باورهای درست و نادرست درباره بیخوابی

فهرست مطالب
اگر بیخوابی را تجربه کرده باشید، میدانید که تا چه اندازه میتواند زندگی روزمره را تحتتأثیر قرار دهد. بیخوابی بر زندگی شخصی، خانوادگی و شغلی فرد اثر میگذارد و سلامت جسمانی و روانی او را به خطر میاندازد. مثل هر پدیده دیگری، باورهایی درباره بیخوابی و روشهای مقابله با آن وجود دارد که ضرورتاً درست نیستند. در این مقاله با برخی از باورهای درست و نادرست درباره بیخوابی آشنا میشوید.
باور نادرست: بیخوابی مشکلی کاملاً ذهنی است
مسائل روانشناختی میتوانند باعث بیخوابی شوند و در واقع، از استرس بهعنوان اولین دلیل کمخوابی نام برده میشود. اما این تنها عامل بیخوابی نیست. بسیاری از عوامل دیگر مانند عادتهای نامناسب، بیماری، عوارض جانبی دارو، درد مزمن، سندرم پاهای بیقرار یا آپنه خواب، ممکن است باعث بیخوابی شوند.
باور درست: ورزش به شما کمک میکند بخوابید
ورزش منظم میتواند روشی عالی برای کمک به خواب بهتر باشد. اگر بهسختی به خواب میروید، ورزش را به ساعتهای پایانی روز موکول نکنید. ورزش سنگین میتواند شما را هشیارتر کند. علاوه بر این، درجه حرارت بدن را افزایش میدهد که ممکن است تا شش ساعت بعد نیز بالا بماند. از ورزشکردن نزدیک زمان خواب پرهیز کنید. بهترین زمان ورزش، دو یا سه ساعت قبل از خواب است.
باور نادرست: استفاده از نمایشگرها شما را خوابآلوده میکند
شاید وسوسه شوید با خواندن مطلبی پشت کامپیوتر یا تماشای تلویزیون، ذهنتان را برای خواب آماده کنید، اما هر دو کار در واقع ذهنتان را بیدار میکنند. نور و صدای تلویزیون و رایانه میتواند ذهن را درگیر کند و سطح ملاتونین مغز را کاهش دهد. برای اینکه به خواب بروید، سطح ملاتونین باید افزایش یابد. اگر برای بهخوابرفتن به کمی صدا نیاز دارید، سعی کنید به آهنگی آرامشبخش گوش کنید یا یک اپلیکیشین مخصوص خواب دانلود کنید.
باور نادرست: داروهای خوابآور هیچ خطری ندارند
امروزه، داروهای خوابآور ایمنتر و مؤثرتر از داروهای قدیمی هستند اما همه داروها خطرات بالقوهای دارند، از جمله خطر وابستگی. همیشه قبل از مصرف داروهای خوابآور با پزشک خود مشورت کنید. برخی داروها موقتاً علائم بیخوابی را تسکین میدهند اما نمیتوانند بیخوابی را درمان کنند. در اکثر موارد، شناسایی و درمان مشکلات زمینهای و توجه به محیط خواب، بهترین رویکرد برای رهایی از بیخوابی است.
باور نادرست: میتوانید خواب ازدسترفته را جبران کنید
بعید است بتوانید خواب ازدسترفته را کاملاً جبران کنید. یک یا دو روز خوابیدن در هفته یا تعطیلات آخر هفته، شاید ساعت طبیعی بدن را مختل کند. این فاصلهانداختن ممکن است خوابیدن را در روزهای بعدی دشوارتر کند. تنها راه جبران کمبود خواب، بازگشت به برنامه خواب منظم است.
باور نادرست: چرت روزانه به جبران بیخوابی کمک میکند
چرت روزانه هر فردی را به شکلی متفاوت تحتتأثیر قرار میدهد. بعضی افراد با یک چرت کوتاه ده تا بیست دقیقهای در اواسط روز، سرحال میشوند. اما خواب عصرگاهی برای بسیاری از افراد مبتلا به بیخوابی، میتواند باعث کاهش میل مغزشان به خواب شود و خوابیدن در شب برایشان سختتر از قبل شود.
