در فصل زمستان، نوشیدن آب را فراموش نکنیم!

فرض کنید که خردادماه است و از یک پیادهروی یکساعته به خانه برمیگردید. یا مردادماه است و مشغول نظافت حیاط هستید. حتماً میدانید که باید قبل از شروع فعالیت، حین آن و پس از اتمام آن، آب بنوشید تا بدنتان دچار کمآبی نشود.
شاید در فصل زمستان، کمتر به این نکته توجه کنیم. احتمال بروز کمآبی بدن در فصل زمستان کمتر به ذهنمان خطور میکند زیرا فکر میکنیم در این فصل، نیاز چندانی به نوشیدن آب نداریم. این تصور اشتباه میتواند باعث کمآبی بدن شود.
اما چرا در فصل زمستان در معرض کمآبی بدن قرار داریم؟ به مطالعه این مطلب ادامه دهید تا متوجه شوید.
سه دلیل اصلی بروز کمآبی بدن در فصل زمستان
گرمای محیطهای بسته
وسایل گرمایشی باعث گرم شدن محیط خانه و محل کار میشود اما یک مشکل عمده دارد: این وسایل هوا را بهشدت خشک میکند. در فصل زمستان برای فرار از سرما، فعالیتهای متعددی را در محیطهای بسته انجام میدهیم و به همین دلیل، ساعاتی طولانی در معرض هوای خشک قرار داریم. در چنین شرایطی احتمال دارد بدن ما دچار کمآبی شود. حتماً متوجه شدهاید که تمایلتان به استفاده از کرم مرطوبکننده نیز در زمستانها بیشتر است.
پوشیدن لباسهای زمستانی
با سرد شدن هوا، به لباسهایی که میپوشیم اضافه میکنیم تا از سرما در امان بمانیم. این لایههای اضافه باعث تعریق میشوند اما از آنجا که فرد احساس گرما نمیکند، متوجه نمیشود که چه اندازه عرق کرده و بدنش در معرض کمآبی قرار میگیرد.
همراه نداشتن قمقمه یا بطری آب
در گرما همیشه بطری آب همراهمان است اما در فصل زمستان، کمتر تشنه میشویم. در نتیجه تمایلی به همراه داشتن آب نداریم. شاید با نوشیدن آبی که در دمای محیط سرد شده، احساس لرز نیز به ما دست بدهد و به همین دلیل، میلی به نوشیدن آب نداشته باشیم.
از کجا بفهمم دچار کمآبی شدهام؟
در صورتی که تحرک زیادی نداشته باشید، کمتر احتمال دارد که دچار کمآبی شدید بشوید اما کمآبی خفیف نیز با علائمی همراه است:
- سردرد: این علامت علاوه بر اینکه میتواند نشاندهنده کمآبی بدن باشد، شاید باعث شروع میگرن نیز بشود.
- خشکی دهان
- سرگیجه
- فقدان انرژی: بسیاری از افراد در اواسط روز دچار کرختی یا خوابآلودگی میشوند. این حالت میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. نخوردن صبحانه یا ناهار یکی از آنهاست اما دلیل دیگر، کمآبی بدن است.
- اختلال در تمرکز: یافتههای علمی نشان میدهد عملکرد شناختی که شامل توجه، کارکردهای اجرایی و هماهنگی حرکتی است، در افراد دچار کمآبی بدن دچار اختلال میشود.
- افزایش احتمال آسیبدیدن اندامها: ورزشکاران یا کسانی که مرتب ورزش میکنند، شاید متوجه شوند که بیشتر از قبل آسیب میبینند. سلولها پر از آب هستند و کمآبی میتواند بر گردش خون و انقباض ماهیچهها اثر بگذارد.
- کاهش تعداد دفعات ادرار: اگر بیشتر از دو ساعت گذشته اما ادرار نکردهاید یا ادرار شما تیرهرنگ شده، به اندازه کافی آب مصرف نمیکنید.
5 راهکار برای مقابله با کمآبی در زمستان
همیشه یک قمقمه یا بطری آب همراه داشته باشید
بدون قمقمه آب هیچکجا نروید!
روی میز کارتان یک پارچ آب بگذارید
اگر جلوی چشمتان باشد، به شما یادآوری میشود که آب بنوشید.
آب را طعمدار کنید
تکههایی از مرکبات که میوه فصل سرماست، به آب اضافه کنید.
مواد غذایی حاوی آب فراوان نوش جان کنید
میوهها و سبزیجاتی مانند خیار، کاهوپیچ، کرفس، گوجهفرنگی، کدوسبز، اسفناج، کلمبروکلی، فلفلدلمهای، هویج، پرتقال و سیب، حاوی مقادیر زیادی آب هستند. خوب است سالاد را به وعده غذایی اضافه کنید. غذاهایی مثل سوپ و آش نیز برای مقابله با کمآبی بدن در این فصل مناسب است.
قانون «یک به ازای یک» را رعایت کنید
هر یک فنجان نوشیدنی غیر از آب را همراه با یک فنجان آب بنوشید. برای مثال، فنجان چای صبح را همراه با یک فنجان آب نوش جان کنید یا لیوان دلستر همراه با ناهار را با یک لیوان آب همراه کنید.
خلاصه اینکه…
شاید کمتر به این نکته توجه کنیم اما در زمستان نیز احتمال دارد بدنمان دچار کمآبی شود.
عواملی مانند استفاده از وسایل گرمایشی که هوای محیط را خشک میکند، پوشیدن لباس بیشتر که پیامد آن تعریق است و عدم تمایل به نوشیدن آب و نبود حس تشنگی، باعث میشود احتمال کمآبی بدن وجود داشته باشد.
با انجام راهکارهایی میتوانیم از بروز آن جلوگیری کنیم و مطمئن شویم که به اندازه کافی، آب مینوشیم.
منبع: EverydayHealth , MedicalNewsToday
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.