من آدم پرخوری نیستم پس چرا اضافه وزن دارم؟

اگر شما فردی پرخور هستید و هرروز به غذاهای خوشمزه سلام میکنید و یا اینکه اهل ورزش بودید و مدتی است ورزش را کنار گذاشتید با دیدن وزن زیاد روی ترازو شگفتزده نمیشوید. امّا زمانی که شما همان زندگی معمول همیشگی خود را دارید و بازهم وزنتان بالا میرود چطور؟ برای اینکه مهمترین دلایل افزایش وزن بدون افزودن کالری اضافی به غذا را بدانید تا انتهای مقاله همراه با بهتیام باشید.
کمبود خواب
کمبود خواب به دو دلیل مهم باعث اضافهوزن میشود. اول اینکه اگر شما تا دیروقت بیدار بمانید، احتمال بیشتری وجود دارد که در نیمهشب میان وعده مصرف کنید که این یعنی دریافت کالری بیشتر. دومین دلیل این است با کمبود خواب ممکن است تغییراتی در سطح هورمونهای بدن شما به وجود بیاید و همین امر باعث افزایش میزان اشتها و گرسنگی شود.
استرس
زمانی که شما در شرایط استرسزایی قرار بگیرید بدن شروع به تولید کورتیزول یا همان هورمون استرس میکند؛ اشتها بیشتر میشود و اگر در این زمان به غذاهای پرکالری دسترسی داشته باشید به سراغ آنها خواهید رفت. به همین راحتی با مصرف زیاد غذاهای پرکالری در شرایط استرسزا وزنتان هم بالا میرود.
داروهای ضدافسردگی
یکی از عوارض ناخوشایند برخی از داروهای ضدافسردگی اضافهوزن است. اگر فکر میکنید داروی ضدافسردگی شما باعث افزایش وزنتان شده است حتماً با دکتر در مورد ایجاد تغییر در برنامه درمانی صحبت کنید. هرگز دارو را به میل خود قطع نکنید و یا در مقدار دوز دارو تغییری ندهید.
استروئیدها
داروهای ضدالتهابی استروئیدی به داروهای افزایشدهنده وزن معروفند. دلیل اصلی این امر احتباس مایعات و بیشتر شدن اشتها است. برخی از مردم زمان مصرف استروئیدها ممکن است تغییرات موقتی در قسمتهایی از بدنشان مثل صورت شکم یا پشت گردن پیدا کنند. در مورد تأثیر استروئیدها بر بدنتان حتماً با پزشک خود صحبت کنید ولی بهتنهایی تصمیم به قطع و تغییر دوز نگیرید.
سایر داروهای افزایشدهنده وزن
داروهای تجویزشده متعدد دیگری با افزایش وزن مرتبط هستند. انواع داروهای ضد روانپریشی (که برای اختلالات رفتاری مثل اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی به کار میرود) به انضمام داروهایی که برای درمان میگرن، تشنج، فشارخون بالا و دیابت هستند.
قرصهای بارداری
برخلاف باور عموم، ترکیبات قرصهای ضدبارداری (استروژن و پروژسترون) بهعنوان دلیل افزایش وزن هنوز ثابت نشدهاند. تصور بر این است که برخی از زنانی که از این قرصها استفاده میکنند ممکن است مقداری اضافهوزن ناشی از احتباس مایعات پیدا کنند، امّا این امر کوتاهمدت است.
کمکاری تیروئید
اگر تیروئید شما بهاندازه کافی هورمون نمیسازد، احتمالاً احساس خستگی، ضعف، سرما و اضافهوزن دارید. بدون هورمون تیروئید کافی، متابولیسم کند میشود و احتمال افزایش وزن بیشتر میشود. حتی عملکرد تیروئید در پایینترین حد طبیعی خود ممکن است سبب افزایش وزن شود. درمان کمکاری تیروئید با دارو میتواند روند افزایش وزن را معکوس نماید.