باور نادرست: بهمرور یاد میگیرید کمتر به خواب نیاز داشته باشید
اعتقاد به این باور اشتباه میتواند عواقبی جدی در پی داشته باشد. هر فردی به میزان مشخصی خواب نیاز دارد و با این نیاز به دنیا میآید. بیشتر بزرگسالان به هفت الی هشت ساعت خواب نیاز دارند. میتوانید یاد بگیرید که با خواب کمتر به زندگی ادامه دهید اما نمیتوانید به بدن خود بیاموزید که به خواب کمتری نیاز داشته باشد. اگر کمبود خواب داشته باشید، توجهکردن یا یادآوری دشوارتر میشود. خستگی مزمن میتواند پیامدهایی جدی مانند ضعف عملکرد شغلی، افزایش خطر تصادفهای رانندگی و حتی ابتلا به بیماریها را به دنبال داشته باشد.
باور درست: اگر خوابتان نمیبرد، از رختخواب بیرون بیایید
اگر نیم ساعت یا بیشتر است که در رختخواب پهلوبهپهلو میشوید، ایرادی ندارد که از جا بلند شوید و کتابی دست بگیرید یا به آهنگی آرامشبخش گوش دهید. انجام چنین فعالیتهایی میتواند آرام و خوابآلودهتان کند. ماندن در رختخواب ممکن است منجر به کلافگی و کنترل مداوم ساعت شود. بهمرور زمان، ممکن است مغزتان با دیدن تختخواب به یاد بیداری بیفتد، نه خواب و استراحت. نتایج پژوهشها نشان داده کمبود خواب شدید و مزمن با مشکلات جدی مثل چاقی، فشار خون بالا، دیابت، حمله قلبی و سکته مغزی ارتباط دارد.
باور درست: میتوانید خوابیدن را به خود آموزش دهید
میتوانید به بدن خود آموزش دهید تا برخی کارهای آرامشبخش را به خواب ارتباط دهد. البته، نکته کلیدی، استمرار است. قبل از خواب یک ساعت کتاب بخوانید یا دوش آب گرم بگیرید. شاید انجام مراقبه یا رؤیاپردازی نیز به شما کمک کند به خواب بروید. هر کاری را که برای شما مناسبتر است انجام دهید و انجام آن را به بخشی همیشگی از برنامه پیش از خواب تبدیل کنید.
باور نادرست: مشکلات خواب خودبهخود از بین میروند
تا زمانی که ندانید دلیل بیخوابی شما چیست (استرس، دارو، بیماری یا هر مسئله دیگری) نباید انتظار داشته باشید که بیخوابی شما یکشبه رفع شود. اگر در خوابیدن یا در خواب ماندن دچار مشکل شدهاید یا مدتهاست پس از خواب شبانه، احساس خستگی میکنید، ممکن است دچار اختلال خواب شده باشید و وقت آن رسیده با پزشک خود در مورد درمان صحبت کنید.
باور نادرست: مصرف نوشیدنی الکلی به شما کمک میکند بخوابید
بیخوابی (مشکل در بهخوابرفتن یا درخوابماندن برای مدتی طولانی) میتواند شما را مستأصل و تشنه استراحت شبانه کند. اگر فکر میکنید نوشیدنی الکلی میتواند خوابیدن را راحتتر کنید، در اشتباهید. این باور غلط احتمالاً به این دلیل هنوز رایج است که الکل میتواند خوابآور باشد. اما وقتی در بدنتان به جریان میافتد، میتواند منجر به خواب آشفته و بیقرار شود یا زودتر از معمول بیدارتان کند.
منبع: WebMD
در اپلیکیشن بهزی همیشه میتوانید با پزشک و درمانگر خود مشاوره کنید و از توصیههای درمانی برای بهبود کاملتر استفاده کنید.
از داروخانه آنلاین بهتیام نیز میتوانید مکملها و محصولات سلامت موردنظر خود را آنلاین تهیه کنید. در مسیر سلامتی و خودمراقبتی همراه شما هستیم.
این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و نباید جایگزینی برای تشخیص و درمان توسط پزشک قلمداد شود. هرگز عمل به توصیههای پزشک را بهدلیل مغایرت با مطالبی که میخوانید، به تأخیر نیندازید یا نادیده نگیرید.