راههای پیشگیری یا درمان دنداندرد

علاوه بر سختیهای تحمل درد دندان، این درد ممکن است نشاندهنده عفونت یا یک موضوع تأثیرگذار بر سلامت شما باشد. پس بهتر است اگر دنداندرد داشتید، هر چه سریعتر برای درمان به دندانپزشک مراجعه کنید. در این مطلب از هر چه باید در رابطه با درد دندان و راههای پیشگیری و درمان آن بدانید، آگاه شوید.
چرا دنداندرد ایجاد میشود؟
دنداندرد، دردی در دندان یا اطراف آن است که ممکن است به دلایل زیر ایجاد شود:
- پوسیدگی دندان
- آبسه دندان
- شکستگی دندان
- آسیب دیدن دندان پرشده یا ترمیمشده
- حرکات تکراری، مثل جویدن آدامس یا دندانقروچه
- عفونت لثه
نشانههای دنداندرد چیست؟
نشانههای دنداندرد میتواند شامل یک یا چند مورد زیر باشد:
- درد دندان داشته باشید؛ این درد ممکن است حاد، شدید، همراه با تیر کشیدن و ذقذق کردن، یا مداوم باشد. در برخی افراد، تنها زمانی درد ایجاد میشود که به دندان فشار وارد شود.
- در اطراف دندانتان تورم ایجاد شود.
- تب یا سردرد داشته باشید.
- ترشحات بدبو، با طعمی تهوعآور از دندان عفونتکرده داشته باشید.
چه زمانی باید برای دنداندرد به دندانپزشک مراجعه کنم؟
از آنجا که دنداندرد میتواند نشانه عفونت باشد، برای پیشگیری از انتشار عفونت به سایر قسمتهای صورت، جمجمه و جریان خون، شناسایی بهموقع و درمان عفونتهای دندانی از اهمیت برخوردار است. پس در موارد زیر، هر چه سریعتر به دندانپزشکتان مراجعه کنید:
- دنداندردتان بیش از یک یا ۲ روز طول کشیده باشد.
- دندان دردتان شدید باشد.
- تب یا گوشدرد داشته باشید.
- هنگام باز کردن دهانتان درد داشته باشید.
چه اقداماتی در دندانپزشکی برای تشخیص علت درد صورت میگیرد؟
دندانپزشک برای درمان دنداندرد شما، ابتدا سابقه پزشکیتان را میپرسد. سؤالاتی که برای شروع درمان مهم است شامل موارد زیر است:
- سابقه بیماریها و مشکلات قلبی، سکته مغزی، بیماری کبد و مشکلات کلیوی
- سابقه حساسیت
- سابقه لخته شدن خون
- نام و مقدار مصرف داروهای مصرفی
این سؤالات میتواند به دندانپزشک در انتخاب شیوه درمان کمک کند. برای مثال برخی از روشهای درمان مانند جرمگیری، کشیدن دندان، جراحی و تخلیه عفونت میتواند موجب خونریزی در دهان شما شود پس اگر داروهای ضدانعقاد خون مصرف میکنید لازم است دندانپزشکتان از آن آگاه باشد تا خطری شما را تهدید نکند.
بعد از تکمیل پرونده و شرح وضعیت شما، دندانپزشک شما را معاینه میکند. او در مورد درد، زمان شروع، شدت، محل دقیق درد، چیزهایی که باعث تشدید یا تسکین درد میشود از شما سوال میپرسد. دندانپزشک، دهان، دندانها، لثهها، فک، زبان، گلو، سینوسها، گوشها، بینی و گردن شما را معاینه خواهد کرد. بسته به اینکه او به چه عاملی به عنوان علت درد دندانتان مشکوک است، تصویربرداری با اشعه ایکس و سایر آزمایشها برای تشخیص و شروع درمان شما انجام میشود.
دنداندرد چگونه درمان میشود؟
نوع درمان دنداندرد به علت آن بستگی دارد. اگر علت درد، وجود حفره در دندان باشد، دندانپزشک شما حفره را پر خواهد کرد یا در صورت لزوم، ممکن است دندان را بکشد. در صورتی که علت درد، عفونت عصب دندان تشخیص داده شود، ممکن است لازم باشد روت کانال یا درمان ریشه دندان یعنی عصبکشی انجام شود. باکتریهایی که به مرور زمان به بخش داخلی دندان راه پیدا کردهاند، باعث ایجاد چنین عفونتی میشوند. در صورتی که این عامل موجب بروز تب یا تورم فک شده باشد، برایتان آنتیبیوتیک تجویز میشود.
چطور میتوان از دنداندرد پیشگیری کرد؟
از آنجا که اکثر موارد دنداندرد به دلیل پوسیدگی دندان است، پیروی از اصول صحیح بهداشت دهان و دندان میتواند از دندان درد پیشگیری نماید. پس مسواک زدن منظم با خمیردندان حاوی فلوراید را فراموش نکنید، حداقل یک بار در روز از نخ دندان استفاده کنید و یک تا ۲ بار در روز دهانتان را با دهانشویه ضدعفونیکننده بشویید.
از طرفی دنداندرد شما میتواند ناشی از یک ترک یا شکستگی در دندانهای شما باشد، پس باید نحوه مراقبت از دندانهای خود را بیاموزید.
فراموش نکنید یک تا ۲ بار مراجعه به دندانپزشک در سال میتواند به سلامت دهان و دندان شما کمک کند و هزینه درمانهای ثانویه را کاهش دهد.
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.