بهداشت دهان و دندان: همه نکاتی که باید بدانید

بهداشت دندان و دهان بخشی مهم از سلامت ماست. پیامد بیتوجهی به بهداشت دهان و دندان، پوسیدگی دندانها و ابتلا به بیماریهای لثه است. همچنین با بیماریهای قلبی، سرطان و دیابت نیز مرتبط دانسته شده است.
حفظ سلامت دندانها و لثهها یک تلاش مادام العمر است. هرچه زودتر به اصول مراقبت از بهداشت دهان و دندان عادت کنید- رفتارهایی مانند مسواک زدن، نخدندان کشیدن و محدود کردن مصرف شکر- بیشتر از هزینههای سنگین دندانپزشکی و مشکلات مزمن در امان خواهید بود.
حقایقی درباره سلامت دندان و دهان
به گفته سازمان بهداشت جهانی، پوسیدگی دندان و بیماری لثه بسیار شایع هستند:
- 60 تا 90 درصد کودکان مدرسهای حداقل یک دندان پوسیده دارند.
- تقریباً 100 درصد بزرگسالان حداقل یک مورد پوسیدگی دندان دارند.
- 15 تا 20 درصد بزرگسالان 35 تا 44 ساله به بیماری شدید لثه مبتلا هستند.
- حدود 30 درصد از افراد 65 تا 74 ساله در سراسر جهان، اصلاً دندان طبیعی ندارند.
- در بیشتر کشورها، از هر صدهزار نفر، 1 تا 10 نفر به سرطان دهان مبتلا هستند
- بیماریهای دهان در میان مردم فقیر یا محروم بسیار بیشتر است.
اقدامات زیادی وجود دارد که میتوانید برای سلامت دندانهای خود انجام دهید. برای مثال، بیماریهای دهان و دندان میتوانند از طریق راههای زیر تا حد زیادی کاهش یابند:
- حداقل دو بار در روز دندانهای خود را با خمیر دندانهای حاوی فلوراید مسواک بزنید.
- دندانهای خود را حداقل روزی یکبار نخدندان بکشید.
- مصرف شکر را کاهش دهید.
- در رژیم غذایی، مقدار زیادی میوه و سبزیجات بگنجانید.
- از مصرف دخانیات اجتناب کنید.
- آب حاوی فلوراید بنوشید.
- بهطور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید.
علائم مشکلات مربوط به دهان و دندان
برای مراجعه به دندانپزشک نباید منتظر علائم بمانید. اگر سالی دو بار به دندانپزشک مراجعه کنید، میتوانید قبل از اینکه حتی علائمی را احساس کنید، متوجه وجود مشکل شوید.
اگر هر یک از علائم هشداردهنده زیر را تجربه کردید، باید در اسرع وقت برای مراجعه به دندانپزشک خود وقت بگیرید:
- زخم، آفت یا نواحی دردناکی در دهان که پس از یک یا دو هفته بهبود پیدا نکرده
- خونریزی یا ورم لثه پس از مسواکزدن یا کشیدن نخدندان
- بوی بد دهان بهصورت مزمن
- حساسیت ناگهانی به گرما و سرما
- درد لثه یا دندان
- لق شدن دندانها
- تحلیل لثهها
- درد هنگام جویدن یا گاز زدن
- تورم صورت و گونه
- صدادادن فک
- دندانهای ترک خورده یا شکسته
- خشکی مکرر دهان
اگر هر یک از این علائم با تب شدید و تورم صورت یا گردن همراه باشند، باید فوراً به مراکز درمانی مراجعه کنید.
دلایل ابتلا به بیماریهای دندان و دهان
دهان، محیط مناسبی برای رشد انواع باکتریها، ویروسها و قارچهاست. برخی از آنها به آنجا تعلق دارند و فلور طبیعی دهان را تشکیل میدهند. اگر زیاد نشوند، معمولاً بیضرر هستند. اما رژیم غذایی سرشار از شکر، شرایطی مناسب برای رشد باکتریهای اسیدساز تولید میکند. این اسید، مینای دندان را حل میکند و باعث پوسیدگی دندان میشود.
باکتریهای نزدیک خط لثه شما در یک ماتریس چسبناک به نام پلاک رشد میکنند. اگر پلاک به طور مرتب با مسواک زدن و کشیدن نخ دندان از بین نرود، حجمش بیشتر میشود، سفت میشود و در طول دندان شما پایین میآید. این امر میتواند لثههای شما را ملتهب کند و باعث التهاب لثه شود.
