افسردگی و سلامت جنسی: با افسردگی جنسی بیشتر آشنا شویم

فهرست مطالب
برخلاف بعضی از برچسبهای منفی اجتماعی نسبت به افراد افسرده باید بدانیم که افسردگی یک معضل اجتماعی جهانی و بسیار شایع است. مثلاً در ایران از هر ده نفر بیش از یک نفر نشانههایی از افسردگی را دارد و شیوع افسردگی در میان زنان بالاتر از مردان است. افسردگی معمولاً اثرات منفی بر تمام جنبههای زندگی فرد میگذارد و یکی از این تأثیرات منفی بر بخش سلامت جنسی افراد است. بسیاری از زنان و مردان افسرده از نبود تمایل جنسی شکایت دارند که این امر ممکن است تهدیدی جدی برای روابط صمیمی آنها با شریک زندگیشان باشد. در ادامه بیشتر به ارتباط میان افسردگی و مشکلات جنسی و راهکارهای درمانی میپردازیم:
آیا افسردگی باعث کاهش سطح سلامت جنسی میشود یا اختلالات جنسی عامل افسردگی هستند؟
پاسخ به هر دو بخش سؤال بالا بله است. بین افسردگی و سلامت جنسی ارتباط دوسویه و متقابلی وجود دارد یعنی برخی از مشکلات جنسی در ایجاد افسردگی مؤثرند. بهعنوانمثال زمانی که افراد مدام تکانههای جنسی خود را سرکوب میکنند ممکن است این سرکوب مداوم تکانههای جنسی باعث ایجاد بعضی از مشکلات عاطفی در آنها شود و تأثیری منفی بر روابط آنها با دیگران بگذارد. از طرفی افسردگی نیز منجر به بروز بعضی از مشکلات جنسی میشود. افراد زمانی که افسرده هستند ممکن است میل جنسی خود را از دست بدهند و یا بدون هیچ احساس لذتی با شریک خود ارتباط جنسی داشته باشند. این کاهش میل جنسی به این دلیل است که ریشه فعالیتهای جنسی افراد به مغز برمیگردد و فعالیت اندامهای جنسی به عملکرد مواد شیمیایی در مغز وابسته است. زمانی که افسردگی برای مواد شیمیایی مغز مزاحمت ایجاد کند تجربه رابطه جنسی سالم سختتر میشود. این مشکل در افرادی که اختلالات عملکرد جنسی را درگذشته تجربه کردهاند بیشتر رخ میدهد. نکته دیگر این است که تنها افسردگی باعث تأثیر منفی بر سلامت جنسی نمیشود بلکه داروهای ضدافسردگی رایج نیز ممکن است عوارض جانبی ناخواستهای داشته باشند و یکی از این عوارض تأثیرات منفی این داروها بر عملکرد جنسی فرد باشد.
آیا تجربه افسردگی جنسی در میان زنان و مردان یکسان است؟
پاسخ به این سؤال خیر است. اگرچه هم مردان و هم زنانی که خلق افسرده دارند معمولاً در لذت بردن از رابطه جنسی مشکلدارند و این مشکلی مشترک است اما بعضی از تفاوتهای جنسیتی در این مورد وجود دارد:
زنان
یکی از علتهای عمده بیشتر بودن میزان افسردگی در زنان، تغییرات هورمونی است که در بدن آنها اتفاق میافتد به همین دلیل است که زنان بیشتر در دورههای زیر در معرض افسردگی قرار دارند
- قبل از قاعدگی و در طی دوران قاعدگی
- بعد از تولد کودک (بعد از زایمان)
- دوران یائسگی
تجربه افسردگی زنان اینگونه است که آنها احساسات غم زیادی را تجربه میکنند و خود را افرادی کمارزش تجسم میکنند. این احساس غم، گناه و بیارزشی تأثیرات منفی بر زندگی جنسی آنها میگذارد. در کنار مشکلات روحی بعضی از مشکلات جسمی زنانه که همراه با بالا رفتن سن ایجاد میشود باعث کاهش سطح لذت جنسی میشود مانند تغییرات در دیواره واژن و کاهش سطح هورمون استروژن که تجربه رابطه جنسی دردناک را به دنبال دارد. این عامل خود میتواند منجر به احساس افسردگی شود.
مردان
نشانههای افسردگی در مردان غالباً همراه بااحساس خستگی، زودرنجی و عصبی بودن است. آنها تمایل و علاقهشان را به کارهایی که درگذشته با لذت انجام میدادند از دست میدهند، مشکلات خوابدارند و به سمت مصرف مواد مخدر یا الکل کشیده میشوند. از انجاییکه مردان در بسیاری از مواقع نسبت به افسردگی خودآگاه نیستند به دنبال حل و درمان مشکل نمیروند. همچنین مصرف داروهای ضدافسردگی ارتباط مستقیمی بر کاهش توانایی جنسی دارد و گاهی باعث انزال زودرس یا دیر انزالی میشود.
چه نوع از مشکلات جنسی همراه با مصرف داروهای ضدافسردگی تجربه میشود؟
ناتوانی در ارتباط جنسی و عدم لذت از رابطه
اختلال نعوظ و دیر انزالی در مردان
کاهش میل جنسی
عدم توانایی در به ارگاسم رسیدن
مشکلات جنسی همراه با افسردگی چگونه درمان میشوند؟
- با همسر و شریک زندگی خود در مورد تأثیر افسردگی بر سلامت جنسی حرف بزنید. با صحبت در این مورد شاید مشکل شما حل نشود اما میتواند احساس گناه یا ناراحتی که حس میکنید به وجود آمده را کاهش دهید. اگر شما برای این صحبت راحت نیستید میتوانید از مشاور بخواهید تا در این مورد شریک زندگی شمارا آگاه کند.
- زمانی رابطه جنسی را انجام دهید که بعدازآن از قرص ضدافسردگی استفاده کنید؛ یعنی اگر شما قرص ضدافسردگی خود را در ساعت 10 شب مصرف میکنید بهتر است یک یا دو ساعت قبل از مصرف قرص با شریک خود ارتباط داشته باشید.
- با پزشک خود مشورت کنید. اگر دچار افسردگی هستید و متوجه کاهش تمایل و علاقه خود به رابطه جنسی شدید و یا در عملکرد جنسی با مشکل مواجه شدید باید حتماً پزشک خود را مطلع کنید تا علت اختلال مشخص شود که آیا به دلیل مصرف دارو است یا دلایل دیگری دارد. دکتر در این موارد ممکن است داروهای ضدافسردگی جدیدتری را برای شما تجویز کند که باعث کاهش میل جنسی نشود و یا همراه با داروی مصرفی شما، دارویی دیگر را هم تجویز کند تا با عوارض جانبی جنسی داروهای ضدافسردگی مبارزه کند. مثلاً میزتازاپین و بوپروپیون عوارض جانبی برای رابطه جنسی ایجاد نمیکند.
بهطورکلی باید گفت افسردگی و درمانهای افسردگی گاهی منجر به اختلال در عملکرد جنسی میشود اما بهبود هر دو مشکل امکانپذیر است و درمان هرکدام تأثیر مثبت بر بهبود مشکل دیگر دارد. تمام درمانها نیاز به صبر و کمک از متخصص دارد. هرگز بدون مشورت پزشک داروی خود را جایگزین دارویی دیگر نکنید و بدانید که گاهی مشکلات جنسی علتی بهغیراز افسردگی دارند.
منبع: Healthline
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.