بر احساسات منفی، ابعاد مثبت آنچه برایمان روی داده را پیدا کنید
بخشش خود به اندازه بخشش دیگران مهم است
بخشش خود به این معناست که میپذیریم اشتباه رفتار کردهایم اما آمادهایم که از اشتباه خود درس بگیریم و بدون سرزنش کردن خود و مرور دوباره و دوباره آنچه نمیتوان تغییر داد، به زندگی ادامه دهیم. پس مسئولیت رفتار خود را بپذیریم، از احساس گناه نترسیم و اگر به کسی آسیبی وارد کردهایم، سعی کنیم آن را تا جای ممکن جبران کنیم.
از مشاور کمک بگیریم
مشاور به ما کمک میکند که بپذیریم آسیب دیدهایم، درد و رنج خود را بیقیدوشرط قبول کنیم و سپس، زندگی را دوباره با امید و عشق ادامه دهیم.
منبع: JohnsHopkinsMedicine , VeryWellMind , MayoClinic
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.