افزایش التهاب باعث میشود لثهها از دندانهای شما فاصله بگیرند. این روند چالههایی را ایجاد میکند که ممکن است چرک در آنها جمع شود. به این مرحله پیشرفتهتر از بیماری لثه، پِریودُنتیت گفته میشود.
عوامل بسیاری در ایجاد التهاب لثه و پریودنتیت نقش دارند، از جمله:
- سیگار کشیدن
- بینظمی در مسواک زدن
- خوردن مکرر غذاها و نوشیدنیهای شیرین
- دیابت
- استفاده از داروهایی که میزان بزاق دهان را کاهش میدهند
- سابقه خانوادگی یا ژنتیک
- برخی عفونتها مانند اچآیوی یا ایدز
- تغییرات هورمونی در زنان
- بازگشت اسید یا سوزش سر دل
- استفراغ مکرر
تشخیص بیماریهای دندان و دهان
بیشتر مشکلات دندان و دهان در هنگام معاینه دندانها تشخیص داده میشوند. در طول معاینه، دندانپزشک از نزدیک به بررسی موارد زیر میپردازد:
- دندانها
- دهان
- گلو
- زبان
- گونهها
- فک
- گردن
ممکن است دندانپزشک با کمک وسایل یا ابزارهای مختلف به دندانهای شما ضربه بزند یا آنها را تراش دهد تا به تشخیص کمک کند. بهعلاوه، از دهانهای شما عکس گرفته میشود. اگر باردار هستید، حتماً به دندانپزشک خود اطلاع دهید. زنان باردار نباید در معرض اشعه ایکس قرار بگیرند.
میتوان از ابزاری به نام پروب برای اندازهگیری پاکتهای لثه استفاده کرد. این خط کش کوچک میتواند به دندانپزشک نشان دهد که به بیماری لثه مبتلا هستید یا لثههایتان تحلیل رفته یا خیر. در یک دهان سالم، عمق پاکت بین دندانها معمولاً بین 1 تا 3 میلیمتر است. هر اندازه بالاتر از این ممکن است به معنای ابتلا به بیماری لثه باشد.
اگر دندانپزشک متوجه وجود توده، ضایعه یا رشد غیرطبیعی بافت در دهان شما پیدا کند، ممکن است نمونهبرداری از لثه انجام دهد. برای نمونهبرداری، تکه کوچکی از بافت غیرطبیعی یا ضایعه برداشته میشود. سپس نمونه برای تست سلولهای سرطانی به آزمایشگاه ارسال میشود.
در صورت مشکوک بودن به سرطان دهان، دندانپزشک شما ممکن است آزمایشات تصویربرداری را نیز برای مشخص شدن گسترش سرطان تجویز کند. آزمایشها ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- اشعه ایکس
- اسکن امآرآی
- سیتی اسکن
- آندوسکوپی
انواع بیماریهای دندان و دهان
از آنجا که دائم از دندان و دهان خود استفاده میکنیم، طبیعی است که با گذر زمان دچار مشکلاتی شویم، بهخصوص اگر از دندانهایمان بهخوبی مراقبت نکنیم. با رعایت بهداشت مناسب دهان و دندان میتوان از ابتلا به بسیاری از مشکلات دندان و دهان جلوگیری کرد.
پوسیدگی
پوسیدگی یعنی نقاطی از دندان، به طور دائمی آسیب دیدهاند و حتی ممکن است سوراخهایی نیز در آنها وجود داشته باشد. پوسیدگی دندان نسبتاً شایع است. وقتی باکتریها، غذا و اسید، دندانهای شما را میپوشانند و پلاک ایجاد میکنند، پوسیدگی به وجود میآید. اسید روی دندانهای شما شروع به خوردن مینای دندان و سپس، عاج زیرین یا بافت همبند میکند. با گذشت زمان، این مسئله میتواند به آسیب دائمی منجر شود.
التهاب لثه
بیماری لثه که التهاب و ورم لثه نیز نامیده میشود، معمولاً نتیجه جمع شدن پلاک بر روی دندانهای شما به دلیل کم مسواکزدن و نخدندان نکشیدن است. التهاب لثه میتواند باعث ورم لثهها و خونریزی هنگام مسواک زدن یا استفاده از نخ دندان شود. اگر التهاب لثه درمان نشود، میتواند منجر به پریودنتیت، یک عفونت جدیتر شود.
پریودنتیت
با پیشرفت پریودنتیت، عفونت میتواند به فک و استخوانهای شما گسترش یابد. همچنین میتواند باعث پاسخ التهابی در سراسر بدن شود.