بالا رفتن سن و سال
بیشتر خانمها نزدیک به دوران یائسگی خود دچار اضافهوزن میشوند، ولی هورمونها تنها دلیل اضافهوزن دوران یائسگی نیست. بالا رفتن سن عملکرد متابولیسم را کند میکند، بنابراین شما کالری کمتری میسوزانید و تغییرات در سبک زندگی (مثل کم کردن فعالیت بدنی) در این امر نقش دارند. یائسگی باعث میشود که اضافهوزن بهصورت چربی در اطراف کمر و باسن و ران بیشتر شود
سندروم کوشینگ
یکی از عوارض سندروم کوشینگ اضافهوزن است. در وضعیت سندرم کوشینگ میزان زیادی هورمون استرس کورتیزول تولید میشود که به نوبه خود سبب افزایش وزن و ناهنجاریهای دیگر میشود. اگر شما از داروهای استروئیدی آسم و آرتروز استفاده میکنید، ممکن است به سندروم کوشینگ مبتلا شوید. همچنین زمانی که غدد فوق کلیوی شما بیشازحد کورتیزول تولید کنند تجربه این نوع افزایش وزن را خواهید داشت. افزایش وزن در اطراف صورت، گردن، بالای کمر یا دور کمر بیشتر میشود.
سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
PCOS یک مشکل هورمونی شایع در زنان در سنین باروری است. بیشتر زنانی که مبتلابه PCOS هستند تعداد زیادی کیستهای کوچک در تخمدانهای خود میسازند. این وضعیت منجر به نامتعادل سازی هورمونهای بدن میشود و چرخه قاعدگی یک خانم را تحت تأثیر قرار میدهد. همچنین افزایش موهای بدن و جوشهای آکنه نیز از دلایل مشکلات هورمونی است. چاقی شکمی بیشتر میشود و فرد در معرض ابتلا به بیماریهای قلبی قرار میگیرد.
ترک کردن مصرف دخانیات
ترک مصرف دخانیات یکی از بهترین کارهایی است که شما برای سلامتی خود انجام دهید. با ترک سیگار مقداری اضافهوزن پیدا میکنید، ولی این اضافهوزن خیلی زیاد نیست.
اگر به هر دلیل دچار اضافه وزن شدید برای کاهش وزن به قوانین زیر پایبند باشید:
قانون ۱: اگر اضافه وزن پیدا کردید…
بدون مشورت با دکتر خود مصرف هیچ دارویی را قطع نکنید. اگرچه اضافهوزن برای سلامتی مضر است اما شاید دارویی که مصرف میکنید تأثیر مهمتری بر سلامتی شما داشته باشد.
قانون ۲: اگر اضافه وزن پیدا کردید…
خودتان را با افراد دیگری که همان دارو را مصرف میکنند مقایسه نکنید. تمام افرادی که یک داروی یکسان را مصرف میکنند عوارض یکسانی را تجربه نمیکنند. حتی اگر دارویی سبب کاهش وزن شخص دیگری شود، ممکن این امر در مورد شما صدق نکند
قانون ۳: اگر اضافه وزن پیدا کردید…
اگر اضافهوزن شما فقط به خاطر احتباس مایعات باشد، این وزن چربی بدن شما نیست. با پایان دوره درمان و قطع دارو بهمرور بدن شما به حالت عادی خود برمیگردد.
قانون ۴: اگر اضافه وزن پیدا کردید…
با دکتر خود در مورد مصرف داروی جایگزین صحبت کنید. در بسیاری از موارد، دکتر داروی جایگزینی که منجر به اضافهوزن نمیشود را تجویز خواهد کرد.
قانون ۵: اگر اضافه وزن پیدا کردید…
اگر اضافه وزن شما به دلیل کند شدن متابولیسم و سوختوساز بدن است حتماً ورزش را به برنامه خود اضافه کنید.
منبع: WebMD
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.