دندانهای ترک خورده یا شکسته
ممکن است دندان در اثر وارد شدن ضربه به دهان، جویدن غذاهای سفت یا دندانقروچه در شب، ترک بخورد یا بشکند. دندان ترکخورده میتواند بسیار دردناک باشد. اگر دندان شما ترک خورده یا شکسته است، باید فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید.
دندانهای حساس
اگر دندانهای شما حساس هستند، ممکن است پس از خوردن غذاها یا نوشیدنیهای سرد یا گرم، احساس درد یا ناراحتی کنید.
حساسیت دندان، «حساسیت زیاد عاج» نیز نامیده میشود. گاهیاوقات به طور موقت پس از عصبکشی و پر کردن دندان اتفاق میافتد. همچنین میتواند نتیجه موارد زیر باشد:
- بیماری لثه
- تحلیل لثهها
- دندان ترک خورده
- کهنه شدن پرکردگی یا روکش دندان
برخی افراد نیز به دلیل نازک بودن مینای دندانشان، دندانهای حساسی دارند.
بیشتر اوقات، دندانهای حساس با تغییر در عادتهای مربوط به بهداشت دهان و دندان، قابلدرمان هستند. مارکهای خاصی از خمیر دندان و دهانشویه برای افرادی که دندانهای حساس دارند، وجود دارد.
سرطان دهان
سرطانهای دهان شامل لثه، زبان، لبها، گونه، کف دهان و کام نرم و سخت است.
دندانپزشک معمولاً اولین شخصی است که سرطان دهان را تشخیص میدهد. مصرف تنباکو (برای مثال، کشیدن سیگار و جویدن توتون)، مهمترین عامل خطرزا در ابتلا به سرطان دهان است.
سرطان دهان هرچه زودتر تشخیص داده شود، میزان موفقیت درمان، بالاتر خواهد بود.
ارتباط بین بهداشت دهان و سلامت عمومی
بهداشت دهان در سالهای اخیر اهمیت زیادی یافته است، زیرا محققان ارتباط از ارتباط میان کاهش بهداشت دهان و بیماریهای زمینهای آگاه شدهاند. به نظر میرسد که دهان سالم میتواند به شما در حفظ سلامت بدن کمک کند. باکتریهای دهان و التهاب ممکن است با موارد زیر در ارتباط باشند:
- بیماری قلبی
- آندوکاردیت، یا التهاب پوشش داخلی قلب
- تولد زودرس
- وزن کم هنگام تولد.
باکتریها میتوانند از حفره دهان به جریان خون منتقل شوند و باعث آندوکاردیت عفونی شوند. آندوکاردیت عفونی نوعی عفونت دریچههای قلب است که زندگی شما را به خطر میاندازد. دندانپزشک ممکن است به شما پیشنهاد کند آنتیبیوتیکها را به عنوان یک اقدام پیشگیرانه قبل از انجام هرگونه عمل دندانپزشکی که میتواند باکتریها را ازدهان به اعضای دیگر منتقل کند، استفاده کنید.
درمان بیماریهای دهان و دندان
حتی اگر بهخوبی از دندانهای خود مراقبت کرده باشید، باید دندانپزشک سالی دو بار، دندانهایتان را جرمگیری کند. در صورت مشاهده علائم بیماری لثه، عفونت یا سایر مشکلات، او سایر روشهای درمانی را به شما توصیه خواهد کرد.
جرمگیری
با جرمگیری از شر پلاکهایی که هنگام مسواکزدن و نخدندان کشیدن باقی ماندهاند، خلاص میشوید. بعد از اینکه جرمها از روی دندانهایتان پاک شد، دندانپزشک از مسواک پرقدرتی برای مسواکزدن دندانهای شما استفاده میکند. سپس نخدندان میکشد و دهانتان را شستوشو میدهد تا هیچ ذرهای باقی نماند.
درمان با فلوراید
پس از جرمگیری، احتمال دارد دندانپزشک شما برای مقابله با پوسیدگی از درمان با فلوراید استفاده کند. فلوراید یک ماده معدنی طبیعی است که به تقویت مینای دندان شما کمک میکند و آنها را در برابر باکتریها و اسید مقاومتر کند.
آنتیبیوتیکها
اگر علائمی از عفونت لثه مشاهده کردید یا دچار آبسه دندان هستید که دندانهای دیگر یا فک شما را نیز درگیر کرده، ممکن است دندانپزشک برای درمان عفونت، آنتیبیوتیک تجویز کند. آنتیبیوتیک ممکن است به صورت دهانشویه، ژل، قرص یا کپسول باشد. ژل آنتیبیوتیک موضعی نیز شاید در مراحل مختلف جراحی روی دندانها یا لثهها به کار برده شود.
پرکردگی، روکش یا سیلانت
برای ترمیم پوسیدگی، ترک یا سوراخ دندان از پرکردگی استفاده میشود. دندانپزشک ابتدا با استفاده از مته، ناحیه آسیبدیده دندان را برمیدارد و سپس سوراخ را با موادی مانند آمالگام یا کامپوزیت پر میکند.
اگر لازم باشد قسمت زیادی از دندان برداشته شود یا دندان به دلیل آسیبدیدگی از بین رفته باشد، از روکش استفاده میشود. دو نوع روکش وجود دارد: روکش ایمپلنت که روی ایمپلنت قرار میگیرد، و روکش معمولی که روی دندان طبیعی قرار میگیرد.
سیلانتها (شیارپوشها)، پوششهای نازک و محافظتی هستند که برای پیشگیری از پوسیدگی، روی دندانهای پشتی یا آسیاب قرار میگیرند. دندانپزشک شما ممکن است به محض بیرون آمدن اولین دندانهای آسیاب، در حدود شش سالگی و سپس بیرون آمدن دسته دوم دندانهای آسیاب در حدود 12 سالگی، سیلانتها را برای کودکان شما توصیه کند.
عصب کشی
اگر پوسیدگی دندان به عصب برسد، ممکن است به عصبکشی نیاز داشته باشید. در حین عصبکشی، عصب برداشته میشود و با پرکنندهای زیست سازگار، معمولاً ترکیبی از مادهای لاستیک مانند به نام گوتاپِرکا و سیمان چسبنده، جایگزین میشود.
پروبیوتیکها
پروبیوتیکها بیشتر به دلیل نقششان در سلامت دستگاه گوارش شناخته میشوند، اما پژوهشهای جدید نشان داده که باکتریهای سالم ممکن است برای دندانها و لثههای شما مفید باشند.
تأیید شده که پروبیوتیکها از ایجاد پلاک جلوگیری میکنند و بوی بد دهان را درمان میکنند. همچنین به پیشگیری از ابتلا به سرطانهای دهان و کاهش التهاب ناشی از بیماری لثه کمک میکنند.
گرچه برای اثبات کارآیی آنها هنوز به آزمایشهای بالینی گسترده نیاز است، تاکنون نتایج بهدستآمده امیدوارکننده بوده است. میتوانید مکمل پروبیوتیک مصرف کنید یا غذاهای حاوی باکتریهای مفید مانند ماست، کفیر و کیمچی بخورید.
تغییر عادتهای روزمره
سالم نگه داشتن دهان به تعهدی همیشگی نیاز دارد. متخصص بهداشت دندان میتواند به شما بیاموزد که چگونه هر روز از دندانها و لثههای خود مراقبت کنید. علاوه بر مسواکزدن و نخدندان کشیدن، برنامه روزانه میتواند شامل استفاده از دهانشویه یا ابزارهای دیگر مانند نخدندان آبی باشد.
انجام جراحی برای بیماریهای دهان و دندان
جراحیهای دهان معمولاً برای درمان موارد جدیتر بیماری پریودنتال انجام میشود. برخی از جراحیهای دندان نیز برای جایگزینی یا درست کردن دندانهای افتاده یا شکسته ناشی از تصادف انجام میشود.
جراحی فلپ
در طی یک عمل جراحی فلپ، جراح یک برش کوچک در لثه ایجاد میکند تا بخشی از بافت را بلند کند. سپس تارتار و باکتریهای زیر لثه را از آن جدا میکند. سپس فلپ به اطراف دندانهای شما بخیه زده میشود.
پیوند استخوان
وقتی بیماری لثه باعث آسیب به استخوان اطراف ریشه دندان شما شود، پیوند استخوان لازم است. دندانپزشک استخوان آسیبدیده را با استخوان پیوندی جایگزین میکند؛ استخوانی که میتواند از استخوانهای خود شما ساخته شود یا از استخوانهای مصنوعی یا اهداشده/.
پیوند بافت نرم
از پیوند بافت نرم برای درمان تحلیل لثه استفاده میشود. دندانپزشک تکه کوچکی از بافت را از دهان شما خارج میکند و یا از یک بافت اهداشده استفاده میکند و آن را به قسمتهایی از لثه که از بین رفتهاند وصل میکند.
کشیدن دندان
اگر دندانپزشک شما نتواند دندان شما را با استفاده از عصب کشی یا جراحی دیگری نجات دهد، احتمالاً دندان باید کشیده شود.
اگر دندان عقل یا دندانهای آسیاب سوم شما نهفته باشند، ممکن است لازم شود آنها را بکشید. گاهیاوقات، فک فرد به اندازه کافی بزرگ نیست تا بتواند مجموعه سوم دندانهای آسیاب را در خود جای دهد. یک یا چند دندان عقل هنگام تلاش برای بیرون آمدن گیر کرده یا نهفته میمانند. دندانپزشک معمولاً توصیه میکند که دندان عقل در صورت ایجاد درد، التهاب، یا سایر مشکلات، کشیده شود.
ایمپلنت
از ایمپلنتهای دندانی برای جایگزینی دندانهایی که به دلیل بیماری یا تصادف از بین رفتهاند، استفاده میشود. ایمپلنت با جراحی در استخوان فک قرار داده میشود. پس از قرار دادن ایمپلنت، استخوانهای شما در اطراف آن رشد میکنند؛ فرایندی که اُسِئواینتگرِیشن نام دارد.
پس از اتمام این فرآیند، دندانپزشک دندان مصنوعی جدیدی را که با دندانهای دیگر شما مطابقت داشته باشد، برای شما میسازد. سپس این روکش جدید به ایمپلنت متصل میشود. اگر بیش از یک دندان را جایگزین کنید، دندانپزشک ممکن است یک بریج را طوری تنظیم کند که در دهان شما قرار بگیرد. بریج دندانی از دو روکش تشکیل شده که روی دندانهای دو طرف شکاف قرار میگیرد.
اگر بیماریهای دهان و دندان را درمان نکنیم، چه میشود؟
بیماری پریودنتال در نهایت میتواند به استخوانی که از دندانهای شما پشتیبانی میکند، آسیب بزند. این مسئله میتواند منجر به عوارض زیادی شود. برای نجات دندانهایتان احتمالاً به درمان نیاز خواهید داشت.
اگر بیماری پریودنتال درمان نشود، خطرها و عوارضی به همراه دارد:
- آبسه دندان
- ابتلا به سایر عفونتها
- جابهجایی دندان
- مشکل حین بارداری
- دیده شدن ریشه دندانها
- سرطان دهان
- افتادن دندان
- افزایش احتمال ابتلا به دیابت، بیماریهای قلبی، سرطان و بیماریهای تنفسی
در صورت عدم درمان، عفونت ناشی از آبسه دندان میتواند به سایر قسمتهای سر یا گردن شما گسترش یابد. حتی میتواند منجر به سپسیس شو، که نوعی عفونت خونی خطرناک است.
حفظ سلامت دندانها و لثهها
سلامت دهان و دندان، بخشی مهم از سلامت عمومی افراد است. بهترین روشها برای پیشگیری از ابتلا به مشکلات دهان و دندان:
- حداقل دو بار در روز دندانهای خود را با خمیردندانهای حاوی فلوراید مسواک بزنید.
- حداقل یک بار در روز نخدندان بکشید (یکی از مفیدترین کارهایی که میتوانید برای جلوگیری از بیماریهای دهان انجام دهید).
- هر شش ماه یکبار جرمگیری کنید.
- از مصرف تنباکو پرهیز کنید.
- یک رژیم غذایی با فیبر زیاد و چربی و شکر کم را دنبال کنید که شامل میوهها و سبزیجات زیادی باشد.
- مصرف تنقلات و نوشیدنیهای شیرین را محدود کنید.
این مواد غذایی حاوی شکر مخفی هستند:
- چاشنیهایی مانند سس کچاپ و باربکیو
- کمپوت میوه
- ماست طعمدار
- سس پاستا
- چای سرد شیرین شده
- نوشابه
- نوشیدنیهای ورزشی
- شربت و آبمیوه
- کیک و کلوچه
سلامت دهان و دندان بهویژه برای گروههایی مانند کودکان، زنان باردار و افراد مسن، بسیار مهم است.
آنچه باید در مورد بهداشت دهان و دندان کودک خود بدانید
آكادمی پزشکان اطفال امریکا توصیه میكند كه كودكان یک سال پس از تولد، ملاقات با دندانپزشك را شروع کنند.
احتمال پوسیدگی دندان در کودکان بسیار زیاد است، بهویژه کودکانی که با شیشهشیر تغذیه میشوند. شاید شکر زیادی که پس از خوردن غذا با شیشهشیر روی دندانها میماند، عامل این پوسیدگی باشد.
برای جلوگیری از پوسیدگی دندان در نتیجه تغذیه با شیشهشیر، باید موارد زیر را انجام دهید:
- فقط در زمان وعدههای غذایی از شیشهشیر استفاده کنید
- کودک خود را پس از یک سالگی از شیشهشیر جدا کنید
- اگر باید بطری را هنگام خواب به او بدهید، آن را با آب پر کنید
- با درآمدن دندانهایش، مسواکزدن را شروع کنید؛ با کمک مسواکی نرم و آب. از خمیردندان استفاده نکنید تا زمانی که یاد بگیرد نباید آن را قورت بدهد.
- او را بهطور منظم برای معاینه پیش دندانپزشک ببرید.
- از دندانپزشک کودک خود در مورد مناسب بودن سیلانت دندان سؤال کنید.
آنچه مردان باید در مورد بهداشت دهان و دندان بدانند
به عقیده آکادمی پریودنتولوژی آمریکا، مردان کمتر از زنان از دندانها و لثههای خود مراقبت میکنند. در مقایسه با زنان، مردان کمتر تمایل دارند دو بار در روز مسواک بزنند، بهطور منظم نخدندان بکشند و به دندانپزشک مراجعه کنند.
سرطان دهان و گلو نیز در مردان بیشتر دیده میشود. نتایج مطالعهای در سال 2008 نشان داد که مردان با سابقه بیماری التهاب لثه، 14درصد بیشتر از مردان با لثه سالم در معرض ابتلا به انواع دیگر سرطان هستند. مهم است که مردان عواقب بهداشت ضعیف دهان و دندان را تشخیص دهند و پیش از آنکه دیر شود، اقدام کنند.
آنچه زنان باید در مورد سلامت دهان و دندان بدانند
به دلیل تغییر هورمونها در طول زندگی، زنان در معرض چندین مشکل مربوط به دهان و دندان هستند.
دختران در اولین قاعدگیها ممکن است دچار آفت یا تورم لثه شوند.
در دوران بارداری، افزایش هورمونها میتواند بر میزان بزاق تولیدشده در دهان تأثیر بگذارد. استفراغ مکرر نیز میتواند منجر به پوسیدگی دندان شود. در دوران بارداری میتوانید از خدمات دندانپزشکی استفاده کنید اما باید حتماً به دندانپزشک خود اطلاع دهید که باردار هستید.
در دوران یائسگی، پایین بودن استروژن میتواند خطر ابتلا به بیماری لثه را افزایش دهد. برخی از زنان نیز ممکن است در دوران یائسگی به وضعیتی به نام سندرم سوزش دهان مبتلا شوند.
آنچه افراد مبتلا به دیابت باید در مورد سلامت دهان و دندان بدانند
دیابت بر توانایی بدن در مقابله با باکتریها تأثیر میگذارد. این بدان معناست که افراد دیابتی بیشتر در معرض ابتلا به عفونتهای دهانی و بیماریهای لثه هستند. احتمال ابتلایشان به نوعی عفونت قارچی دهانی به نام برفک نیز بیشتر است.
برای اینکه افراد مبتلا به دیابت بتوانند از بهداشت دهان و دندان خود مراقبت کنند، باید قند خون خود را کنترل کنند. این مسئله مهمتر از مسواکزدن، نخدندان کشیدن و مراجعه به دندانپزشک است.
خلاصه اینکه…
بهداشت دهان و دندان فقط بر این اعضا اثر نمیگذارد. کمکاری در این حوزه میتواند بر عزتنفس، میل به صحبتکردن یا تغذیه نیز تأثیر داشته باشد. همچنین میتواند راحتی و کیفیت کلی زندگی را تحتتأثیر قرار دهد. بسیاری از مشکلات دهان و دندان بدون هیچ علامتی ایجاد میشوند. مراجعه منظم به دندانپزشک برای معاینه، بهترین راه برای پی بردن به مشکل، قبل از وخیمتر شدن آن است.
در نهایت، دستاوردهایتان به میزان تلاش خود شما بستگی دارد. همیشه نمیتوانید از پوسیدگی دندان جلوگیری کنید، اما میتوانید روزانه با مراقبت صحیح از دهان و دندان، احتمال ابتلا به بیماری جدی لثه و دندان را کاهش دهید.
منبع: Healthline
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.